DOLAR 32,5221
EURO 34,8484
ALTIN 2.428,53
BIST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C

COVID-19’a Karşı Yüzde 91 Etkili Olan BioNTech Aşısının, Delta Varyantına Karşı Yüzde 64 Etkili Olduğu Açıklandı

06.07.2021
A+
A-

Koronavirüs pandemisi döneminde aşılama sürecini en iyi şekilde yöneten ve kısıtlamaları kaldıran ülkelerin başında İsrail geliyordu. Yapılan çalışmaların meyvesini toplamaya başlayan ülke, bir süredir tıpkı eski günlerdeki gibi yaşıyor. Ancak İsrail’den gelen son haberler, Pfizer ile BioNTech’in ürettiği koronavirüs aşısını kullanan ülkeleri tedirgin etmeye başladı.

İsrail Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalara göre aşının etkinlik seviyesi, 6 Haziran itibarıyla düşmeye başlamış durumda. Özellikle de semptomatik vakalarda hem de enfeksiyonun bulaşıcılık seviyesinde değişiklikler yaşandığını ifade eden yetkililer, BioNTech ile Pfizer’in ürettiği mRNA tabanlı koronavirüs aşısının etkinlik oranının yüzde 64 seviyesine gerilediğini açıkladılar. Daha önceki etkinlik oranına ilişkin bir açıklama yapmayan yetkilileri, böyle bir değişimin yaşanmasının nedeni olarak tahmin edilebileceği üzere delta varyantını gösterdiler.

Aşı, etkinlik oranı düşse de hastalığı ağır atlatma konusunda hala çok başarılı

BioNTech

İsrail, aşının etkinlik oranı düşmüş olsa da hastalığı hafif atlatma konusunda hala çok başarılı olduğunu ifade ediyor. Sağlık Bakanlığı yetkilileri tarafından yapılan açıklamalara göre mRNA tabanlı aşının insanları hastaneye yatırmaya ve hastalığı ağır geçirmelerine karşı yüzde 93 oranında korumaya devam ediyor. Bu da aşının etkinliği düşse bile en azından ölümlere karşı hala en etkili silah olduğunu gösteriyor.

Haber kaynakları, İsrail’in açıklamalarıyla ilgili olarak Pfizer’e ulaştı. Bir Pfizer sözcüsü, konuyla ilgili net bir açıklama yapmadı ancak geliştirilen aşının şimdiye dek ortaya çıkmış olan tüm varyantlara karşı etkili olduğunu açıkladı. Konuyla ilgili olarak daha önce yapılmış araştırmalara atıfta bulunan sözcü, mRNA aşısının kendini kanıtlamış olduğunu söyledi. Merak edenler için; mayıs ayında yapılan bir araştırmaya göre Pfizer ile BioNTech’in geliştirdiği aşının hastaneye yatış ve ağır hastalıklara karşı korumada yüzde 95 etkili olduğunu açıklanmıştı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.