Çin’deki Müzelerde Manas Destanı: 8. Yüzyıla Dayanan Resimlerle Gelenek ve Tartışmalar
Çin’deki müzelerde 8. yüzyıla dayanan Manas Destanı’nın geleneksel ve tartışmalı görsellerini keşfedin.
Kırgız Manas Destanı üzerine çalışma yapan Temirbek Toktogaziyev ile Çinli Kırgız profesör Adıl Cumaturdu, Çin’deki müzelerde yürüttükleri incelemelerin sonuçlarını paylaştı. Elde edilen bulgulara göre, Manas destanını tasvir eden altı adet tablo bir müzede tespit edilmiş ve bu tasvirlerin Tang hanedanlığı dönemine denk gelen 8. yüzyıla ait olduğu ifade edildi.
Çizimlerin çoğu, Çetbeyjin Kalesi’nin ele geçirilmesi ve ardından gelen olayları konu alıyor; bir tabloda ise Çin imparatorluk kıyafetleri giymiş bir han ile çevresindeki ak kalpaklı Kırgızların tasviri dikkat çekiyor. Uzmanlar, bu sahnenin Manas’ın Pekin’i fethettiği ve Çin halkı tarafından hükümdar olarak kabul edildiği bir anı simgelediğini düşünüyorlar; bu tür motifler destanda bilinen öğeler arasında yer alıyor.
Fakat araştırmacılar, bazı noktaların net olmadığını da vurguluyor. Özellikle bazı çizimler, 8. yüzyılın henüz ortaya çıkarmadığı ateşli silahları içeriyor; bu durum, resimlerin büyük olasılıkla 10. ile 14. yüzyıllar arasında yapılmış olabileceğini gösteriyor, yine de olayların daha erken bir dönemi yansıttığına işaret ediyor. Kalpakla tasvir edilen Kırgız figürleri, geleneksel başlıklarının resimlerde görüldüğünü ortaya koyuyor; detaylar tartışmalı olsa da bu bulgular, Kırgız tarihinde derinlemesine araştırmalar için önemli bir veri olarak değerlendiriliyor.