DOLAR 32,5497
EURO 34,9952
ALTIN 2.422,95
BIST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 17°C
Paz 19°C
Pts 19°C

Cinping: Çin’i bölmeye çalışanların bedenini çiğner, kemiklerini ufalarız

14.10.2019
A+
A-

Hong Kong’da devam eden gösteriler ve Doğu Türkistan’daki toplama kampları nedeniyle Batılı ülkelerin yoğun eleştirilerine maruz kalan Çin, ülkeyi bölme girişimlerinin boşa çıkarılacağını bildirdi.

Nepal’e resmi bir ziyaret gerçekleştiren ve Başbakan Sharma Oli ile bir araya gelen Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, burada yaptığı konuşmada, “Çin’in herhangi bir yerini bölme girişiminde bulunanların bedenleri çiğnenecek ve kemikleri ufalanacak. Ayrıca Çin’i bölme girişimlerini destekleyen dış güçlerin hayalleri de Çin halkı tarafından boşa çıkarılacaktır.” ifadesini kullandı.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, 1996’dan bu yana ülkesinden Nepal’e resmi ziyarette bulunan ilk lider oldu.

İktidardaki Nepal Komünist Partisi sözcüsü Narayan Kaji Shreshta, yapılacak resmi görüşmelerde “iade anlaşması” başta olmak üzere birçok konunun görüşüleceğini söyledi.

Ayrıca, ülkeler arasında demir yolu bağlantısı kurulması konusunda proje raporu imzalanması da bekleniyor.

Nepal Başbakanı Sharma Oli de ülkesinin Çin karşıtı gösterilere izin vermeyeceğini dile getirdi.
Washington geçen hafta, 28 Çinli şirket ve kuruluşu Uygurlara uygulanan baskı ve zulümdeki rollerinden ötürü kara listeye almıştı.

ABD yönetimi ayrıca Doğu Türkistan’daki baskıları nedeniyle Çinli yetkililere ve Çin Komünist Partisi yetkililerine vize kısıtlaması getirmişti.

Pekin yönetimi, Doğu Türkistan’daki toplama kamplarında tuttuğu 1 ile 3 milyon arasındaki Müslüman azınlığa yönelik faaliyetleri nedeniyle sert şekilde eleştiriliyor.

Çin Devlet Başkanı, Nepal’e gelmeden önce Hindistan’ı ziyaret etmişti.

Hindistan, Çin karşıtı Tibetli gruplara ev sahipliği yaparken Pekin de Keşmir meselesinde Hindistan’a karşı Pakistan’ın yanında duruyor.

Çin, 1950’den bu yana Tibet’i hakimiyeti altın tutuyor. Diasporada yaşayan Tibetliler, Çin’in bu adımını işgal olarak değerlendiriyor.

Tibet’in ruhani lideri Dalay Lama, 1959’da Çin yönetimine karşı girişilen başarısız ayaklanmanın ardından Hindistan’a kaçmıştı.

Çin, Dalay Lama’yı ülkenin dörtte birini bölme emelleri olan tehlikeli bir gerici ve bölücü olarak tanımlıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.