DOLAR 32,2901
EURO 34,7979
ALTIN 2.407,16
BIST 10.249,07
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Açık
İstanbul
19°C
Açık
Pts 22°C
Sal 25°C
Çar 19°C
Per 17°C

Çocukları aşılamak virüsün yayılmasını engelliyor

29.10.2021
A+
A-

Türkiye Gazetesi’nden Ziyneti Kocabıyık’ın haberine göre Sağlık Bakanlığının 12 yaş üstü çocuklara aşı yapılmasını tanımladıktan sonra bu yaş grubundaki çocukların aşılanması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, çocukları aşılamanın virüsün toplumda yayılmasını engellediğini söyledi.

ABD’de Mart 2021’de, 12-15 yaş arasındaki çocuklarla yapılan bir araştırmada, aşının Covid-19’u önlemede yüzde 100 etkili bulunduğunun gösterildiğini söyleyen çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Seda Günhar “Günümüzde özellikle ergenler arasında artan bir hızda koronavirüs vakaları görülüyor ve Sağlık Bakanımızında belirttiği gibi bu grup ev içi bulaşmada önemli bir rol oynuyor. Çocukların şikâyetleri olmadan da virüsü diğer insanlara bulaştırabilmesi sebebiyle, 12 yaş üstüne aşı uygulaması virüsün toplumda yayılımını azaltacaktır. 12- 15 yaş arası 2260 ergenin dâhil edildiği bir çalışmada 2. doz aşıdan sonra Covid-19’a karşı antikor oluşumunun 16-25 yaş grubundan daha iyi olduğu gösterilmiş. Ergenlerin aşılanması pandemiden çıkışın en önemli kapılarından biri” dedi.

MIS-C’Lİ ÇOCUKLARA 90 GÜN AŞI YAPILMAMALI

Covid-19 enfeksiyonu sonrası çocukları tehdit eden en önemli sağlık problemi MIS-C olarak adlandırılan Multisistem İnflamatuar Sendromu. Bu tablonun 21 yaşından küçük kişilerde Covid-19 enfeksiyonundan 2-6 hafta sonra ortaya çıktığını, hastalarda yoğun bakım ihtiyacı hatta ölümle sonuçlanan son derece tehlikeli bir durum olduğunu hatırlatan Dr. Günhar “Bu sebeple Covid enfeksiyonunun yanı sıra enfeksiyon sonrası durumlar için de aşı ile korunabilmek 12 yaş üstü çocuklar için önemli bir imkân olarak düşünülmelidir. Ancak MIS-C geçiren çocuklarda çok yüksek antikor titreleri oluştuğu için hastalığa teşhis konulma tarihinden sonraki 90 gün boyunca Covid-19 aşısının ertelenmesini tavsiye ediyoruz” diye açıkladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.