DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 18°C
Çar 19°C

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan kayda değer talimat

04.05.2020
A+
A-

Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları şöyle: “Aziz milletim, sizleri en kalbi duygularımla, muhabbetle selamlıyorum. Bugün 11. gününe vasıl olduğumuz Ramazan-ı Şerifiminizi bir defa daha tebrik ediyorum.

Gelişmiş ülkelerin zorlandığı bir dönemde Türkiye hamdolsun devleti ve milletiyle misal bir uğraş ortaya koymuştur.

Bu sayede ayrıca ölüm oranımızı fazla aşağıda tuttuk ayrıca de hastalığın dağılma hızının önünü başarılı bir şekilde kestik. Yeni hasta vakalarımız bundan böyle 1000’li rakamlarla açıklama edilir ülkü geldi. İyileşen hasta sayısı katlanarak artıyor. Hekim, hemşire, teknisyeniyle bütün sağlık durumu çalışanlarımızın fedakarca gayretleri neticesinde hastanelerimizde vicdanları kanatan hiçbir görüntü yaşanmadı.

Tüm adımları bilinçli, kararlı ve zamanlı şekilde attık. Sağlık Bakanlığı bünyesinde oluşturduğumuz Bilim Kurulu’nun tavsiyeleri ve değer biçme ışığında her türlü tedbiri aldık.

Okullardaki eğitim öğretime vakitlice ara verdik. Bütün toplantı etkinlik ve yarı programları erteledik. İnsanların birarada bulunduğu işletmelerin faaliyetlerini ayrıntılarıyla durdurduk veya sınırlandırdık. İbadetlerin evlerde ifasını temin ettik.

Bütün sektörlerde evden egzersiz modeline gelişmesini sağladık. Ülke içindeki insan hareketliliğini ciddi oranda azalttık. Hizmete sunduğumuz finansman ve sosyal takviye paketlerinin tutarı 200 milyar lirayı aştı. Sosyal yardımlardan yararlanma hakkı olanlara ek nakdi takviye yaptık. 4 milyon 400 bin vatandaşımıza 1000’er lira nakdi yardımda bulunduk.

Üçüncü sosyal destek programı çalışmalarımız sürüyor. Biz Bize Yeteriz Türkiyem kampanyasına 1 milyar 910 milyon lirayı buldu. Kampanyamız devam etmektedir. Milletimiz misal dayanışma sağladı. Yurt dışındaki vatandaşlarımızı da ihmal etmedik. 65 bin vatandaşımızı ülkemize getirdik. 16 Nisan’dan beri vatanlarına kavuşturduğumuz kişi sayısı 29 bini buldu.

Bu vatandaşlarımızı yurtlarda karantinadan sonradan evlerine yollamak suretiyle sınırlarımız dışarıya virüsün taşınması riskinin önüne geçtik. Maskeden diğer araçlara kadar 57 ülkeye yardım yaptık. Son olarak Somali’ye kendi üretimimiz olan solunum cihazlarından da hibe ettik. Bu cihazlar Somali’nin birincil solunum cihazları olarak hizmete girdi. ABD ilk olarak olmak üzere pekçok ülkeye istek ettikleri tıbbi malzemeleri gönderdik, gönderiyoruz.

İlaç ve aşı geliştirme çalışmalarını uluslararası toplumla işbirliği halinde sürdürüyoruz. Bugün bu konudaki görüşlerimizi ve takviye beyanımızı dünya ile paylaştık.

65 yaş üstü ile 20 yaş altı için belirlediğimiz sokağa çıkma kısıtlaması hastanın yaygınlaşmasını önemli oranda etkiledi. 31 şehirde sokağa çıkma sınırlandırmasının da salgınla mücadelede büyük faydasının olduğunu biliyoruz. Hepsi Bilim Kurulu ile yakın işbirliği halinde aldığımız tedbirler doğruca bugünlere geldik. 83 milyon vatandaşımızın adam başına destek ve dayanıklılık içine şahsım ve kabinem namına şükranlarımı sunuyorum.

Aldığımız tedbirlerin kayda değer kısmında 1,5 ayı geride bıraktık. Uzun zaman boyunca okuluna gidemeyen öğrenci, işyerini açamayan esnaf, çalışamayan işçi, sokağa çıkamayan genç ve yaşlılarımızın hayatını sınırlandırmak zorunda kalan bütün insanlarımızın eski günleri özlediklerini biliyoruz.

Adi hayata dönüşü kademe kademe başlatacağız. Dünyanın tamamıyla birlikte ülkemizde de hiçbir şey tam manasıyla bir zamanlar bildiğimiz bayağı düzene dönmeyecektir, dönemeyecektir. Salgının ne dek süreceği hastalığa çare olacak ilaçların ne vakit kullanıma sunulacağı emin değildir.

Evet normale döneceğiz fakat bu yeni bayağı olacaktır. Sınırlamalar azaltılarak da olsa sürecektir. Maddesel mesafeye riayet, maske kullanımı devam edecektir. Salgının tamamen bitmediği ülkeler nedeniyle uluslararası seyahatlerin ne zaman açılacağı belirsizdir.

Küresel ekonominin karşımıza nasıl bir tablo çıkaracağı meçhuldür. Salgının yurt içi ve yurt dışı seyrine ast olarak mücadelemizi yürüteceğiz. Cumhurbaşkanı yardımcımızın koordinasyonunda bakan ve kurumlarımızın katılımıyla normalleşme planı hazırladık. Bir kez daha altını çizerek betimlemek istiyoırum; bu yıllık bir anda Mart ayının ilk günlerindeki hayatımıza geri dönüş anlamına gelmiyor.

Normalleşme planıyla sadece vatandaşlarımızın jurnal hayatlarını salgın şartlarında olabilecek en iyi seviyeye getirmeyi planlıyoruz. Bu mücadeleyi sonuna kadar yürütecek ve inşallah başaracağız.

Mayıs- Haziran ve Temmuz ayına yayarak yapıyoruz. Maddi mesafenin korunması, maske kullanımına devam edilmesinin, temizlik kurallarına sıkı şekilde riayetin bu sürecin vazgeçilmezi olduğunu tekrar çiziyorum.

Mayıs ayı normalleşme planında Sağlık Bakanlığımız ülkemizdeki tüm sektörlerde normalleşme sürecinde uygulanacak rehber dökümanlar hazırlayarak ilgili kurumlara göndermeye başladı.

İlk müjdemiz 65 yaş üzeri ile 20 yaş altı vatandaşlarımızadır. 65 yaş üstü gruba birincil etapta sokağa çıkma sınırlandırılması günlerinin birinde ve 4 saat süreyle yürüme mesafesiyle tahditli olarak dışarı çıkabilme imkanı getiriyoruz. İlk uygulamayı bu hafta sonu Pazar günü saat 11.00 ile 15.00 arası gerçekleştiriyoruz.

20 yaş aşağı iki grup halinde uygulayacağız. 0-14 yaş grubu 13 Mayıs çarşamba günü 11.00 ile 15 aralarında tahditli olarak doışarı çıkabilecek.

Kurallara riayet düzeyine bakarak sonraki haftalarda benzer uygulamayı devam ettireceğiz. Bu hafta sonu sokağa çıkma sınırlamasını sürdürüyoruz. 31 ilde şehirlerarası antre çıkış sınırlandırılmasını bu geceden itibaren 7 ilimiz için bitiriyoruz. Antalya, Açık Fikirli, Erzurum, Hatay, Malatya, Mersin ve Muğla’dır.

Her hafta illerimizle ilgili değer biçme yapacağız. Diğer illerimizde antre çıkış sınırlaması 15 gün süreyle uzatılmıştır.

Tek çift ticari plakalı taksi uygulamasını 15 Mayıs’ta kaldırıyoruz. Berber, kuaför, güzellik salonu 11 Mayıs’ta faaliyete geçebilecek.

Bugüne değin piyasada satışına müsade vermediğimiz cerrahi maske, bez maske satışına halkımızın zahmetsizce ulaşabileceği yerlerde izin vermeyi planlıyoruz.

Maske türlerine kadar üstteki fiyat belirleyerek halkımızı mağdur edecek girişimlerin önünü keseceğiz. Hac farizasının yerine getirilip, getirilmeyeceğine ilişkin olarak Diyanet İşleri Başkanlığımız kendi içinde ve diğer ülkelerle görüşerek kararını verecek.

Askerlik terhis işlemleri 31 Mayıs’ta başlayacak. Milli Savunma Bakanlığı’nın tayin, görevlendirme 1 Haziran’da, bedelli askerlik 20 Haziran’da yeniden başlayacak.

Belediye ve İller Bankası ihaleleri 27 Mayıs’ta baştan açılacak.

Yüksek öğretim kurumları sınavı 27-28 Haziran’da, LGS 20 Haziran’da, askeri öğrenci sınavı 14 Haziran’da yapılacaktır.

Üniversiteler 15 Haziran’da akademik takvime dönecekler. Adliyeler ara bahşedilen mahkeme, keşif, adalet süreci, icra iflas takipleri 15 Haziran’da başlayacak.

Hazırlamış olduğumuz normalleşme planını daha önceden de belirttiğim gibi enerjik şekilde uygulayacağız. Gelişmelere kadar bazı tarihlerin öne alınması bazılarının geriye doğru bırakılması mümkündür.

Sıhhat Bakanlığı’nın hazırladığı rehberlerdeki kurallara en üst düzeyde tutarsak bu süreç daha uzun olacaktır. Kurallara uyulmaması ve Allah göstermesin salgının her yerde yayılması halinde çok daha sert tedbirlere başvurabiliriz.

Tedbirsiz tevekkül cehalet alametidir. Salgınla uğraş için bilim insanlarımızın söylediği her tedbiri uygulamak suretiyle Allah’ın bir kaderinden bir diğer kaderine sığınacağız.

Dünyanın bilhassa salgın sonrası hiçbir bakımdan asla baştan eskisi gibi olamayacağı bir dönemden geçtiğimizi unutmamalıyız. Bu sürecin siyasi, hesaplı, sosyal, kültürel alanda yeni bir uyanışa vesile olmasını diliyorum.

Ülkemizde malesef tek parti döneminden beri bu millete maddi manevi zulmeden bir anlayışın örnekleri ile karşılaşıyoruz. Milli irade, demokrasi, hak, hukuk adaleti, sandığı hazmedemeyen bu faşist zihniyet hala vesayet, darbe, cunta özlemiyle yanıp tutuşuyor.

CHP’li yöneticilerin son bir haftadaki beyanlarını daha alçak alta koyduğumuzda ortaya meydana çıkan tablo bize bunları söylüyor.

Demokratik yöntemlerle iktidara varmak yerine darbeyle ülkenin yönetimini gasp etme hevesiyle hareket edenler 15 Temmuz’da milletten aldıkları derse karşın aynı yolda yürümekte ısrar ediyor.

Aralıksız yalan söyleyerek siyaset yapılmaz. Kesintisiz kötüleme atılarak insanların mahremiyetine girilerek siyaset yapılmaz.

Gerçi bunların kasetle göreve gelmiş genel başkanları da yıllardır aynı yöntemleri kullanıyor. Yardımcılarına, il başkanlarına hal böyle olunca diyecek laf bulamıyoruz. Biz kadınları, gençleri siyasi karar alma mekanizmalarında etkin şekilde yer almaya misafir etme ederken bu tür kötü örneklerin gayretimizi sekteye uğratmasına asla izin veremeyiz.

CHP yöneticileriyle aynı zihniyetin medyadaki ve diğer mahfillerindeki mensuplarını buradan bir defa daha ikaz ediyorum. Nafile yere uğraşmayın, Türk Milleti sizi ne o sandıktan çıkartır ne de sırtınızı yaslamaya çalıştığınız darbecilere fırsat tanır.

Siz bu milletin tarihine, kültürüne, gönül dünyadaki sızılara saygılı değilsiniz. Bu ülkede ne değin bozguncu, sapkın ve azgın varsa onlarla bir oldunuz, asla milletin safında yer aldınız. Sizin tarihi, ahlaki nirengi noktanız, omurganız, davanız, kavganız var.

Siz mitolojideki düşmanlıktan, nefretten, acıdan beslenen yaratıklar gibisiniz. Ne bu millete en küçük faydınız olmadığı gibi verdiğiniz zararların haddi hesabı değil.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.