DOLAR 32,3169
EURO 34,8491
ALTIN 2.389,78
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 24°C

Çin’den intikam planı: ABD şirketlerine ambargo! Çin’den Huawei ve ABD krizi noktasında alevlendirecek bir aleyhinde hamle geliyor gibi görünüyor. Çin ABD…

16.05.2020
A+
A-

Bildiğiniz gibi daha dün sizler için ABD Başkanı Donald Trump’ın Huawei ambargosunu 2021 yılının Mayıs ayına dek yani 1 yıl daha uzatma kararı aldığını duyurmuştuk. Çin merkezli Huawei geçen yıldan beri yaşanan yasaklama ve kısıtlamalarla birlikte zor günler geçiriyordu.

Trump’ın bu hamlesiyle birlikte Mayıs, Ağustos, Kasım ve Mart aylarında uzatılan geçici lisans sözleşmesinin 45 günlük süresi 15 Mayıs’ta yani bugün sona eriyordu ve Çin tarafından konuya dair bir hücum geldi. Çin ABD kararı ile kısıtlamalara cevap veriyor.

Çin laf konusu durumlara ilişkin yakın bir zaman içinde Apple, Cisco ve Qualcomm gibi manâlı ABD merkezli şirketleri tıpkı Huawei’ye yapıldığı gibi güvenilmez listesine alacak. Bununlar birlikte Boeing’den de uçak almayı kesecek. Peki bu ne çağırmak?

Saydığımız markalar çoğu noktada Çin’e bağımlı durumdaki ABD şirketleri. Çin de şüpheli listesine aldığı bu şirketler ile azıcık uğraşacak. Bu sebeple de Çin’in atacağı bu adım ile birlikte Huawei’ye yapılan ambargoların intikamını alacağı söyleniyor.

ABD ne yerine getirmek istiyor?

ABD temelde Huawei‘nin ana işlemci üreticilerinden TSMC gibi firmalarla olan ticari ilişkisini kesmek istiyor. Yürürlüğe alınması planlanan kararın merkezinde de bütün olarak bu var: İşlemci üretiminde ham madde olarak ABD menşeli ekipmanları kullanan firmaları, lisans anlaşmalarıyla Huawei’ye işlemci sağlama konusunda alıkoymak.

Zaten şu an bilindiği kadarıyla Çin’de ABD’nin ekipmanlarını kullanmadan işlemci üretimi yapılmıyor. Çin atacağı bu karşısında saldırı ile ABD’yi zor durumda sokacağı söyleniyor. Şüphesiz Çin ve ABD krizinin en büyük yara bölge elemanı kuşkusuz Huawei oldu. Geçen yıldan beri yaşanan bu kriz bir süre daha ortalığı kasıp kavuracak gibi duruyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.