DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Cuma Hutbesi: Ebediyet Yolcusunu Uğurlarken

Cuma hutbesinde ebediyet yolcusunu uğurlarken, hayatın anlamı ve ölümün getirdiği derin duygular üzerine düşündüren bir içerik.

03.04.2025
A+
A-

Cuma Hutbesinin Konusu: Ebediyet Yolcusunu Uğurlarken

Cuma Hutbesinin Konusu: Ebediyet Yolcusunu Uğurlarken

İHA Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan bu haftaki Cuma hutbesinin konusu “Ebediyet Yolcusunu Uğurlarken” olarak belirlenmiştir. Bu hutbe, cenaze adabına dair önemli noktalara dikkat çekerek, Müslümanların vefat eden kardeşlerini saygıyla anma ve onları dualarla son yolculuklarına uğurlama gerekliliğini vurgulamaktadır.

Cenaze ve Taziye Konusu

Hutbede cenazenin yıkanması, kefenlenmesi ve uğurlama sırasında ölüye gösterilecek saygının önemi üzerinde durulmaktadır. Cenaze namazının huşu içinde kılınması ve cenaze başında gereksiz tartışmalardan kaçınılması gerektiği hatırlatılmaktadır. Ayrıca, vefat eden kişinin günahlarının bağışlanması için dua edilmesi ve taziye ziyaretlerinde acı çeken yakınlara sabır ile destek verilmesi gerektiği vurgulanmıştır.

Cuma Hutbesi: Ebediyet Yolcusunu Uğurlarken

Cenaze Sahiplerinin Masraf Yapmaması Gerekiyor

Taziye ziyaretlerinin üç günden fazla olmaması gerektiği ve cenaze sahiplerinin bu dönemde aşırı masraflara girmemesi gerektiği de hutbede belirtilen önemli bir nokta olmuştur. İslam’a göre, cenaze sahiplerinin yemek hazırlamak yerine akraba ve komşularının yemek ikramında bulunmasının sünnet olduğu hatırlatılmakta; bu konuda Peygamber Efendimizin (s.a.s) Hz. Ca’fer’in şehit olmasının ardından ailesine yemek hazırlanmasını istemesi örnek gösterilmektedir.

Hutbede, ölümün bir kayıp değil, Allah’ın sonsuz rahmetine ulaşmanın bir aracı olduğunun altı çizilmekte ve Müslümanların ölen yakınları için hayır işleyerek onların amel defterlerini açık tutmaları gerektiği hatırlatılmaktadır.

6 Şubat Depremleri Unutulmadı

Önümüzdeki Perşembe günü, 11 ilimizi etkileyen büyük deprem felaketinin ikinci yıl dönümüne de atıfta bulunan hutbe, hayatın ve ölümün gerçek amacını açıklayan bir ayetle devam etmektedir. Bu vesileyle tüm vefat edenlere rahmet ve dua edilerek, tüm ülke ve insanlık için af ve muhafaza dilekleri ile hutbe sürdürülmektedir.

“Benim namazım, her türlü ibadetim, hayatım ve ölümüm âlemlerin Rabbi olan Allah içindir” ayeti ile hayatın gerçek amacının ve ölümün anlamının üzerinde durulmakta; hutbe, Müslümanları bu bilinçle yaşama ve ölümle ilgili sorumluluklarını yerine getirmeye davet ederek tamamlanmaktadır.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı (İHA)
Daha Fazla Bilgi: Ensonhaber

Cuma Hutbesi: Ebediyet Yolcusunu Uğurlarken

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.