DOLAR 32,2459
EURO 34,7981
ALTIN 2.436,94
BIST 10.268,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cum 16°C
Cts 21°C
Paz 17°C
Pts 18°C

Credit Suisse dev zarar açıkladı: 9 bin kişiyi işten çıkaracak

27.10.2022
A+
A-

Credit Suisse, yılın 3. çeyreğinde 4,04 milyar dolarlık zarar açıkladı. Banka, zararını telafi etmek için 4 milyar dolar değerinde hisse satmasının yanı sıra 2025’in sonuna kadar 9 bin kişinin işine son vermeyi planlıyor.

Yıllardır çeşitli skandallarla boğuşan Credit Suisse, zararını telafi etmek için 4 milyar İsviçre frangı (4 milyar dolar) değerinde hisse satacağını duyurdu.

Ayrıca, binlerce çalışanı işten çıkaracağını ve yatırım bankacılığı bölümünü ayrı bir birim haline getireceğini açıkladı.

Banka, üçüncü çeyrekte 4 milyar İsviçre frangı zarar ettiğini gösteren finansal bilançosunun ve son haftalarda yaşadığı zorlukların ardından Yönetim Kurulu Başkanı Acel Lehmann’ın “başarı haritası” olarak tanımladığı planı açıkladı.

Yeni plan yatırımcıları tatmin edemezken, geçen haftalarda rekor dip seviyelere düşen hisseler sabah seansında yüzde 7,3 düştü.

Bankanın açıklamasına göre, son haftalarda müşterilerin fonlarını bankadan hızla çekmesi, şirketin likiditeyle ilgili bazı düzenleyici koşulları karşılayamamasına neden olmuştu.

Şirketin toparlanma planı kapsamında, binlerce çalışanı işten çıkarmak ve varlıklı müşterilere daha fazla bankacılık hizmeti sunma var.

9 BİN KİŞİNİN İŞİNE SON VERECEK

Banka bu yılın sonuna kadar toplam iş gücünün yüzde 5’ine tekabül eden 2 bin 700 kişinin işine son verecek ve 2025’in sonuna kadar yaklaşık 9 bin kişiyi daha işten çıkartarak toplam çalışan sayısını 43 bin civarına indirecek.

Credit Suisse aynı zamanda yatırım bankacılığı bölümünü CS First Boston adıyla ayrı birim haline getirmeyi planlıyor. Danışmanlık ve sermaye piyasalarına odaklanacak iştirakin finansman fırsatlarını cezbetmesi ve yeni Credit Suisse ile ortaklık kurması planlanıyor.

Suudi Arabistan’ın en büyük bankası Saudi National Bank, 1,5 milyar İsviçre frangı değerinde Credit Suisse hissesi alarak hissedarlığını yüzde 9,9’a kadar çıkaracağını ve yeni kurulacak yatırım bankacılığı iştirakine yatırım yapabileceğini açıkladı.

Credit Suisse ayrıca stratejik olmayan, yüksek risklibirimlerini elden çıkartmak için sermaye serbestî birimi kuracağını ve menkul kıymetleştirilmiş ürün biriminin büyük bölümünü satacağını duyurdu.

    Paylaş
Twitter Facebook Flipboard Linki Kopyala
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.