DOLAR 32,3154
EURO 35,1147
ALTIN 2.292,51
BIST 9.065,48
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

COVID-19 Hastalarının Aylar Sonra Bile Semptom Gösterebildiği Ortaya Çıktı

30.09.2021
A+
A-

Yeni bir araştırma, COVID-19‘a yakalanan insanların üçte birinden daha fazlasında semptomların, tanı konulduktan aylar sonra bile devam ettiğini veya tekrarladığını, bunun da potansiyel olarak uzun süreli COVID-19 vakalarının sayısının, önceden düşünülenden daha fazla olduğu anlamına geldiğini ortaya çıkardı. 

PLOS Medicine dergisinde Salı günü yayınlanan çalışmaya göre araştırmacılar, araştırılanların yaklaşık %36‘sının teşhisten üç ve altı ay sonra hala COVID benzeri semptomlar bildirdiğini tespit etti. Bundan önceki çalışmaların çoğu, hastaların %10 ila %30‘unda COVID sonrası semptomların devam ettiğini varsaymıştı. 

En az 3 hastadan 1’i  aylar sonra bile semptom gösteriyor:

COVID-19

Çalışma, toplamda 388 bin 67 kişinin katılımıyla gerçekleşti. Bu kişilerden 273 bin 618’i COVID-19’lu hastalardan oluşuyordu. Çalışmanın kontrol grubuysa 114.449 grip hastasından oluşturuldu. Çalışma grubunu belirlemek için milyonlarca elektronik sağlık kaydında anonimleştirilmiş verileri tarandı.

Araştırmacılar, özellikle göğüs/boğaz ağrısı, anormal solunum, karın semptomları, yorgunluk, depresyon, baş ağrıları, bilişsel işlev bozukluğu ve kas ağrısı gibi semptomlara baktı. Araştırmanın, 3 hastadan 1’inden daha fazlasının, COVID-19 teşhisinden 3 ila 6 ay sonra kaydedilen uzun süreli COVID’in bir veya daha fazla özelliğine sahip olduğunu gösterdiği açıklandı.

Ayrıca, tanıdan üç ila altı ay sonra uzun süreli COVID-19 geçirenlerin kabaca %40‘ının önceki üç ayda bu tür semptomlarla ilgili hiçbir kaydı olmadığı ve hastalığın akut aşamasından aylar sonra COVID semptomları gösterme şansının gribe göre iki kat daha yüksek olduğu da ortaya koyuldu. Bütün bunlara ek olarak Oxford’lu ekip, daha şiddetli COVID-19 hastalığı atlatan kişilerin, uzun süreli COVID’e yakalanma olasılığının da daha yüksek olduğu sonucuna ulaştı.  

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.