DOLAR 32,2095
EURO 34,9618
ALTIN 2.501,35
BIST 10.739,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
22°C
Parçalı Bulutlu
Sal 24°C
Çar 22°C
Per 22°C
Cum 23°C

COVID-19’un ilk örnekleri, Mart 2019’u dikkat çekici ediyor Atık su araştırmaları yapan bilim insanları, Corona virüsünün birincil örnekleri hakkında bir sonuca ulaşmış…

27.06.2020
A+
A-

Barcelona’da atık suları araştıran uzmanlar geçen yılın mart ayında alınan bir atık su örneğinde Corona virüsünün izine rastladıklarını açıkladı. Bu ise virüsün sahiden daha uzun bir süredir dolaşımda olduğuna işaret ediyor olabilir.

İspanya’daki viroloji uzmanları çalışmalarına devam ederken, geçen yılın mart ayından bir atık suda virüsün izlerine rastladı. Uzmanlar ve İspanya Insanlar Sağlığı ve Sağlık Durumu İdaresi Derneği’nden Dr. Joan Ramon Villalbi, bunun tek bir misal olduğunu ve sonucun doğrulanması için daha fazlasına gereksinim duyulacağını söylüyor.

Elbette eldeki az data ile muhakkak bir sonuca ulaştıklarını söylemeyen uzmanlar yine de bu tarihin çok manâlı olduğunu belirtiyor zira Çin’in Wuhan kentinde duyurulan vaka bu tarihten 6 ay sonraya tekabül ediyor.

Aynı bir araştırma da İtalya’nın Milano atık su örneklerinde yapılmıştı. Aralık ayında İtalya’daki atık su örneklerinde COVID-19 izlerine rastlanmıştı. Yani atık sulardan virüsün tespiti mümkün olabiliyor.

İspanya’daki bilim insanları vaka sayılarının fazla yüksek olmasından da kaynaklı olarak aşı çalışmalarını harıl harıl sürdürüyor. Bunun yanına da nisan ayından beri İspanya’da bulanan atık sular inceleniyor. İncelemeyi gerçekleştiren uzman ekibin, İspanya’da birincil vakaların görülmeye başlamasından da öncesinde çalışmalar yapmaya devam edecek .

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.