DOLAR 32,3719
EURO 34,6959
ALTIN 2.391,33
BIST 10.164,95
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 22°C

Coca-Cola’dan flaş reklam kararı!

28.06.2020
A+
A-

Dünyanın en büyük şirketleri aralarında yer alan Coca-Cola bütün sosyal ağ platformlarındaki reklamlarını, minimum 30 gün her tarafında durduracağını açıkladı. 

Karar minimum 10 büyük şirketin, ABD Başkanı Donald Trump’ın “nefret edilen şey söylemi” taşıyan paylaşımını silmeyen Facebook’u boykot etmesinin arkasından geldi.

Independent Türkçe’nin haberine göre Facebook’a karşı boykota resmen katılmadıklarını söyleyen Coca-Cola CEO’su ve Idare Heyeti Başkanı James Quincey, “Irkçılığa bu dünyada yer değil. Irkçılığa sosyal medyada da yer değil. Reklam politikamızı bitmiş gözden geçirip bir revizyona ihtiyacı olup olmadığına bakacağı. sosyal ağ ortaklarımızdan geniş çapta hesap verilebilirlik ve saydamlık bekliyoruz” dedi. 

KOTUN DEVLERİ DE BOYKOTA KATILDI 

Coca-Cola’nın açıklamasının arkasından ünlü giyim markaları Levi’s ve Dockers da en azından bütün temmuz boyu Facebook ve Instagram’a reklam vermeyeceklerini açıkladı: 

Facebook’un hatalı bilgilendirme ve dehşet söylemini durdurmak için aksiyona geçmesi gerekiyor. Bu, bizim değerlerimize yönelik kabul edilemez bir aşağılama. #stophateforprofit (Kâr için nefrete son ver) kampanyasına katılıyor ve Facebook’daki tüm reklamlarımızı durduruyoruz.

Milletlerarası multimedya şirketi Verizon, spor giyim markaları Patagonia ve The North Face; Dove, Ben & Jerry’s ve Hellmann’s gibi markaların sahibi Unilever de daha önce boykota katıldığını açıklayan firmalar arasında. 

NE OLMUŞTU?

25 Mayıs tarihinde Minnesota eyaletinde yaşamış  Afroamerikalı George Floyd’un beyaz bir polis göre öldürülmesi sonrası bütün ülkeye yayılan ırkçılık karşıtı gösteriler polisin orantısız şiddet kullanması, süpermarketler ve Apple gibi şirketlere yağmalamanın başlaması ile çok kısa sürede önüne geçilemez bir hâl aldı. 

Orduya sokağa inme emri veren ABD Başkanı Donald Trump’ın 29 Mayıs’ta yaptığı “Yağma başlarsa alev açarız” paylaşımı ise tansiyonun yükselmesinde dönüm noktası oldu.

Twitter, tarihinde başta bir devlet başkanının paylaşımını “güç içerdiği” gerekçesiyle sınırlandırdı. 

Twitter’ın bu hamlesinden daha sonra gözler Facebook’a çevrildi fakat Facebook CEO’su Mark Zuckerberg’ten gelen “Başkan Trump’ın paylaşımı Facebook kurallarını ihlal etmiyor” açıklaması ayrıca toplumda keza de şirket içinde çok fazla tepki aldı. 

Zuckerberg’e kadar Trump’ın açıklaması “ifade özgürlüğü” kapsamındaydı ve Başkan’ın paylaşımında da belirttiği gibi Milli Ordu görevlendirilecekse “toplumun bunu bilmesi gerekiyordu”

Zuckerberg’in bu açıklaması yönetim kademesini karıştırırken, bazı mühendisler istifasını sundu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.