DOLAR 32,4106
EURO 34,8203
ALTIN 2.399,59
BIST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
19°C
Hafif Yağmurlu
Cum 17°C
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C

Çin’de ihracat ve ithalat rakamları düşüyor

07.12.2022
A+
A-

Çin’de kasım ayında ihracat ve ithalatta yıllık bazda düşüş kaydedildi. İhracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,7 azalarak 296,1 milyar dolara, ithalat ise yüzde 10,6 azalarak 226,2 milyar dolara geriledi.

Gümrükler Genel İdaresi verilerine göre, kasımda ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,7 azalarak 296,1 milyar dolara, ithalat ise yüzde 10,6 azalarak 226,2 milyar dolara gerildi.

Dış ticaret fazlası da yıllık bazda yüzde 2 düşüşle 69,8 milyar dolara indi.

Çin’de ekimde ihracat yüzde 0,3 azalarak Covid-19 salgınının ilk etkilerinin hissedildiği Mayıs 2020’den bu yana ilk kez yıllık bazda azalış kaydetmişti.

İthalat ise ekimde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,7 azalmıştı.

EKONOMİK AKTİVİTE DARALMA EŞİĞİNDE 

Çin’de imalat ve imalat dışı sektörlerdeki öncü ekonomik aktivite verileri, kasımda büyüme eşiğinin altında kalmıştı.

Ulusal İstatistik Bürosunun (UIB) yayımladığı Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), imalat sektöründe geçen aya göre 1,2 puan azalarak 48’e, imalat dışı sektörlerde ise 2 puan düşüşle 46,7’ye inmişti.

Hizmetler sektöründeki ekonomik etkinliğin barometresi olarak görülen, ekonomi ve finans haberleri servisi Caixin’in yayımladığı Çin Genel Hizmetler İş Etkinliği Endeksi de kasımda önceki aya göre 1,7 puan azalarak 46,7’e inmişti.

PMI endekslerinde 50’nin üzerindeki değerler ekonomik faaliyetlerdeki artışa, altındaki değerler ise azalmaya işaret ediyor.

SALGIN TEDBİRLERİ EKONOMİK BEKLENTİLERİ DÜŞÜRÜYOR

Çin’de bahar aylarında başta ülkenin en büyük kenti Şanghay olmak üzere büyük nüfusa sahip, kritik sanayi ve iş kollarına ev sahipliği yapan şehirlerindeki Covid-19 kısıtlamalarının ekonomi üzerindeki etkisi belirgin şekilde hissedilmişti.

Birçok sahada ölçülen ekonomik performans, Covid-19 salgınının ilk aylarından bu yana en düşük seviyelere gerilemişti.

Çin, Covid-19’a karşı vakaları ortaya çıktığı yerde bastırmayı ve bulaşma zincirini kesmeyi hedefleyen “sıfır vaka” stratejisini uyguluyor.

Strateji; karantina, seyahat kısıtlamaları, toplu testler, imalat, ticaret ve hizmetler sektöründeki işletmelerin faaliyetlerinin kısıtlanması gibi katı ve geniş ölçekli tedbirleri gerektiriyor. Tedbirler, hayatın olağan akışına müdahalenin yanında ekonomik maliyeti açısından da tartışmalara yol açıyor.

TEDBİRLER GEVŞETİLİYOR

Öte yandan, artan ekonomik kayıplar ve toplumsal hoşnutsuzluğun hükümeti tedbirleri gözden geçirmeye sevk ettiği gözleniyor.

Devlet Konseyine bağlı Müşterek Salgın Koruma ve Kontrol Mekanizması, bugün yaptığı açıklamada bazı Covid-19 tedbirlerinin gevşetileceğini duyurdu.

Yeni uygulamayla hastalık belirtisi göstermeyen veya hafif belirti gösteren vakaların evde karantinada kalmasına izin verilirken, ülkede günlük hayatın parçası haline gelen sağlık kodu ve test sonucu gösterme zorunluluğunun da kaldırılacağı, zorunlu toplu test uygulamasının terk edileceği bildirildi.

Yeni yaklaşım, Çin’in katı salgın kontrol tedbirlerinde değişime gideceği işareti olarak yorumlanıyor.

    Paylaş
Twitter Facebook Flipboard Linki Kopyala
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.