DOLAR 32,2476
EURO 34,6783
ALTIN 2.393,85
BIST 10.247,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Per 18°C
Cum 16°C
Cts 20°C
Paz 20°C

D Vitamini Eksikliğinde Neler Görülür

06.08.2020
A+
A-

Uzmanlar, çok sık vücut ağrısı olan ve kendini sürekli olarak halsiz hisseden kişilerin D vitamini düzeyine bakılması konusunda uyarırken, günlük 15-20 dakikalık güneş banyosu yapılmasını öneriyor. Dahiliye Uzmanı Dr. Ayhan Levent, D vitamini ve D vitamini eksikliğinde ortaya çıkan sorunlara ilişkin önemli bilgiler paylaştı. İşte detaylar…

YAYGIN VÜCUT AĞRISI VE HALSİZLİĞE DİKKAT!

D vitaminin en önemli etkisinin kalsiyum, fosfor metabolizması ve kemik mineralizasyonu üzerine olduğunu belirten Dr. Ayhan Levent, ‘D vitamin eksikliği çocuklarda rikets erişkinlerde ise osteomalaziye sebep olmaktadır. Yaygın vücut ağrısının, kas eklem ağrısının, sırt kalça ağrılarının, halsizlik yorgunluğun sebebi D vitamin eksikliği olabilir. Bunun dışında son yıllarda D vitamini eksikliğinin kardiyovasküler hastalıklar, metabolik sendrom, obezite, enfeksiyöz ve otoimmün hastalıkların da dahil olduğu birçok hastalık ile ilişkili olduğu bulunmuştur” ifadelerini kullandı.

Ülkemizde ve dünyada D vitamini eksikliğinin çok sık görüldüğünü vurgulayan Dr. Ayhan Levent, özellikle sanayileşmiş ülkelerin hemen hepsinde D vitamini eksikliği görüldüğünü, ülkemizde de yapılan bir çalışmada toplumun yüzde 70’inde D vitamin eksikliğinin saptandığını belirtti.

25(OH) D DÜZEYİ, 45 ÜZERİNDE OLMALI

D vitamini düzeyini değerlendirmek için 25(OH) D düzeyine bakıldığını belirten Dr. Ayhan Levent, ‘Bunun sebebi 25 (OH) D hem endojen D vitaminini hem de dışardan alınan D vitaminini göstermesidir. Halsizlik ve yorgunluğa birebir! İşte o besinler D vitamini eksikliği ile ilgili birçok çalışma yapılmış. Bu çalışmalara göre hastalara bakılan tetkikler sonunda 25 (OH) D düzeyi 20 ng/ml’den düşükse D vitamin eksikliği, 20-30 arasında D vitamin yetersizliği tanısı konulur. D vitamini için en ideal değer 25(OH) D düzeyinin 45’in üzerinde tutulmasıdır’ dedi.

D VİTAMİNİ HANGİ BESİNLER BULUNUR?

D vitamini ihtiyacının yüzde 90’ının güneş ışınlarından elde edildiğinin altını çizerek, ‘Koyu cilt rengi veya yetersiz güneş ışığı maruziyeti nedeniyle sınırlı deri sentezi düşük D vitamininin en önemli sebebidir. Geriye kalan yüzde 10’luk kısım diyetle alınır. Diyette D vitamini en fazla yumurta sarısı, süt, karaciğer ve balıkta bulunur. Güneş ışınları ile sentez olmaksızın D vitamini sadece yiyeceklerle karşılanamaz’ dedi.

MUTLAKA 15-20 DAKİKA GÜNEŞ BANYOSU YAPILMALI

Dr. Levent, hemen her gün 15-20 dakika güneş banyosu yaparak D vitamini sentezi için yeterli olacağını belirterek, ‘Daha fazla güneşe maruz kalmak daha fazla D vitamini sentezi anlamına gelmez. Aksine gereğinde fazla güneş ışınlarına maruz kalmak deriyi bozarak yaşlandırmayı artırdığı gibi, cilt kanserlerine de sebep olabilir’ uyarısında bulundu.

D VİTAMİNİ DOKTOR KONTROLÜNDE ALINMALI

D vitamin eksikliği olan kişilerin dışarıdan takviye alması gerektiğinin altını çizen Dr. Ayhan Levent, ‘Dışarıdan başladığımız D vitaminlerinin tablet, damla ve ampul formları bulunmaktadır. Hastalarımızın tercihine ve durumuna göre bu formlardan herhangi bir tanesini tercih ediyoruz. D vitamini tedavisi kesinlikle doktor kontrolünde olmalıdır çünkü D vitamini eksikliğinin zararları olduğu gibi fazlalığı da zararlıdır. D vitamin fazlalığı böbrek taşlarına ve kalp ritim bozukluğuna neden olabilir. Bundan dolayı tetkik yapılıp D vitamin eksikliği saptanmadan kesinlikle ilaç tedavisine başlanmamalıdır’ diye konuştu.

İLİşKİLİ HABERLER Normalleşmede D Vitamini Eksikliğine Dikkat

Normalleşmede D Vitamini Eksikliğine Dikkat

D Vitamini Alımını Hızlandıran Besinler

D Vitamini Alımını Hızlandıran Besinler

D Vitamininin Beyin Sağlığına Etkisi

D Vitamininin Beyin Sağlığına Etkisi

D Vitamini Eksikliği Neden Olur?

D Vitamini Eksikliği Neden Olur?

İLİşKİLİ GALERİLER D Vitamini Eksikliğinde Vücutta Neler Görülür?

D Vitamini Eksikliğinde Vücutta Neler Görülür?

D Vitamini Eksikliğiniz Varsa Bunları Yapın

D Vitamini Eksikliğiniz Varsa Bunları Yapın

D Vitamini Eksikliğinin 5 Belirtisi

D Vitamini Eksikliğinin 5 Belirtisi

D Vitamini Eksikliği Covid-19 Riskini Artırıyor

D Vitamini Eksikliği Covid-19 Riskini Artırıyor

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.