DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Açık
İstanbul
19°C
Açık
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 19°C
Per 16°C

Covid-19 Regl Düzensizliğine Niçin Oluyor!

20.05.2020
A+
A-

Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, Covid-19’un sebep olduğu stresin regl düzensizliğine yol açabileceğine değinerek önemli açıklamalarda bulundu.

ADET KANAMASI NEDİR?

Rahim iç zarının yaşanan hormonal değişikliklerden sonradan dökülmesine adet kanaması denir. Hamilelik oluşmadığı sürece bu akma 28 günde bir her tarafta eder. Bu 28 gün periyodun başladığı ilk günden diğer periyodun başladığı birincil güne kadar kabul edilmektedir. Bu sürenin 21 gün ile 35 gün aralarında sürmesi de normaldir.

DÜZENLİ ADET OLMAK İÇİN GEREKEN KOŞULLAR NELERDİR?

Adet sürecinin başlamasında beyinden salgılanan hormonlar kayda değer rol oynamaktadır. Salgılanan bu hormonların devamından hipofiz bezinden de hormon salgılanır. Adetin görülmesi için overlerde folikül bulunması ve hormonel döngünün ahenkli bir şekilde gerçekleşmesi gerekir.

Adet siklusu rahim iç tabakasının kalınlaşması ile gerçekleşir bu sebeple iç tabakanın hormonlara aleyhinde aklıselim olması gerekir. bununla birlikte meydana gelen kanamanın dışarı akmasına engel teşkil edecek herhangi bir rahatsızlığın bulunmaması adet görmek için gereken koşullar arasında yer alır.

Siklus sırasında büyüyen yumurta hücresi fallop tüplerinden geçer ve rahme ulaşır. Hamileliğin olmadığı durumlarda döllenmemiş olan yumurta rahme yerleşemez ve bu nedenle kalınlaşmış rahim iç tabakasına gerek kalmaz. Buna ast olarak da kalınlaşan tabaka dökülür ve kanama aracılığıyla vücuttan atılır.

İlk adetin tamamen kaç yaşında görüleceğine dair belirli bir veri yoktur. Bu koşul çevresel ve kalıtımsal şartlara kadar değiştirme gösterebilir. Genel Olarak ilk adet kanaması 11 ile 14 yaşları arasında gerçekleşmektedir. Kanamayı takip eden ilk iki yıl boyunca kanama süreci düzensizdir ve ara sıra ayda 2 defa bazı durumlarda da 3-4 ayda bir meydana gelebilir.

REGL NEDEN GECİKİR?

2 adet siklusu aralarında geçen zaman bazı durumlarda uzayabilir. Bunun çoğu nedeni bulunmaktadır. Fakat son günlerde bütün dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını ve karantina süreci kadınlarda stresin artmasına niçin oldu. Adetin geç kalma nedenleri arasında da farklı alanlara yönlendirilmiş hastalıklar, aşırı gerginlik, yaşın ilerlemesi, yoğun spor yapma ve ani kilo değişiklikleri yer almaktadır.

Bu şart kadınlarda ödem, tedirginlik ve stresin artmasına yol açabileceği gibi adet gecikmesi aslında hamileliğin gecikmesine de niçin olmaktadır. Bu yüzden stresin yoklama altına alınması için uyumlu uyku, dinç gıda ve tekrar ahenkli alıştırma yapılması gerekir.

İLİşKİLİ HABERLER İlaçsız Adet Geciktirme Yolları

İlaçsız Adet Geciktirme Yolları

Regl Sırasında Neden İshal Olur?

Regl Esnasında Niçin İshal Olur?

Regl Hakkında Ortaya Atılan Şehir Efsaneleri

Regl Hakkında Ortaya Atılan Şehir Efsaneleri

Regl Döneminin Korkulu Rüyası: Baş Ağrısı

Regl Döneminin Korkulu Rüyası: Baş Ağrısı

İLİşKİLİ GALERİLER Düzenli Regl Olamamanın Neden Olduğu Hastalıklar!

Ahenkli Regl Olamamanın Neden Olduğu Hastalıklar!

Regl Hakkında İlginç Bilgiler

Regl Hakkında İlginç Bilgiler

Regl Döneminde Ağrıları Hafifleten ve Rahatlatan Yiyecekler

Regl Döneminde Ağrıları Hafifleten ve Rahatlatan Yiyecekler

Regl Takvimini Yapabilecek 4 Mobil Uygulama

Regl Takvimini Yapabilecek 4 Mobil Başvuru Formu

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.