DOLAR 32,2456
EURO 34,7953
ALTIN 2.410,90
BIST 10.265,06
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Açık
İstanbul
22°C
Açık
Sal 25°C
Çar 20°C
Per 17°C
Cum 16°C

Coronavirüs Havuzdan Bulaşır Mı?

02.07.2020
A+
A-

Yüzme havuzlarında enfeksiyon tehlikesine dikkat çekerek, bulaşıcı hastalıkların yüzde 80’inin benekli sudan kaynaklandığını gösteren Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Emine Sönmez, “Covid-19 enfeksiyonu havuzdan geçmez, hasta kişiden damlacık enfeksiyonu ile geçer. bu nedenle açık havuzlar tercih edilmeli; havuz ve etrafındaki iki taraflı alanlarda belirlenmiş mesafe korunmalı, ortak kullanılan alanlarda maske, uzaklık, el yıkama tedbirleri alınmalıdır.” açıklamasında bulundu.

HAVUZA GİRMEK TEHLİKELİ DEĞİL

Prof. Dr. Sönmez, Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ), bulaşıcı hastalıkların yüzde 80’e yakınının benekli sulardan kaynaklandığını ve dünyada yılda 5-10 milyon insan mikroplarla kontamine olmuş suların tüketimi ile hayatını kaybettiğine ilişkin rapordan bilgiler paylaşarak, “Yüzme havuzu sularının kirliliğine tabi olarak da bakteri, virüs, mantar, protozoon, parazit gibi değişik patojen etkenlere yan olarak enfeksiyon hastalıkları meydana gelmekte ve bunların bir kısmı ciddi seyretmektedir.” dedi.

Yüzme havuzlarının temizliği, havuz çevresinin, duş ve tuvalet gibi karşılıklı kullanılan yerlerin pak olmasının manâlı olduğunu açıklayan sönmez, “Havuzda normal klor seviyesi 0.8 mg./lt. düzeyinde olmalıdır ve çalışan bir filtreleme sistemi bulunmalıdır. Havuzun tehlikesiz olarak kullanılabilmesi için pH ve alkalinite testleri de yapılır. Havuz suyu için ideal pH, hafif bazik olup 7.2 – 7.6 arasındadır. Bu değerler; insan derisi için en uygun olup bunun altında veya üzerindeki pH oranları, deride tahrişe emrindeki lezyonlar meydana getirir.” şeklinde konuştu.

HANGİ ÖNLEMLERİ ALMALIYIZ?

Havuzların temiz olmaması, suyunun ve müşterek alanların hijyen kurallarına uymadığı durumlarda enfeksiyonlardan korunmak için açıklanmış önlemler alınabilir. Bu konuda açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Sönmez, “Dezenfeksiyon, temizleme, filtreleme ve su sirkülasyonunun içten yapıldığı ve denetlendiği havuzlar tercih edilmelidir. Çocuklar ve erişkinler için karaciğer iltihabı A aşısı yaptırılmalıdır. Çocuk ve yetişkin havuzları farklı olmalıdır. Bezli çocuklar, çocuk havuzuna temiz bezle sokulmalıdır. Çocuklara havuzu faydalanma, tuvalet yararlanma eğitimi verilmelidir. Evcil hayvanlar insanların girdiği havuza alınmamalıdır. Şezlonglarda temiz havlu kullanılmalı, iki taraflı havlu, terlik, tarak vb. kullanılmamalıdır. Şezlong havlusu, duş havlusu öbür olmalıdır. Havuza girmeden önce ve sonra duş alınmalıdır. Havuza girmeden ayaklar dezenfekte edilmelidir. Havuza girerken kulak tıkacı, deniz gözlüğü, bone kullanılmalı; suya atlarken burun kapatılmalıdır. Havuz suyu yutulmamalıdır. Ciltte bere, sıyrık vb. varsa bu lezyonlar su geçirmez bantla kapatılarak yüzülmelidir. İshal şikâyeti olanlar havuza girmemelidir. Cilt, saç, ayak vb. mantar enfeksiyonları ve ciltte öteki döküntülü lezyonlar varsa havuza girmemelidir. Uyuz, bit vb. ektoparazit taşıyan kişiler çare edilmeden havuza girmemelidir. Ateşli bir hastalığı olanlar havuza girmemelidir. Uzun süre havuzda kalınmamalıdır. Islak mayo ile kalınmamalıdır, kurusu ile değiştirilmelidir. Havuzda ve ortak başvuru formu alanlarında yemek yenilmemeli, sigara içilmemelidir. Eller sık sık sabunla yıkanmalıdır. Enfeksiyon ve öteki hastalıkları olanlar, doktor kontrolünde olmalı; tedavileri bittikten sonra hekimlerine danışarak havuz kullanmalıdır.” dedi.

İLİşKİLİ HABERLER Coronavirüs Salgınını Değerlendiren Doktorlar Kavga Etti

Coronavirüs Salgınını Değerlendiren Doktorlar Tartışma Etti

Azerbaycan'da Coronavirüse Yakalananların Sayısı 16 Bine Yaklaştı

Azerbaycan’da Coronavirüse Yakalananların Sayısı 16 Bine Yaklaştı

Bakan Koca Verileri Paylaştı! Coronavirüste Son Durum

Bakan Koca Verileri Paylaştı! Coronavirüste Son Şart

ABD'de Coronavirüs Kaynaklı Ölenlerin Sayısı 128 Bin 161'e Yükseldi

ABD’de Coronavirüs Kaynaklı Ölenlerin Sayısı 128 Bin 161’e Yükseldi

İLİşKİLİ GALERİLER Yaz Aylarında Enfeksiyona Dikkat!

Yaz Aylarında Enfeksiyona Dikkat!

Çocukları Enfeksiyondan Korumanın Yolları

Çocukları Enfeksiyondan Korumanın Yolları

Çin'de 12 Yeni Coronavirüs Vakası

Çin’de 12 Yeni Coronavirüs Vakası

Coronavirüsü Yenen Burak Akkul’dan Tatil Uyarısı

Coronavirüsü Yenen Burak Akkul’dan Tatil Uyarısı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.