DOLAR 32,5704
EURO 34,9776
ALTIN 2.421,86
BIST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 17°C
Paz 19°C
Pts 19°C

Dental Florozis Nedir?

24.09.2021
A+
A-

Florür dişin en dış bölümü olan mine tabakasının güçlenmesini sağlayarak kavitasyon oluşumunu önleyici bir etki gösterir. Ancak uzun ve yüksek miktarda florür maruziyeti çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir.

Florür dişin en dış bölümü olan mine tabakasının güçlenmesini sağlayarak kavitasyon oluşumunu önleyici bir etki gösterir. Ancak uzun ve yüksek miktarda florür maruziyeti çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir. 

Florür diş ve kemik yapıları içerisinde bulunan önemli bir mineraldir. Diş hekimliği içerisinde de oldukça önemi olan florür dişin en dış bölümü olan mine tabakasının güçlenmesini sağlayarak kavitasyon oluşumunu engelleyici bir etki gösterir.

DENTAL FLOROZİSE DİKKAT!

Florür, uygun dozlarda kullanıldığı zaman diş sağlığı için yararlı olabilir. Fakat florürün fazlası zarar vermektedir. Florür için uygun olan doz kişinin kilosuna göre belirlenmektedir. Bu sebeple de küçük çocuklarda kullanılan ürünlerin florür düzeylerine dikkat edilmesi mühimdir. Dental florozis, aşırı florür alımı sebebiyle oluşabilecek sorunların başında gelir.

Orta düzeyde oluşan dental florozis durumunda diş yüzeyinde beyaz lekelenmeler meydana gelerek kişilerde kozmetik açıdan kaygıya sebebiyet verebilir. Dental florozis vakaları sık olarak görülmez diş yapısının güçsüzleşmesine sebep olur diş yüzeyinde kahverengi lekelenmelere yol açabilir. Dental florozis özellikle de diş gelişiminin önemli bir dönemi olan 2 yaşından küçük çocuklarda dikkat edilmesi gereken bir durumdur.

FLORÜR BİRİKİMİ UZUN BİR SÜREÇTİR!

Aşırı florür birikimi, sadece diş yapılarında değil iskelet sisteminde de görülebilmektedir. İskelet sisteminde aşırı florür birikimi aniden gelişen değil yıllar içerisinde oluşan süreçtir. Kemik florozis vakalarının erken dönemlerinde eklemlerde sertlik ve ağrı gibi problemler meydana çıkabilir. Daha ileri vakalardaysa kemik yapıları olumsuz olarak etkilenerek kireçlenmeye yol açabilir. Dünya Sağlık Örgütü, içme sularında 1,5 ppm’den daha çok florür bulunması ve bu suların uzun süreli tüketilmesi durumunda birçok sağlık problemlerinin meydana gelebileceği konusunda uyarılarda bulunmaktadır.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.