DOLAR 32,3773
EURO 35,0541
ALTIN 2.326,75
BIST 9.105,70
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Coronavirüsü Deniz ve Havuzdan Bulaşır mı?

13.05.2020
A+
A-

Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Tutku Taşkınoğlu, Covid-19 virüsünün sudan bulaştığına dair bir kanıt bulunmamasına karşın, enfekte olmuş bir kişinin havuz veya deniz kullanımı sırasında damlacıklarının suya düşmesi sonucu bulaş riskinin olabileceğini belirtti. Dr. Taşkınoğlu, virüs tehlikesinin hala devam ettiğini hatırlatarak, havuz ya da denize girmek için telaş edilmemesi gerektiğini belirtti. Buralarda bir virüs taşıyıcısı varsa, özellikle havuzda mutlak mesafenin korunması gerektiğini kaydeden Dr. Taşkınoğlu, şu açıklamalarda bulundu:

“Kimseyle 2 ya da 3 metreden daha pozitif yakınlaşmayacağınızı mahsus denize ya da havuza girebilirsiniz. Hasta ve ölüm sayısı azaldı; fakat virüsün tehlikesi demin bitmedi. Aslında havuz hijyen açısından daha iyi bile olabilir. Çünkü içerisinde klor var ve klorun virüsleri öldürme ihtimali daha yüksek. Deniz tuzlu su olduğu için öldüreceğini zannediyoruz; lakin ara sıra biz fazla zorda kalırsak, tuzlu suyu virüsleri nakliye besiyeri olarak kullanıyoruz. O yüzden denizdeki tuzlu su virüsü öldüremeyebilir, varlığını sürdürmesine sebep olabilir. ‘Denizde virüs ölecek, havuzda virüs ölmeyecek’ diye bir şey söylememiz olası yok. Fakat denizin şöyle bir avantajı olabilir. Deniz sizin fazla daha kolay uzaklık almanızı sağlayabilir. Ama deniz tuz olduğu için avantaj olabileceğini ben düşünmüyorum. Eğer fazla istiyorsanız, havuz ilk temizlendiği anda ve abes olduğu zamanda tek başına girmeniz daha sağlıklı olacaktır.”

SİVRİSİNEK CORONAVİRÜSÜ BULAŞTIRIR MI?

Dr. Taşkınoğlu, bununla birlikte Covid-19’un sivrisinek ısırığıyla bulaşamayacağını kaydederek, “Virüsün böyle bir bulaş yolu yok. Çünkü bu virüs viremi yapmıyor. Yani sivrisinek sizin kanınızı emip, kanınızı götürüp diğer bir kişiye veya yere enjekte ettiğinde bulaşmıyor. Coronavirüsün kan yoluyla bulaşı değil. PCR testini burun veya ağız sürüntüsünden yapıyoruz; çünkü virüsü en iyi orada yakalıyoruz. Dışkıda da yakalıyoruz. Fakat bu virüsü kanda yakalayamıyoruz. Yakalama oranımız çok düşük, ‘yakalayamıyoruz’ kabul ettiğimiz değin düşük. Kanda saptama edemediğimiz bir virüsü de sivrisinek bulaştıramaz,” biçiminde konuştu.

İLİşKİLİ HABERLER Coronavirüsü Yenerek Sahillere Koştular

Coronavirüsü Yenerek Sahillere Koştular

Coronavirüsün Hayatımızda Değiştirdikleri

Coronavirüsün Hayatımızda Değiştirdikleri

Fenerbahçe'den Flaş Açıklama! Coronavirüs Tespit Edildi

Fenerbahçe’den Flaş Açıklama! Coronavirüs Saptandı

Miley Cyrus Coronavirüs Salgını Hakkında Konuştu

Miley Cyrus Coronavirüs Salgını Hakkında Konuştu

İLİşKİLİ GALERİLER 100 Yaşında Coronavirüsü Yenen Hastanın Sevinci Dikkat Çekti!

100 Yaşında Coronavirüsü Yenen Hastanın Sevinci Uyarı Çekti!

Hollywood Oyuncuları Coronavirüsün Bitmesinden Sonra Türkiye'ye Film Çekmek İçin Gelecek

Hollywood Oyuncuları Coronavirüsün Bitmesinden Sonra Türkiye’ye Film Sürüklemek İçin Gelecek

Coronavirüsten Kurtulan Burak Akkul Son Hali İle Şaşırttı

Coronavirüsten Kurtulan Burak Akkul Son Hali İle Şaşırttı

İtalya Coronavirüs Aşısını Bulduğunu Açıkladı

İtalya Coronavirüs Aşısını Bulduğunu Açıkladı

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.