DOLAR 32,4964
EURO 34,8120
ALTIN 2.476,57
BIST 9.530,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
19°C
Hafif Yağmurlu
Per 16°C
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C

Covid-19 bir beyin hastalığı mı?

22.05.2021
A+
A-

Sözcü Gazetesi’nden Nazan Doğaner Halıcı’nın haberine göre Covid-19 pandemisi dünya genelinde yak­laşık 160 milyon vaka ve 3.3 milyon ölümle devam eder­ken, bilim insanları virüsle ilgili şaşırtıcı bilgilere ulaş­maya devam ediyor.

Yeni araştırmalarda Covid-19’un bir solunum hastalığından çok bir multisistemik ve daha da ağırlıklı bir ‘beyin hastalığı’ olduğu yönün­de veriler elde edildiğine dikkat çeken Biyolog Prof. Dr. Barbaros Çetin, “Bu vi­rüs bir kez beyne bulaştı mı, bütün organ sistemlerini etkileyebilir. Çünkü beyin, her şeyi kontrol eden, mer­kezi bir işlemcidir” dedi ve şu açıklamaları yaptı:

BEYİNDEKİ VİRÜS SAYISI BİN KAT DAHA FAZLA!

Georgia Eyalet Üniversitesi Biyoloji Bölümü Araştırmacıları; farelerin burun bölgelerinden bulaşan SARS-CoV- 2’yi akciğerlerinin başarılı bir şekilde temizlediğini tespit eder­ken; virüsün beyinde şiddetli hastalıkları tetikleyen bir sal­dırıya yol açtığını keşfetti. Doçent. Dr. Kumars’ın ekibi, enfekte farelerin akciğerlerindeki virüs seviyelerinin enfeksi­yondan 3 gün sonra zirveye çıktığını ve ardından düşmeye başladığını belirledi. Bununla birlik­te 5. ve 6. günlerde tüm farelerin beyinlerinde çok yüksek dü­zeyde (diğer vücut bölgelerine nazaran yaklaşık 1000 kat daha fazla) bulaşıcı yeni virüs bulundu. Bu durumun, başta zor nefes alma ve güçsüzlük olmak üzere ciddi hastalık semptomları­nın bariz hale geldiği zaman­da ortaya çıktığı belirtildi.

BEYİNDE SAKLANIP TEKRAR HAREKETE GEÇEBİLİR

Bu yeni çalışma, yeni koronavirüsün aslında beyinde gizlenebileceğini/uykuda kalabileceği ve burada tekrar harekete geçebileceğini gösteriyor. Beyin, virüslerin saklanmayı sevdiği organlardan biri­dir. Çünkü bağışıklık tepkisi yoktur. Bir virüsün ciğerlerimizde saklanması zordur. Merkezi sinir sistemimizde saklanması ise çok daha kolaydır. Bunun belirtileri, Covid-19 ile enfekte kişilerde yaygın olarak görülen tat ve koku kaybıdır. Bu, be­yin yoluyla merkezi sinir sistemine yapılan bir saldırıdır.

MASKENİN ÖNEMİ BÜYÜK

İyileşen insanların büyük bir yüzdesin­de bir tür beyin fonksiyonu bozukluğuna rastlan­ması, Covid-19’un beyinle olan ilişkisine dair önem­li bir kanıttır. Test sonucu negatif olsa bile, bu virüsü tamamen temizlediğiniz anlamına gelmez. Diğer bir kanıtta, ‘Uzun Covid’ hastalarının bazı semptomları­nın aylar sonra bile tekrar ortaya çıkmasıdır. Yapılan çalışmalar, virüsün yaklaşık yüzde 70 oranın­da burundan bulaştığını, oradan kolayca beyine ulaşabileceğini ortaya koymuş­tur. Bu nedenle maske takmak ve özelikle burnumuzu kapatmak oldukça önemlidir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.