DOLAR 32,2072
EURO 35,0148
ALTIN 2.513,74
BIST 10.739,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
22°C
Parçalı Bulutlu
Sal 24°C
Çar 22°C
Per 22°C
Cum 23°C

Covid-19, yürek hastalarını daha mı artı etkiliyor?

09.05.2020
A+
A-

Türkiye Gazetesi’nden Ziyneti Kocabıyık’ın haberi…

SORU:  Benim kalbimde ilhtihap vardı. Daha önceden kalp zarı iltihabı, kalp kası iltihabı ve kalp kapakçığı iltihabını geçirenler risk aşağıda mı? Covid-19’a alt bu hastalıkların bitmiş geçirilmesi, yineleme ihtimali daha mı yüksek? (Hadiye Çınar)

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Rıfat Eralp Ulusoy
CEVAP: Bugün için Covid-19 geçiren bir kişinin her yerde kalp zarı iltihabı, kalp kası iltihabı ve kalp kapakçığı iltihabını  (perikardit, miyokardit, valvülopati) geçirebileceği ile ilgili elimizde pozitif bir data yoktur. Oysa kalp kası iltihabının Covid-19 dışındaki sebeplere de ast olarak yineleme riskinin olduğu daha önceden bilinmektedir. Covid-19 infeksiyonuna bağlı pandemiyi yaşamış tüm ülkelerden gelen makaleler, incelendiği zaman kalp kası harabiyeti bu virüsün sebep olabileceği etkiler arasındadır. Hem sağlam insanlarda Covid-19’a yan büyüyen iltihabi reaksiyon sonucu yürek kası harabiyeti olabileceği gibi ayrıca yürek yetmezliği olan hastalarda da yürek fonksiyonunu bozabileceği ve mevcut şikâyetleri artırabileceği bilinmektedir.  

KORONAVİRÜS HASTALARINDA RİTİM BOZUKLUĞU

SORU:  Koronavirüsün yürek krizi, ritim bozukluğu gibi bir takım kalp rahatsızlıklarına sebep olduğunu duyuyoruz. Bu içten mudur? (Nurettin Alpkan)

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Rıfat Eralp Ulusoy
YANIT: Virüsün iltihabi özellikleri ve rahatsızlık potansiyeli göz önüne alındığında teorik olarak damarlar içerisindeki yağ plaklarının iltihaplanması ve yırtılmasına yol açabileceği varsayılabilir. Fazla şükür, biz bu dönemde yürek krizi ve Covid-19 birlikteliğini baktığımız bir sürü hastada bunu görmedik. Oysa ritim bozukluğuna az kalsın yüzde 3-4 vakada rastladık. Bu ritim bozuklukları ölümcül olmamakla birlikte bu durumu en çok atriyal fibrilasyon olup özellikle ‘Sitokin Fırtınası’ denilen klinik bir tabloya evrilen hastalarımızda gördük. Bu hastalarımızın bir kısmını klinikte yalıtım odalarında bir kısmını da yoğun bakımda ve entübe olan vakalarda takip ve tedavi ettik. Ani çoğalan yürek krizlerinde İtalya’da bir vakaya bu sebeple koroner anjiyografi yapılarak kalbi besleyen damarlar teftiş edilmiş ancak damarların ‘adi’ olduğu lakin yürek kasının virüsün oluşturduğu hasar ve kasın oksijensiz kalmasına yan kasılmasında bozulmaya sebep olduğu tespit edilmiştir.

VİRÜS SÜRECİNDE PSİKİYATRİSTİNİZİ DEĞİŞTİRMEYİN

SORU:  Ben 49 yaşındayım. Beş yıl önce bir yakınımı kaybettikten iki gün sonra ani bir kalp çarpıntısı ve tansiyon yüksekliği ile ilk belirtileri başlayan psikolojik ve ruhsal bir hastalık geçirdim.  Ruh hastalıkları doktoru kadar bana bir hap verildi. Takriben bir sene boyunca kullandım. Kilo yaptığını düşündüğüm için iyileştiğimi zannederek bıraktım. Tekrar rahatsızlandım. Hekim yeniden hap verdi ve ben bir süre sonra yeniden bıraktım. Fazla yanlış yaptığımın farkındayım. Dört ay önce doktor başka bir ilaç verdi.  giderken şiddetli fibromiyalji hastası oldum. Uşak’ta yaşıyorum ve virüs sebebiyle şehir dışına çıkamıyorum. Virüs bittiğinde size tedaviye geleceğim fakat şu lahza için ne yapmalıyım?

Psikiyatri Uzmanı Dr. Zeynep Şenkal:
YANIT: İlacı doktor kontrolü olmadan bir anda kesmemenizin ne değin manâlı olduğunu zaten belirtmişsiniz. Bu, hastalarımızın sıklıkla yaptıkları bir şey olabiliyor. İyileşmiş olsalar zeka bir anda kesildiği için adeta hastalığı taklit eden kesilme belirtileri yaşayabiliyorlar; dolayısıyla iyileşmedikleri kanaatine varıp ümitsizliğe kapılabiliyorlar. Uyumlu ve uzun süre hap kullanmanın kolay olmadığının ve bunaltıcı olabildiğinin, birtakım alt etkilerin mecburi olduğunun farkındayım. Ama istemediğiniz alt etkiler gördüğünüzde, (mesela sizin durumunuzda kilo alımı gibi) en iyisi yine doktorunuzla paylaşmak olacaktır. İçinde bulunduğumuz karantina dönemini, jurnal rutinimizin ve önceliklerimizin mecbur olarak değişeceği dönemi düşünecek olursak, bu dönemin getirdiği ilave gerginlik sebebiyle bazen hastalarımızın çare süreci de uzayabiliyor.  Belli bir güven sağlandığı sürece benzer hekim kadar takip edilmek defalarca sizin için avantajdır. Ahenkli takipler gerekeceği için yaşadığınız yörede olması da ayrıca aynı şekilde.  Bir ölçüde dönemin de getirdiği önem sebebiyle sıkıntınızın artmış olması bir noktaya değin normal.  Benim kanaatimce acilen sizin durumunuzda en yerinde olan şey yine sizi takip eden doktorunuz ile irtibat hâlinde bulunmanız ve her türlü şikâyetinizi açıklama etmeniz olacaktır. Anlattıklarınızdan anlayabildiğim kadarıyla da doktorunuzun zihninde kesin bir çare planı var gibi duruyor.  Uzun vadede farklı bir yol izlemek isterseniz kapımız her zaman açık, bitmiş bizimle irtibata geçebilirsiniz…

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.