DOLAR 32,2668
EURO 35,0770
ALTIN 2.465,78
BIST 10.319,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Açık
İstanbul
22°C
Açık
Cts 21°C
Paz 23°C
Pts 23°C
Sal 24°C

DAEŞ’in covid-19 kurnazlığı

05.05.2020
A+
A-

Milliyet Gazetesi’nden Namık Durukan’ın haberine kadar yeni müşteri koronavirüsle (Kovid-19) mücadeleyi fırsat bilen terör örgütü DAEŞ, Irak ordusu, milis kuvvetlerden oluşan Haşdi Şabi ve polis güçlerinin detaylı operasyonlarına karşın ülke içinde bitmiş harekete geçti. Örgütün, başkent Bağdat’a 50 kilometre kadar yaklaştığı belirtiliyor.

Son günlerde Selahaddin, Diyala, Babil ve Enbar eyaletlerinde Irak ordusunun yanı sıra Haşdi Şabi’ye yönelik saldırılarını artıran DAEŞ’e, ordu güçleri birçok merkezde ayrıntılı harekâtla karşılık veriyor. Lokal kaynaklardan edinilen bilgiye takriben, ülkede birçok kentte yer yer çatışmalar yaşanırken, DAEŞ’in saldırıları sonrası önceki gece Bağdat yakınlarında ve İran hudut hattında sıcak saatler yaşandı.

Diyala’nın Umm al-Karami Köyü’nde Irak Ordusu’nun 18. Tugayı, DAEŞ kadar pusuya düşürüldü. Destek çağrısı üzerine bölgeye ulaşan takviye güçler ile DAEŞ’li gruplar arasında yoğun çatışmalar yaşandı. Pusuyu gerçekleştiren DAEŞ’li grupların, Kürt-Arap sınırı olarak bilinen Hamrin Dağları’ndan bölgeye geldiği belirtildi. Diyala Valiliği, Irak ordusunun yerel halkın desteğiyle İslah Köyü’nde DAEŞ’li gruplara karşısında büyük bir operasyon başlattığını ve çatışmaların çoğu noktada sürdüğünü duyurdu.

DAEŞ’in Samarra bölgesinde de birçok noktadan ordu güçleri ve Haşdi Şabi gruplarına yönelik atak gerçekleştirdiği, Enbar vilayetinin El Methan köyündeki camide de iki DAEŞ’linin, kaçamayacaklarını anladıklarında üzerlerindeki bombaları patlattığı bildirildi. Patlamanın şiddetiyle caminin tamamen yıkıldığı kaydediliyor.

Irak emniyet makamları, birçok noktada saldırıya katılan DAEŞ’li grupların, gelişmiş askeri mühimmat ve gece görünüm ekipmanları ile donatıldığını açıkladı. Irak ordusunun, ülkenin kuzeyi, doğusu ve batısında 180 kilometre karelik bir alanda yoğun faaliyet içinde olduğu açıklama edilen DAEŞ’e karşı büyük bir operasyona hazırlandığı belirtiliyor.

İran sınırında da etkin

sırası gelmişken DAEŞ, İran hudut hattında da eyleme geçti. İran sınırına 35 km mesafedeki Celalebet köyüne saldırgan DAEŞ, bölgedeki askeri faaliyetlerini artırıyor. DAEŞ gruplarına karşısında savaş pozisyonuna geçen Irak ordusu ve Haşdi Şabi güçleri, saldırıları kırmaya çalışırken çatışma bölgelerine yeni destek güçler sevk edildi. Çatışmalar, gece baştan başa çoğu noktada tüm şiddeti ile sürdü.

DAEŞ’in İran sınırına yaklaşması üstüne dün sabah saatlerinde, İran Hava Kuvvetleri’ne ait iki F-4E Phantom II uçağının, Irak sınırında, silahlı devriye yapmak için Hamedan yakınlarındaki 3. Taktik Avcı Üssü’nden kalktığı bildirildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.