DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Denizli’nin 70 Yıllık Bisiklet ve Motosiklet Tamirciliği: Mehmet Irmak’ın Hikayesi

Denizli’nin 70 yıllık tamir yolculuğu: Mehmet Irmak’ın bisiklet ve motosiklet ustalığı, tutku ve deneyimle dolu bir kahramanın hikayesi.

24.06.2026
A+
A-

Denizli’nin Tavas ilçesinde yaşayan 72 yaşındaki Mehmet Irmak, 1996 yılında okul hayatını sonlandırıp baba mesleği olan bisiklet ve motosiklet tamirciliğine adım attı. Bu işi yaklaşık 60 yıldır aynı heyecanla sürdürüyor. İlköğretimi tamamladıktan sonra mesleğe yönelen Irmak, yıllardır kendi dükkânında çalışmaya devam ediyor.

Bisikletlerle olan tutkusu, bir aile geleneği olarak bugün de canlılığını koruyor. Irmak, yaklaşık 70 yıldır babadan oğula süregelen bu meslekte çalıştığını ve 60 yıldır tecrübesini aktif olarak sürdürdüğünü paylaşıyor. 1966’da okul hayatını bıraktığını hatırlatan ustaya göre, zaman içinde bisikletler ve tamirler değişen teknolojinin etkisiyle evrilse de bu işin büyüsünü hiç kaybetmiyor.

Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte elektrikli bisikletlerin yükselişi, normal bisikletlere olan talebi etkiledi. Irmak, son dönemde çocukların yaz tatillerinde daha sık bisiklete çıktığını ancak genel olarak yokuşlu bir bölgede yaşamanın bisiklet kullanımını sınırladığını belirtiyor. En çok çocukların bisikletlerini tamir ettiklerini söyleyen usta, bazen hobici ya da spor amacıyla kullanılan araçların da geliyorlarına değiniyor.

Kendine ait bir bisiklet koleksiyonuna sahip olan Irmak, geçmişte bisikletlerin ulaşım aracı olarak ne kadar önemli olduğunu anlatıyor. Farklı modellerden oluşan yaklaşık 20 bisikletinin bulunduğunu söyleyen Mevlut İrmak, babasından öğrendiği bu mesleği sürdürürken ayrıca tütün taşıma, pazar alışverişi ve köyler arası yolculuklarda bisikletin nasıl vazgeçilmez olduğunu hatırlatıyor. Günümüzde ise bu araç çoğunlukla hobi ve spor amacıyla tercih ediliyor.

Irmak, bisikletin hayatımızdaki yerini salt bir iletişim aracı olmaktan çıkarıp bir yaşam tarzı olarak gördüğünü ifade ediyor. Radyo kadar eski ve vazgeçilmez bir unsuru yaşamımıza yerleşmiş durumda olduğunu vurguluyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.