DOLAR 32,5575
EURO 34,8784
ALTIN 2.436,85
BIST 9.708,54
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C

Defne Yaprağı Nedir, Defne Yaprağının Faydaları Ne…

10.08.2021
A+
A-

Defne, yaygın görülen bir Akdeniz bitkisidir. Çok eski çağlardan beri baharat ve şifalı bitki olarak tüketildiği gibi, sabun ve kozmetik yapımında da kullanılıyor. Antik Yunan’da yaz-kış yeşil kaldığından dolayı ölümsüzlük iksiri olarak görülüyordu.

Geçmişten bugüne şifa kaynağı olan defne bitkisi, sindirim sisteminden cilt güzelliğine kadar sağlık için çok sayıda faydaya sahip. Defne yaprağı nedir, defne yaprağının faydaları neler? Defne yaprağı çayı nasıl demlenir?

DEFNENİN HİKAYESİ

Defne, Yunan mitolojisinde önemli bir yere sahiptir ve çeşitli sembolik anlamlar yüklenmiştir. Yunan savaş tanrısı Apollon, Daphne’ye aşık olur fakat Daphne, Apollon’un aşkına karşılık vermez. Bunun üzerine Apollon’un babası ve nehir tanrısı Peneus, Daphne’yi bir ağaca çevirir. Apollon da bu ağacın kendi ağacı olduğunu ilan eder ve defne ağacı olarak bilinen bu ağacın adına birçok şiir ve şarkı yazılır. 

Apollon’un kehanet gücünden yararlanmak için Yunan kahinleri, kehanette bulunmadan evvel defne yaprakları çiğnerlerdi. Üniversitelerdeki alimlere de bilgelik sembolü olarak defne yapraklarından ve dallarından yapılmış taçlar giydirilirdi. Dinsel törenlerde defne yapraklarından yapılan tütsülerin yakılması da yaygın bir gelenekti.

DEFNE YAPRAĞI NEDİR?

Defne yaprağı nedir? Lauraceae familyasına ait bir bitki olan defnenin yaygın kullanılan türü, Latince ismiyle Laurus nobilis olarak bilinmektedir. Dünyanın çeşitli yerlerinde yetişen ve kullanılan farklı defne türleri de vardır. Her mevsim yeşil olan bu ağacın yapraklarından yılın her vaktinde taze olarak faydalanılabilir, ağaç sonbaharda da meyve verir. 

Türkiye’de yaygın olarak Ege, Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinde yetişmektedir. Kurutulmuş veya taze olarak kullanılabilen yapraklarından bitki çayı, bitkisel uçucu yağ ve tentür elde edilir. Tohumları da benzer amaçlar için kullanılabilir.

DEFNE YAPRAĞININ FAYDALARI NELERDİR?

Defne yaprağının faydaları neler? Sindirim sistemini etkileyerek hazmı kolaylaştırır. Defne yapraklarında bulunan enzimler bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur.

Solunum sistemini rahatlatıcı bir etkisi vardır. Defne yaprağı çayı öksürük ve bronşit şikayetlerini azalttığı gibi, defne tohumlarından elde edilen uçucu yağ da aromaterapik olarak solunum sistemini rahatlatmak amacıyla kullanılabilir.

Defne yağı içeren sabun ve şampuanlar, cilt ve saçlar üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Aynı zamanda defneyapraklarının demlenmesiyle hazırlanan defne suyu ya da sirke veya alkolle hazırlanan defne tentürü, banyodan sonra saçları durulamak için kullanılarak saçların sağlıklı olmasına yardımcı olur.

Vücuttaki enflamasyonu azaltma etkisi de bulunduğundan defne çayı, romatizma ve romatoit artirit şikayetlerini azaltmada etkilidir.

Defne yaprağında bulunan kafeik asit ve rutin adı verilen maddeler, kalp sağlığını korumada yardımcıdır.

Defne yaprağında bulunan linalool adı verilen madde, vücuttaki stres hormonu seviyelerini azaltarak depresyon ve kaygı şikayetlerini azaltır ve rahatlama sağlar.

DEFNE YAPRAĞI ÇAYI NASIL DEMLENİR?

Defne yaprağı çayı nasıl demlenir? 3 adet defne yaprağını bir su bardağı kaynamış suyun içerisine koyup ağzı kapalı şekilde 8-10 dakika kadar demlenmeye bırakın. Süzdükten sonra sıcak olarak içebilirsiniz. Defne yaprağı çayı, kaynatılarak da hazırlanabilir. Cezveye bir su bardağı su için 2-3 yaprak defne eklenir ve karışım kaynadıktan sonra 3 dakika boyunca demlenir. Daha sonra süzüp sıcak olarak tüketebilirsiniz.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.