DOLAR 32,2092
EURO 34,7613
ALTIN 2.424,84
BIST 10.183,40
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Sal 18°C
Çar 19°C
Per 20°C
Cum 22°C

Çocuğunuz Ağzı Açık Uyuyorsa Dikkat!

19.09.2020
A+
A-

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Emel Peru Yücel, çocuklarda görülen burun tıkanıklığı, açık ağız uyuma, horlama, sık üst solunum enfeksiyonu geçirme gibi şikayetlerin geniz eti belirtisi olabileceğini söyleyerek, önemli uyarılarda bulundu. Burnun gerisinde geniz adı verilen bölgede yer alan lenf dokusu kümesi olarak nitelendirilen geniz etinin, bademcikler ve dil kökü bademcik dokusu ile birlikte bir koruyucu lenf halkası meydana getirdiğini belirten Yücel, bu durumun çocuklarda sık hastalanmaya neden olduğunu ve tedavi edilmediğinde işitme kaybına neden olabileceğini dile getirdi.

Yücel, geniz eti ve bademcik hastalıklarının toplumda sık görülen bir sağlık sorunu olduğuna dikkat çekerek, ‘Özellikle geniz eti çocuklarda sık görülür. Her çocukta geniz eti şikayeti olmaz. Bakterilerle, enfeksiyonlarla solunum sistemiyle alakalı anominlere bağlı olarak geniz eti daha büyük olabilir. Geniz etinde çocuklarda burun tıkanıklığı, ağzı açık uyuma, horlama, sık üst solunum enfeksiyonu geçirme şikayetleri olur. Sık sık enfeksiyon geçirdikleri için beslenmeleri bozulur. Kulak enfeksiyonları olur. İşitme azlığı olur. Kulak akıntısı olur. Geniz etinde fizik muayene yapıyoruz. Burun muayenesi yapıyoruz. Endoskoplarla genze bakıyoruz. Beraberinde işitme problemi var mı diye işitme testi yaparak, değerlendiriyoruz. Her geniz eti ameliyat değildir. Ameliyata karar vermek gerekir. Eğer burun tıkanıklığı çok fazla ise altın kural, geniz eti ameliyatıdır. Ama burun tıkanıklığı azsa, beraberinde kulak enfeksiyonları şikayeti yoksa medikal tedaviler verilerek hasta takip edilir’ ifadelerini kullandı.

‘HER HORLAMANIN NEDENİ GENİZ ETİ DEĞİL’

Her horlamanın nedeni geniz eti olmayabilir diyen Kulak Burun Boğaz Uzmanı Emel Peru Yücel, konuşmasına şöyle devam etti:

‘Horlamayı yaş grubuna göre değerlendirmek lazım. Çocukluk yaşlarında daha çok geniz eti olduğunu düşünürüz. Ama erişkin yaş grubundaysa burunla ilgili kıkırdak eğrilikleri, burun eti büyüklükleri buna sebep olabilir. Yine yumuşak damak problemleri sebep olabilir. Çocuklarda sadece geniz eti değil bademciklerin büyüklüğü de horlama, gece solunum durması, uyku bozukluklarına sebep olabilir. Ayrımını yapmak lazım. Yaş grubuna ve fizik muayene kontrolüne göre değerlendirmelidir. Tam bir kulak, burun, boğaz muayenesi yapmak gerekiyor. Problem neredeyse ona göre değerlendiriliyor.’

İLİşKİLİ HABERLER Yaz Tatili Çocuk Sağlığını Olumsuz Etkileyebilir

Yaz Tatili Çocuk Sağlığını Olumsuz Etkileyebilir

Uyku Apnesi Ölüme Neden Olabilir

Uyku Apnesi Ölüme Neden Olabilir

Çocukların Her Gün 2 Bardak Tüketmesi Başarısını Etkiliyor

Çocukların Her Gün 2 Bardak Tüketmesi Başarısını Etkiliyor

Çocuklarda D Vitamini Eksikliği Nasıl Anlaşılır

Çocuklarda D Vitamini Eksikliği Nasıl Anlaşılır

İLİşKİLİ GALERİLER Çocuklarda Çarpık Ayak Durumuna Dikkat! Yoksa...

Çocuklarda Çarpık Ayak Durumuna Dikkat! Yoksa…

Çocuklarda Bu Hastalığı Farketmezseniz İlerde...

Çocuklarda Bu Hastalığı Farketmezseniz İlerde…

Bu Doğal Yağlar Uyku Kalitesini Arttırıyor

Bu Doğal Yağlar Uyku Kalitesini Arttırıyor

Uykuya Dalmanızı Kolaylaştıracak Aromatik Yağlar

Uykuya Dalmanızı Kolaylaştıracak Aromatik Yağlar

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.