DOLAR 32,5842
EURO 34,7966
ALTIN 2.501,77
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Yağmurlu
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C

Corona’da alışılmadık zikzak!

24.04.2020
A+
A-

Uyruk Gazetesi’nden Mert İnan’ın haberine göre Corona virüse ast Kovid-19 salgınında ilk vakanın görüldüğü 11 Mart’tan bugüne kadar Türkiye genelinde toplam 791 bin 906 deneme yapılırken, vaka sayısı 101 bin 790’a, ölüm edenlerin sayısı ise 2 bin 491’e ulaştı. Vaka ve vefat sayılarının artmasına karşın, son bir haftadır ilginç bir tablo ortaya çıkmış durumda. 40 bin 520 test yapılan ve toplam test sayısı 598 bin 933’e ulaşan 18 Nisan günü olgu yükselme hızı yüzde 4.8’e geriledi. Bir sonraki gün, 19 Nisan’da ise 35 bin 344 test gerçekleştirildi ve toplam deneme sayısı 634 bin 277’ye çıktı. 19 Nisan günü, olgu yükselme hızı yeniden yüzde 4.8 olarak saptanırken, uzmanlar bu tablonun umut verici olduğunu söyledi.

Ama 20 Nisan’da bir önceki güne oranla olgu çoğaltma hızı bir anda yüzde 5.4’e yükseldi. 19 Nisan’da 3 bin 977’i olan yeni olgu sayısı, 20 Nisan’da aniden 4 bin 674’e çıktı. 21 Nisan tarihinde ise vaka artma hızı yüzde 5.1 olurken, günlük vaka sayısı de 19 Nisan’a kadar 634 birey arttı. Uzmanlar bu artışın, 10 Nisan etkisinden kaynaklandığını söylüyor.

Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Asuman İnan, tabloyu şöyle değerlendirdi: “Vaka çoğalma hızımız iki haftalık süreçte yüzde 14 seviyesinden yüzde 4’e gerilemişti. Filyasyon ekipleri, çare algoritması, yoğun bakım yatak sayısı ve sağlıkçıların fedakarlığı çoğaltma hızında duraksama ve düşüşü sağladı. 20 ve 21 Nisan’daki artışın 10 Nisan’dan kaynaklandığını düşünüyoruz.

Havaların düzelmeye başlamasıyla insanlar hiçbir şey olmamış gibi dışarı çıkmaya başladı. Dört jurnal sokağa çıkma yasağı öncesi insanların marketlere saldırı ettiğini gördük. Site bahçesinde oturanlar, dışarı çıkanların sayısındaki çoğaltma dikkate değerdi. Şunu unutmayalım ancak, halen salgının içindeyiz. Uyarı etmediğimiz, önlemleri gevşettiğimizde yeni vaka artışları olur. ‘Ben uymazsam ne olacak oysa!’ mantığından sıyrılmamız gerekiyor. Bir kişinin yaptığı hatalı 15 günde 450 kişiye virüs bulaştırma riskini doğurabilir. Hepimiz itinalı olmalıyız. Işlem içinde inişli, çıkışlı tablolar görebiliriz. Fakat inişli, çıkışlı grafiğin bundan böyle düşüşe geçmesi için cümbür cemaat sağduyu olmalı.”

İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Başlıca Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Osman Erk ise, pandemi tablosunun iyiye gittiğini bizzat sahada gözlemlediklerini belirterek, şunları söyledi:

“Salgın İstanbul ağırlıklı seyrediyor. Sahadan gelen bilgiler, tablonun iyiye gittiğini gösteriyor. İstanbul Tıp Fakültesi, Bezm-i Alem ve Yedikule Göğüs Hastalıkları hastanelerinde olgu sayıları fiilen azaldı. Yoğun bakıma yatış yapan, hastanelere başvuru edenlerin sayısı da düşüyor. Fatih ilçesi en yoğun olgu artışı yaşanan yerlerin başında geliyordu. Ortaya çıkan yeni tablo ve azalma eğrisi pandeminin gidişatı açısından hafıza verecektir. Olgu sayılarımız bir vakit daha 3 binli rakamlarda seyrettikten sonradan düşüşe geçecektir. Fakat ramazan ayı faktörü ne olur, bilmiyoruz. Yurttaş tedbiri elden bırakırsa sayılar yeniden artar. 20 ve 21 Nisan’daki olgu büyüme oranı 10 Nisan etkisiydi. 22 Nisan’daki rakamlar plato çizdiğimizi, hatta düşüş eğrisini gösteriyor. Yokuş noktaya tahminimizden önce ulaşıp, düşüş eğrisine geçtiğimizi düşünüyoruz. Önümüzdeki bir aylık süreçte tedbirlerde gevşeme olmazsa Haziran’ın birincil günlerinden itibaren vaka sayısı 100’lü rakamlara düşebilir.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.