DOLAR 32,2640
EURO 34,7427
ALTIN 2.392,95
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Açık
İstanbul
19°C
Açık
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 19°C
Per 17°C

D Vitamini Eksikliği Kovid-19 Semptomlarını Artırıyor

13.10.2020
A+
A-

Kovid-19 için aşı çalışmalarının devam ettiği bu salgın sürecinde, araştırmacılar d vitamininin insanları bu virüsten kısmi olarak korumasının mümkün olduğunu ileri sürüyor. 

İngiltere’de gerçekleştirilen bir araştırmaya göre,  D vitamini eksikliği bulunan kişiler Kovid-19’a karşı daha çok antikor üretiyor ve hastalığı diğer kişilere oranla daha ağır bir biçimde yaşıyor.

Birmingham Üniversitesi’nin gerçekleştirdiği araştırmada, İngiltere’de en fazla Kovid-19 hastası bulunan Ulusal Sağlık Ensititüsü Birmingham Hastanesi’nde, 392 sağlık çalışanı incelemeye alındı.

Araştırma doğrultusunda, Kovid-19’un ilk dalgasının sonlarına doğru yaklaşık iki hafta kadar bir süreçte, virüs ile enfekte olmuş hastalar ile yakın teması olan genç yaştaki doktorlar, hemşireler, danışmanlar, fizyoterapistler, laboratuvar çalışanları, sekreterler ve radyaloglardan kan alındı. Mayıs ayında alınan ilk test, koronavirüs antikorlarının varlığının incelenmesi için gerçekleştirildi. Kanda incelenen antikor örnekleri doğrultusunda, bir kişinin önceden Kovid-19 olduğu ve vücudun bağışıklık tepkisi geliştirdiği tespit edildi. Bunun yanında uzmanlar, sağlık çalışanlarının D vitamini oranlarını da incelemek için testler uyguladı.

KOVİD-19 DUYARLILIĞI ARTIYOR

Gerçekleştirilen araştırmada sağlık çalışanlarının ortalama olarak D vitamini seviyeleri 55.5 ng/mL olduğu görülürken, yüzde 15’inde (61 kişi) D vitamini eksikliği tespit edildi. Ayrıca D vitamini eksikliğinin siyahi, latin ve Asya kökenli etnik gruplara ait çalışanlarda daha çok görüldüğü gibi, genç doktorlarda ve fazla kilo problemi yaşayan kişilerde daha yaygın olduğu tespit edildi.

Öte yandan, çalışanların yüzde 55’inde koronavirüs antikorları gözlemlendi. D vitamini eksikliği olan personelin yüzde 72’sinde , eksikliği olmayanlara göre önemli oranda yüksek seviyede antikor oluşumu tespit edildi. Bilim insanları ise bu durum göz önüne alındığında D vitamini seviyesinin, Kovid-19’a duyarlılığı artırabileceğini aktardı. 

AĞIR SEMPTOMLAR

Elde edilen sonuçlar, D vitamini eksikliği olan personelin vücut ağrıları ve ağır semptomlarını bildirme ihtimalinin daha çok olduğunu gösterdi.

Birmingham Üniversitesi Enflamasyon ve Yaşlanma Enstitüsü’nden Profesör David Thickett  yapılan araştırma doğrultusunda, ‘Çalışmamız, D vitamini eksikliği olan sağlık çalışanlarında Kovid-19 enfeksiyonu riskinin arttığını gösteriyor. Verilerimiz, İngiltere’deki ve küresel araştırmalardan ortaya çıkan kanıtlara dayanıyor ve şiddetli Kovid-19’a sahip bireylerin hafif hastalığı olanlara göre daha fazla D vitamini eksikliği olduğunu ortaya koyuyor’ ifadelerine yer verdi.

Dünya genelinde yaklaşık olarak 1 milyar kişinin D vitamini eksikliği problemi olduğu düşünülüyor. Ayrıca elde edilen bu bilgiler doğrultusunda uzmanlar, karantina uygulamaları nedeniyle güneş ışığının vücuda alımının azalması ile sayının artmasından endişe ediyor. D vitamini eksikliği ve yetersizliği Dünya Sağlık Örgütü tarafından da küresel bir sağlık sorunu olarak görülüyor.

TÜRKİYE’DE YÜZDE 90 ORANINDA D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ VAR

Dünya genelinde sık rastlanan D vitamini eksikliği Türkiye’de de yapılan araştırmalara göre her 10 kişiden 9’unda görülmekte. Uzmanlar halsizlik, yorgunluk ve sürekli tekrar eden enfeksiyon durumları yaşanıyorsa, kişilerin muhakkak doktora başvurmasını tavsiye ediyor.

İLİşKİLİ HABERLER D Vitamini Alımını Hızlandıran Besinler

D Vitamini Alımını Hızlandıran Besinler

D Vitamini Eksikliğinde Neler Görülür

D Vitamini Eksikliğinde Neler Görülür

D Vitamini Koronavirüsün Yoğun Bakım Riskini Yok Ediyor

D Vitamini Koronavirüsün Yoğun Bakım Riskini Yok Ediyor

Çocuklarda D Vitamini Eksikliği Nasıl Anlaşılır

Çocuklarda D Vitamini Eksikliği Nasıl Anlaşılır

İLİşKİLİ GALERİLER D Vitamini Eksikliğinde Vücutta Neler Görülür?

D Vitamini Eksikliğinde Vücutta Neler Görülür?

D Vitamini Eksikliğiniz Varsa Bunları Yapın

D Vitamini Eksikliğiniz Varsa Bunları Yapın

D Vitamini Eksikliğinin 5 Belirtisi

D Vitamini Eksikliğinin 5 Belirtisi

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren 9 Besin

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren 9 Besin

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.