DOLAR 32,2967
EURO 34,7113
ALTIN 2.408,54
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 22°C

Covid-19 yediğimiz gıdalarla bulaşır mı?

28.06.2020
A+
A-

Sözcü Gazetesi’nden Nazan Doğaner Halıcı’nın haberine göre bugüne dek corona virüsünün gıda aracılığıyla bulaştığına dair bir belirti yoktu. Oysa geçtiğimiz günlerde virüsün eksi 20 derecede uzun zaman hayatta kalabildiği, bu yüzden dondurulmuş gıdaların tehlikeli olduğu açıklanmıştı. Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Pınar Çıragil, gerçekten tüm gıdalarda tehlike olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi:

GIDA HİJYENİ ÖNEMLİ

Corona virüsü enfeksiyonunun damlacık aracılığıyla bulaştığını bilmekle beraber, fekall-oral yolla bulaş olduğuna dair emin bir bilgimiz bulunmamakta. Ama dondurulmuş ya da dondurulmamış olsun tüm paketli ürünlerin imal aşamasından itibaren hijyen kurallarına uyarı edilmesi gerekir. Özellikle üretimde çalışan şahısların el hijyenine uyarı etmesi son derece manâlı.

Çünkü virüs damlacık yoluyla bulaşsa da ellerden bağlantı eden virüs bir paketin üstünde veya yiyecek hazırlanması sırasında yiyecek ürünlerine geçebilir. Bu ürünlere dokunduktan sonradan da ağıza, buruna bağlantı sonucunda da hastalık geçebilir. Yani gıdalarla doğrudan doğruya değil fakat hasta şahısların temas ettiği gıda ürünlerinin özellikle pişirilmeden tüketilmesi sonucu bulaşma söz konusu olabilir. bu nedenle yiyecek üretiminde çalışan kişilerin el hijyenine uyarı ettiğinden muhakkak olunmalı.

AMBALAJA DİKKAT

Yiyecek ürünleri alırken ambalajlarının yırtılmamış olmasına uyarı edilmeli. Gıda güvenliği yönetim tekniklerine uygun üretildiğinden belli olunan gıdalar alınmalı. Özellikle de merdiven altı olarak cümle parçası edilen denetimden uzaktan işletmelerin ürünleri kuşkusuz satın alınmamalı. Yerinde muhafaza ve ısı koşullarında saklandıklarına belirli olunmalı.

BUZLU İÇECEK VE DONDURMA UYARISI

Corona virüsünün sindirim yoluyla bulaşma ihtimalinin olmadığı düşünüldüğünde, özellikle yaz aylarında bolca tüketilen dondurma ya da buzlu içecekler için de hazırlanma aşamasındaki hijyen kurallarına uyulmuş olması önemlidir. böylece mutlaka güvenilir ve üretimden paketlemeye kadar bu kurallara uyulduğundan emin olunan ürünler tüketilmelidir.

DONDURULMUŞ GIDALAR NASIL TÜKETİLMELİ?

Pişirilerek, işlem gören ve tüketilmesi gereken et, süt, yumurta gibi gıdaları özellikle bu dönemde çiğ tüketmemek son derece önemli. bununla birlikte gıdaların pişirilme sıcaklığının 60-65 derecenin üzerinde olmasına da uyarı edilmeli. Paketlenmiş ve dondurulmuş ürünler mutlaka pişirilerek tüketilmeli.

Dondurulmuş gıdaların mutfak tezgahının üzerinde uzun sürelerde çözülmesi beklenmemeli, bu ürünler bir gün öncesinden buzdolabının üst rafına çıkartılmalı. Hem bir defa gevşemiş mahsul elbette bir daha dondurulmamalı. Aynı şekilde evde hazırlanan ürünler kullanılacak miktarlarda derin dondurucuda saklanmalı ve çözüldüğünde hepsi tüketilmeli.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.