DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 22°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Coronavirüse Karşı Vitamin Kullanmak Faydalı mı?

24.03.2020
A+
A-

Türkiye’de de görülen Coronavirüsünden sonra önlem almak için birçok kişi multivitamin destekleri kullanmaya başladı. Türkiye’de yapılan güncel bir ankete göre halkın %97’sinin bu virüsü duyduğu, %85’inin uygulanması gereken koruyucu yöntemleri bildiği fakat yalnızca  %55’inin bu yöntemleri uyguladığı sonucu ortaya çıkmıştır.

Multivitamin desteğinin Coronavirüse karşı bir çözüm olup olmadığıyla ilgili Farmakoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üy. Gaye Hafez, açıklamalarda bulundu. Hafez, “Tüm multivitamin ve/veya ürünlerin önem sırası, Sağlık Bakanlığı’nca açıklanan yöntemlerden yani kişisel farkındalık ve sorumluluğun öneminden sonra geliyor” dedi ve konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Tedavisi henüz bulunmamış bir hastalık karşısında yapabileceklerimizin başında kişisel hijyen kurallarına uymak ve bağışıklık sistemimizi güçlü tutmak geliyor, halka mucize ürünlerden söz edemeyiz.”

VİTAMİN VİRÜSÜ ÖLDÜRMEZ!

Dr. Gaye Hafez, “Günlük hayatta bağışıklık sisteminizi güçlü tutmak için ne yapıyorsanız, onları yapmaya devam etmelisiniz. Sebze ve meyve ağırlıklı olmak üzere düzgün beslenme, düzenli uyku, ağır olmamak kaydıyla egzersiz öneriliyor. Sağlıklı bir bireyin bu söylediklerimizden eksikleri varsa veya kişi ek bir destek istiyorsa multivitamin kullanabilir. Buradaki amaç, virüsü yok etmek veya hastalığı tedavi etmek değil, bağışıklık sistemini güçlendirmek,” dedi.

KİMLER MULTİVİTAMİN KULLANIRKEN DİKKATLİ OLMALI?

Sağlıklı bir kişinin multivitamin kullanması kişiye herhangi bir zarar vermeyeceğini fakat böbrek ve karaciğer hastalığı olanlar, yaşlılar, gebeler, kanser hastaları, özel beslenmeye tabi hastalar (çölyak vb.) ile bağışıklık sistemi baskılanmış hastaların doktor kontrolünde multivitamin kullanması gerektiğinin altını çizen Dr. Gaye Hafez, “Bu tip ürünlerin içinde vitaminlerin yanı sıra bazı mineraller, bitki ekstreleri ve bazı tatlandırıcılar mevcut. Bu saydığımız özel risk grupları, genellikle çoklu sayıda ilaç kullanan bireylerden oluşuyor. Çoklu ilaç kullanımında ilaç-ilaç, ilaç-bitki etkileşimleri de olabileceğinden bu hasta gruplarında hekim önerisi dışında multivitamin önermiyoruz. Ancak sağlıklı kişilerde de günlük doz miktarını geçmek elbette yanlış. O durumda sağlıklı olanlar da zarar görür. Her ürünün içeriği farklı olduğu için doz örneği veremiyorum ancak multivitaminlerin de tıpkı ilaçlardaki gibi günlük doğru dozda kullanılması gerekiyor,” dedi.

HANGİ TAKVİYE ÜRÜNLER KULLANILMALI?

Multivitamin kullanımı konusunda önerilerde bulunan Dr. Gaye Hafez, “Günlük hayatta bağışıklık sisteminizi güçlü tutmak için ne yapılıyor ise onları yapmaya devam edilmeli. Ek bir desteğe ihtiyaç duyulması yahut laboratuvar testlerinde herhangi bir vitamin eksikliği tespit edilmiş olması halinde ilgili vitamini içeren ürünler kullanılabilir. Multivitamin grubu zengin, bu alanda pek çok ürün var. Multivitaminin yanı sıra az önce saydığım risk grupları dışındaki hastalarda beta-glukan, koenzimQ10 içeren ürünler, kara mürver çiçeği ekstresi ve C vitamini içeren takviye ürünleri de kullanılabilir” şeklinde açıklamalarda bulundu.

İLİşKİLİ HABERLER B12 Vitamini Nedir? Faydaları Nelerdir?

B12 Vitamini Nedir? Faydaları Nelerdir?

Bunlar C Vitamini Eksikliğinin Göstergesi

Bunlar C Vitamini Eksikliğinin Göstergesi

Vitamin Dolu Doğal Saç Serumu

Vitamin Dolu Doğal Saç Serumu

D Vitamini Yalnızca Güneşten mi Alınır?

D Vitamini Yalnızca Güneşten mi Alınır?

İLİşKİLİ GALERİLER D Vitamini Eksikliğinin 5 Belirtisi

D Vitamini Eksikliğinin 5 Belirtisi

Vitamin Takvimi!

Vitamin Takvimi!

C Vitaminin Göze Olan Faydalarına İnanamayacaksınız!

C Vitaminin Göze Olan Faydalarına İnanamayacaksınız!

A Vitamini İhtiyacının 6 Belirtisi

A Vitamini İhtiyacının 6 Belirtisi

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.