DOLAR 32,2070
EURO 34,7866
ALTIN 2.443,99
BIST 10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Az Bulutlu
İstanbul
14°C
Az Bulutlu
Pts 18°C
Sal 19°C
Çar 20°C
Per 22°C

Covid-19 salgını akademik çalışmaları hızlandırdı

11.06.2020
A+
A-

Dünya üniversiteleri arasına girmek için bilimsel yayınlama yapmanın önemine vurgu yapan İstanbul Esenyurt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sudi Apak, iyi yayın yapan üniversitelerin daha nitelikli eğitim verdiğini belirtti. Türk akademisinde dünyadaki tüm dallarda kayda değer gelişmeler olduğunu ifade eden Apak,“Covid-19 salgınından sonra tıp fakültelerinde hoş çalışmalar yapıldı. Fizik ve işletmenin bir takım dallarında da güzel yayınlar çıkıyor oysa matematik, finans gibi dalların alıştırma alanı daha kısıtlı” dedi.

“yayımlamak güncel kalmayı sağlıyor”
Akademik çalışmalarda teoriyle uygulamanın bir arada olmasının eğitimi daha da nitelikli ülkü getirdiğini belirten Prof. Dr. Sudi Apak, “Öğretim üyesinin üç tane görevi var. Bunlar; ders anlatmak, yayımlamak ve yöneticilik yapmak. Bunların içerisinde yayımlamak fazla manâlı. Çünkü yayın yaptığınız süre kendinizi güncelleştiriyorsunuz ve bu derslere de yansıyor. Dünyanın en iyi üniversitelerinin araştırma ve yayınlarda ön sıralarda olduğu görebiliyorsunuz. Türk akademisyenlerde de gelişmeler var. Fakat Türkiye olması gereken yerde yok. Dünyanın en büyük 18’inci ekonomisiyiz, yayınlarda da tekrar bu aşamada olmamız gerekli.Üniversiteler yayına önem vermeli. tekrar tekrar iyi yayınlama yapan üniversiteler daha nitelikli eğitim veriyor ”diye konuştu.

“Alınan puanlar Türk akademisine puan kazandırıyor”
Akademik çalışmalara ayrılan bütçe ile bilim adamlarına destek olunması gerektiğini ifade eden Apak, “Türkiye’nin dünya ligine çıkması için elindeki bütçenin de ona kadar olması lazım. İlk 500’e giren bir üniversiteye baktığınız zaman Türkiye’den daha pozitif bütçeye sahip olduklarını da görüyoruz. Bu bir ekol olarak ortaya çıkıyor. Bilim adamlarına biraz daha fazla olanak sağlanırsa, daha hoş incelemeler meydana gelecektir. Bu incelemeler da uluslararası alanda ön plana çıkmamıza muavin olacaktır. Nitekim ben ekonomi finans, endüstri mühendisliği alanlarında çalışıyorum. Profesör olduktan sonra daha çok egzersiz yaptım. Bunu öteki akademisyenlere de öğüt ederim. Sadece derece alarak, ‘bundan böyle en üstteki seviyeye geldim’ diyerek çalışmaları kesmemek lüzumlu. Aldığınız puanlar, çalıştığınız üniversiteye ve Türkiye’ye puan kazandırıyor” biçiminde konuştu.

“Türkiye’de intihal konusuna uyarı ediliyor”
İntihal konusuna değinen Apak , “Tezlerde yapılan intihallerde yüzde 20-25’lik oran dünya ortalamasıdır. Türkiye’de de intihalin bu oranlarda olmasına dikkat ediliyor. Tolere edilebilen bazı alanlarda bu oranlar yüzde 35’e kadar çıkabiliyor. Kimi programlar yoluyla taramalar yapılabilir. İntihal oranı yüzde 80-90’a çıkarsa o süre makalelerin iptal edilme durumları oluyor. Türkiye’de orijinal yayınlar var. Oysa bir derlemeden ziyade daha çok yeni bulunan bir konunun geliştirilerek teoriyle birleştirilmesi gerekiyor. Bunun yanı sıra aynı konularda çalışan akademisyenlerin meslek birliği yapması fazla önemli” diyerek sözlerini sonlandırdı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.