DOLAR 32,3363
EURO 35,1567
ALTIN 2.244,16
BIST 8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 9°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
9°C
Hafif Yağmurlu
Çar 11°C
Per 11°C
Cum 12°C
Cts 13°C

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “İmkânlarımızı paylaşabiliriz”

21.10.2021
A+
A-

Türkiye Gazetesi’nden Ercan Seki’nin haberine göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afrika turunun son durağı Nijerya’nın başkenti Abuja’da resmî törenle karşılandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Nijerya Devlet Başkanı Muhammed Buhari baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak anlaşmaların imza törenine katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ortak basın toplantısında Buhari ile gerçekleştirdikleri görüşmelerde, Türkiye-Nijerya ilişkilerini tüm veçheleriyle gözden geçirdiklerini bildirerek şunları kaydetti:

“Münasebetlerimizi her alanda nasıl daha ileriye taşıyabileceğimize ilişkin fikir teatisinde bulunduk. İş birliğimizi derinleştirmek hususunda aynı kararlılığı paylaştığımızı memnuniyetle müşahede ettik. Önümüzdeki yıl diplomatik ilişkilerimizin tesisinin 60. yıl dönümünü idrak edeceğiz. Kıtanın üretim merkezi konumundaki Nijerya ile geçtiğimiz yıl ticaret hacmimiz 2 milyar doları buldu. Stratejik ortaklık temelinde şekillenen Afrika’yla ilişkilerimize mevcut ziyaretlerimizle ivme kazandırıyoruz.”

Türkiye’nin Afrika’daki büyükelçiliklerinin sayısının 43’e ulaştığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Nijerya ile iş birliğini her alanda daha ileriye taşımada kararlı olduklarını vurguladı.

KABİLİYETLERİMİZİ PAYLAŞACAĞIZ

Türkiye olarak, dost ve kardeş Nijerya’daki gelişmeleri yakından takip ettiklerini bildiren Erdoğan, “Terör örgütleri, silahlı çeteler ve deniz haydutlarıyla eş zamanlı mücadele yürüten Nijerya ile askerî savunma ve güvenlik konularındaki birliğimizi güçlendiriyoruz. Savunma sanayi ve güvenlik alanlarında dünya çapında takdir toplayan imkân ve kabiliyetlerimizi Nijerya ile paylaşmaya hazırız” dedi.

Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: Terörle mücadelede sergilediğimiz bu hassasiyetin Nijerya makamları nezdinde de karşılık bulacağına eminim. Malumunuz Türkiye’de uzun yıllardır PKK, PYD, FETÖ, DEAŞ başta olmak üzere çeşitli sayıda terör örgütüyle mücadele ettik. 15 Temmuz hain darbe girişiminin faili FETÖ’nün Nijerya’da sürdürdüğü yasa dışı faaliyetler hakkında Nijerya makamlarıyla gerekli bilgi paylaşımlarında bulunmaya devam ediyoruz.

BUHARİ: “CÖMERTLİĞİNİZLE TÜM DÜNYAYA ÖRNEKSİNİZ”

Nijerya Devlet Başkanı Muhammed Buhari, iki ülke arasında yedi yeni anlaşma ve mutabakat zaptı imzalandığını belirterek “Enerji, savunma sanayisi, madencilik ve hidrokarbon alanlarında anlaşmalar imzaladık. Bu anlaşmaların en kısa zamanda uygulamaya geçmesini umuyoruz” dedi.

Buhari, görüşmelerde Nijerya’nın yeni tip koronavirüs protokollerinin değiştirilerek Türkiye’ye uygulanan seyahat yasaklarının kaldırıldığını ifade etti. Buhari, TİKA’nın Nijerya’ya gerçekleştirdiği desteklerden dolayı Türkiye’ye şükranlarını sundu. Cömertliği ve iş birliği için Erdoğan’a teşekkür eden Buhari “Çatışma alanlarından kaçan 4 milyon kişiye ülkenizde ev sahipliği yaptığınız için teşekkürlerimizi iletmek istiyoruz. Bütün dünyaya örnek teşkil ediyorsunuz.” ifadesini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.