Darıca’da Ramazan Etkinliği: Hacivat-Karagöz Gösterisi Camide Tartışmasız Gerçekleşti
Darıca Ramazan etkinliğinde Hacivat-Karagöz Gösterisi Camide başarıyla gerçekleşti; ibadet ve eğlence bir arada, güvenli ve keyifli bir akşam.
Ramazan ayı kapsamında Darıca’da planlanan Hacivat-Karagöz gösterisi camide yapılmak istenince kamuoyunda farklı tepkiler yükseldi. Ayşe Gümüşlüağa Camii’nde düzenlenmesi hedeflenen etkinliğin, caminin temizliğiyle ilgili endişeler nedeniyle engellendiği belirtilmişti. Ancak olaylar ilerledikçe durum değişti ve uygulama alt katta gerçekleştirildi.
İlçe Müftülüğü’nün talimatı doğrultusunda cami içinde gösteri yapılmaması yönündeki karar, kamuoyunda geniş çaplı tartışmalara yol açtı. Müftülük yetkilileri, programın cami içinde değil alt katta sergilenmesi gerektiğini bildirdi ve bu yönde açıklamalar yaptı.
Yaşanan tartışmalara karşılık Darıca Belediye Başkanı Muzaffer Bıyık’ın devreye girmesiyle görüşmeler olumlu sonuçlandı. Başkan Bıyık, toplumsal hassasiyetleri gözeterek programın çocukların katılımıyla sürdürülmesini sağladı. “Kim çıkarttı çocukları camiden? Yazık günah değil mi?” şeklindeki ifadelerle cami temizliği ve güvenliği konularında kararlı bir tutum sergiledi. Başkan ayrıca, caminin temizliği ve gerektiğinde bakım çalışmalarını üstleneceğini belirtti.
Sonuç olarak, Ramazan geleneğinin bir parçası olarak görülen Hacivat-Karagöz gösterisi, çocukların da katılımıyla yeniden hayata geçirildi. Etkinlik, toplumun farklı kesimlerinden olumlu tepkiler alırken, cami ve dini mekânlarda düzenlenen kültürel faaliyetlerin nasıl yürütüleceği konusunda konuşulan konulara da ışık tuttu.