DOLAR 32,4730
EURO 34,8021
ALTIN 2.426,01
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Per 19°C
Cum 18°C
Cts 19°C
Paz 20°C

Çocuklarda Geniz Etine Dikkat! Tedavi Edilmezse İş…

08.07.2021
A+
A-

Çocuklarda sıklıkla görülen ve tedavi edilmediği takdirde ciddi problemlere yol açabilen geniz eti anne babaların göz ardı etmemesi gereken bir konu. Yaşam kalitesini düşürerek ciddi sağlık problemlerine yol açan bu durum mutlaka tedavi edilmeli.

Çocuklarda çok sık rastlanılan ve tedavi edilmediği sürece yüz ve çene kemiklerinde kalıcı şekil bozuklukları, büyüme ve gelişme geriliği, kalıcı işitme problemi gibi rahatsızlıklara yol açan geniz eti büyümesine karşı anne ve babalar çok dikkat etmeli. Genellikle kreş çağındaki çocuklarda daha sık görülen geniz eti rahatsızlıkları ciddi sorunlara yol açabiliyor. Bu problemlerin daha fazla ilerlememesi için mutlaka tedavi edilmesi gerekir. 

Uzun süre tedavi edilmeyen geniz eti, zamanla çocuğun yüz şeklinde değişikliklere neden olabilir. Bununla birlikte pek çok problemi de beraberinde getirebilen geniz hastalığı için Kulak Burun Boğaz Uzmanı Emel Peru çocukların sık sık hastalanmasının çocuklarda sık görülen geniz etinin neden olabileceğini öne sürerek tedavi edilmediği takdirde işitme kaybına yol açabileceğini söyledi.

Çocuklarda çok sık görülen özellikle de kreş çağlarında daha da rastlanan geniz etinin, çocukların sık sık hastalanmasına neden olduğunu, tedavi edilmez ve önlem alınmazsa işitme kaybına yol açabileceğini belirten Kulak Burun Boğaz Uzmanı Emel Peru Yücel, “Burunun gerisinde geniz denilen bölgede yer alan lenf dokusu kümesi olan geniz eti bademcikler ve dil kökü bademcik dokusu ile birlikte bir koruyucu lenf halkası meydana getiriyor. Özellikler çocuklarda sık görülen geniz eti çocukların sık hastalanmasına neden olurken tedavi edilmediği takdirse ise işitme kaybına yol açabiliyor. Özellikle geniz eti çocuklarda sık görülür. Her çocukta geniz eti şikayeti olmaz tabi ki bakterilerle, enfeksiyonlarla sık geçirme burunla, solunum sistemiyle alakalı anominlere bağlı olarak geniz eti daha büyük olabilir. Geniz etinde çocuklarda burun tıkanıklığı, ağzı açık uyuma, horlama, sık üst solunum enfeksiyonu geçirme şikayetleri olur. Sık sık enfeksiyon geçirdikleri için beslenmeleri bozulur. Kulak enfeksiyonları olur. İşitme azlığı olur. Kulak akıntısı olur” dedi. 

BURUN TIKANIKLIĞI ÇOK FAZLA İSE DİKKAT!

Çocuklarda oluşan bu geniz eti problemi burun tıkanıklığına da yol açmaktadır. Burun tıkanılığının çok fazla olduğu durumda ise yapılması gereken en önemli şeyin geniz eti ameliyatının olduğunu belirten Yücel, ”Geniz etinde fizik muayene yapıyoruz. Burun muayenesi yapıyoruz. Endoskoplarla genze bakıyoruz. Beraberinde işitme problemi var mı diye işitme testi yaparak değerlendiriyoruz. Her geniz eti ameliyat değildir. Ameliyata karar vermek gerekir. Eğer burun tıkanıklığı çok fazla ise altın kural geniz eti ameliyatıdır. Ama burun tıkanıklığı azsa beraberinde kulak enfeksiyonları şikayeti yoksa medikal tedaviler verip takiplere çağırarak hastayı takip ederiz. Horlamayı yaş grubuna göre değerlendirmek lazım. Çocukluk yaşlarında daha çok geniz eti olduğunu düşünürüz. Ama erişkin yaş grubundaysa burunla ilgili kıkırdak eğrilikleri, burun eti büyüklükleri buna sebep olabilir. Yine yumuşak damak problemleri sebep olabilir. Çocuklarda sadece geniz eti değil bademciklerin büyüklüğü de özellikle horlama gece solunum durmasına, uyku bozukluklarına sebep olabilir. Ayrımını yapmak lazım yaş grubuna ve fizik muayene kontrolüne göre değerlendirmelidir. Tam bir kulak, burun, boğaz muayenesi yapmak gerekiyor. Problem neredeyse ona göre değerlendiriyoruz” diye konuştu.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.