DOLAR 32,2007
EURO 35,0882
ALTIN 2.471,65
BIST 10.158,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Per 21°C
Cum 22°C
Cts 24°C
Paz 22°C

COVID-19 Aşısı İçin Gönüllü Olan Türk Doçent Aşının Yan Etkilerini Anlattı

05.12.2020
A+
A-

COVID-19 virüsüyle mücadele etmek için üretilen aşıların çalışmaları bir süredir devam ediyor. Türk profesörler Uğur Şahin ve Özlem Türeci çiftinin başında olduğu BioNTech şirketi ve ABD merkezli Pfizer şirketinin iş birliği yaparak geliştirdiği COVID-19 aşısının Türkiye çalışmaları da bundan bir ay önce başlamıştı.

Aşının deneyleri için gönüllü olan isimlerden biri de Doçent Doktor Ümit Savaşçı.  Doç. Dr. Savaşçı’ya bundan yaklaşık bir ay önce uygulanan ilk doz aşının 21 gün sonrasında ikinci doz uygulandı. Doç. Dr. Savaşçı, bilimin öncülüğünü yapmak zorunda olduklarını belirtti ve bununla birlikte aşının yan etkileriyle ilgili de açıklamalar yaptı.

“Hastalığın bıraktığı hasarları görünce bu yan etkiler hiçbir şey”:

Doçent Doktor Ümit Savaşçı

Doç. Dr. Savaşçı, “Türk bilim insanları Uğur hocamız ve Özlem hocamızın bulduğu aşı için gönüllü oldum. Birçok formu imzalayarak, saatler süren imza aşaması ve bilgilendirme sonrasında aşı uygulandı” açıklamasını yaptı ve sözlerine şöyle devam etti:

“Aşı yerinde ağrı, hafif bir sersemlik, kas ağrısı ve bulantı durumları ortaya çıktı ve aşı yapıldığını anlamış oldum. Testler sırasında tuzlu su da yapılmış olabiliyor. Aşının belirtileri yaklaşık 2 gün sürdü. Koronavirüs hastalığını geçiren hastaları ve virüsün bıraktığı hasarları görünce bu aşıyı kesinlikle yaptırmak gerektiğini düşünüyorum. Bu yan etkiler, virüsün bıraktığı hasarların yanında hiçbir şey

Ümit Savaşçı, aşının vücuda olan olumlu etkilerinden de bahsetti. Savaşçı, “21 gün arayla 2 doz aşının sonucunda antikor seviyesi yüzde 95’lere, hatta bazen yüzde 100’lere kadar ulaştı. Grip aşısında maksimum bağışıklık sistemi iyi olan birisinde yüzde 70 civarında bir bağışıklık oluşurken, burada yüzde 95 civarında bir bağışıklık ona göre oldukça üst seviyede kaldı” açıklamalarını yaptı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.