DOLAR 32,5139
EURO 34,9434
ALTIN 2.435,50
BIST 9.792,26
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C

Coronavirüsün Yaşlılar Üzerindeki Psikolojik Etkisi

30.03.2020
A+
A-

Kişiye sorgulayıcı tarzda sorular sorulması; suçlanma, utanç durumuna düşme ve mahcubiyet duygusunun artmasına sebep olmaktadır. Kişi kendisini virüsün suçlusu gibi hissetmekle beraber yasağa karşı dışarıda olması da suçluluk duygusu gelişimine sebep olur. Coronavirüsünün artan yaş ile birlikte hem fizyolojik etkileri kişilerde tedirginliğe neden olurken hem de yaşadıkları psikolojik baskılar kişilerde kaygı ve depresif belirtilerin artmasına sebep olmaktadır. Uzman Klinik Psikolog Merve Kırna konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. İşte detaylar…

YARDIMCI OLMAK İÇİN NELER YAPABİLİRİZ?

Video çekip karşımızdaki kişiyi mahcup yerine ilk olarak yasağın sebebini bilmelerini sağlamak çok önemli. Unutulmamalıdır ki yaşlılarımız bizler gibi sosyal medyayı aktif kullanmıyor, bizler kadar süreci yakından takip edemiyor, bilmiyor olabilirler bu nedenle onlara bu süreci anlatmak hepimizin görevi.

Yasak kelimesinin kulağa hoş gelmediği ortada olan bir gerçek, ancak bu yasağın nedeninin, onları virüsün zararlı etkisinden korumak olduğunun belirtilmesi, bunu bir yasak olarak görmek yerine evimizin sokaklardan daha güvenli olduğu ve virüsten korunmak için en etkili yöntem olduğu bilgisini vermek önemlidir. İhtiyaçlarının olması dahilinde dışarı çıkmak yerine belediyelerin hizmet numaralarından yardım almaları gerektiği hatırlatılmalı, en etkili virüsten korunma yolunun evden çıkmamak olduğu ve bunun sadece kendileri için değil herkes için önemli olduğu uygun bir dil kullanılarak anlatılmalı.

Unutulmamalıdır ki; şu anda uygulanan 65 yaş üstü evden çıkma yasağı yaşlılarımız virüsü bulaştırdığı için değil, virüs onlara bulaşmasın diye koruma ve önlem amaçlı konulmuştur. Yine unutmayalım ki; kendimize ne şekilde davranılmasını istiyorsak, karşımızdaki insanlara da öyle yaklaşmak, empati kurmak, yaş ile birlikte duygusal hassasiyetin arttığını bilerek ona göre davranmak önemlidir.

Yalnızca 65 yaş üstü değil, herkesin sosyal izolasyona özen göstermesi oldukça önemlidir. Evden zorunda olmadıkça çıkılmamalı, virüsün zararlı etkilerinden korunmak için en etkili yol olduğu unutulmamalı ve yaş gözetmeksizin herkese bu konuda hatırlatma yapılması gerekmektedir.

İLİşKİLİ HABERLER Abluka Altındaki Batı Şeria'da Coronavirüse Karşı Mücadele

Abluka Altındaki Batı Şeria’da Coronavirüse Karşı Mücadele

İngiltere'de Coronavirüsten Ölen Sayısında Artış!

İngiltere’de Coronavirüsten Ölen Sayısında Artış!

Coronavirüs Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Çalışmalarını Engelleyemiyor

Coronavirüs Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Çalışmalarını Engelleyemiyor

İlker Üçer, Coronavirüsüne Yakalandığını Açıkladı

İlker Üçer, Coronavirüsüne Yakalandığını Açıkladı

İLİşKİLİ GALERİLER Kırgızistan'da Coronavirüs Önlemleri

Kırgızistan’da Coronavirüs Önlemleri

Coronavirüse Karşı Tek Önlem Almayan Ülke: Belarus

Coronavirüse Karşı Tek Önlem Almayan Ülke: Belarus

Fulya Zenginer Coronavirüse Rağmen Çalışmak Zorunda Olanlara Teşekkür Etti

Fulya Zenginer Coronavirüse Rağmen Çalışmak Zorunda Olanlara Teşekkür Etti

Coronavirüste Son Durum

Coronavirüste Son Durum

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.