DOLAR 32,4087
EURO 34,7827
ALTIN 2.401,97
BIST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
19°C
Hafif Yağmurlu
Cum 17°C
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C

Çinli Emlak Devi Evergrande İçin ‘İflas’ Haberleri Geldi: Kripto Paralar Düşüşe Geçti

12.11.2021
A+
A-

Son dönemlerde dünya ekonomisinin yakından takip ettiği bir konu var. Çinli emlak devi Evergrande’yi, uzmanlara göre, iflasa sürükleyen süreç, Çin ekonomisinin yanında tüm dünya ekonomisini etkileyebileceği düşüncesiyle mercek altına alınmış durumda. Çin hükümetinin de dahil olduğu konuda bu akşam saatlerinde önemli bir gelişme yaşandı.

Evergrande’nin bugün yapması gereken 148 milyon dolarlık faiz ödemesini gerçekleştiremediği bilgisi geldi. Bu haberler sonrası şirketin ‘iflas ettiği’ ya da ‘iflasını açıkladığı’ yönünde bazı haberler dolaşmaya başladı.

Şirket şimdiye kadarki ödemelerini yapmayı başarmıştı:

evergrande

Şirketin içinde bulundu devasa ‘borç batağından’ kurtulması için Çin hükümetinin bile olaya dahil olduğu biliniyordu. Ancak gelen son haberlera bakılırsa, emlak devini iflastan kurtaracak yeterli hamle uygulanamadı. Şu ana kadarki tüm ödemelerini yaparak temerrüde düşmekten kurtulan şirket, 148 milyon doları aşan Nisan 2022, 2023 ve 2024 tahvil kupon ödemelerini 30 günlük sürede ödeyemeyerek resmi olarak temerrüde düştü. 

Bu senaryoda, şirketin yapması gereken faiz ödemelerini yapmaması anlamına gelen bu durum, doğrudan iflas anlamına gelmese de, Evergrande için sürecin tamamı göz önüne alındığında şirketin önümüzdeki günlerde iflasını açıklayacağı düşünülüyor. 

Kripto paralar düşüşe geçti:

bitcoin evergrande

Evergrande’nin olası iflas durumunun tüm piyasaları etkileyebileceği uzun zamandır tartışılan bir durumdu. Gelen temerrüde düşme haberlerinin ve ‘iflas’ söylentilerinin ardından etkinin en hızlı hissedildiği piyasa ise kripto para piyasası oldu. 

Son dönemlerde üst üste rekorlar kırarak tarihinin en yüksek seviyelerini gören Bitcoin, 69 bin dolar seviyesine kadar çıkmıştı. Evergrande haberlerinden sonra ise ani bir düşüş grafiği sergileyen Bitcoin, 64 bin seviyelerine geriledi. 

Bitcoin’in yanında son dönemde benzer bir yükseliş sergileyen ve bugün 4.868 dolar seviyesini gören Ethereum da kripto para piyasasının geneli gibi durumdan etkilendi. Ethereum, yaşanan gelişme sonrası 4.500 dolar seviyelerine geriledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.