DOLAR 32,2492
EURO 34,8172
ALTIN 2.415,26
BIST 10.268,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Cum 16°C
Cts 21°C
Paz 18°C
Pts 19°C

Çin yeni kararıyla çok konuşulacak

03.10.2019
A+
A-

Bu karara ek olarak telefon kullanıcılarının da cep telefonlarının numaralarını başka kişilere geçmesi ya da başkasının numarasını kullanma devri kapanmış oldu. Yasak olarak nitelendirilen bu adımlar, kayıt altına alınan numalaraların kime ait olduğunun saptanması için önlem amaçlı yapılıyor.

Birçok ülkedeki kullanıcılar akıllı telefonlarla alakalı kararlarda sözleşme imzalıyor. Ancak yüz tanıma teknolojisinin kullanılması bir ilk olarak tarihe geçiyor. Çin zaten, suçluları yakalamak ya da sahtekarlıkları önlemek için yapay zeka sistemlerini uzun süredir kullanıyor. Ancak bu hamlesiyle ülke gizlilik ve insan hakları konusuna farklı açıdan baktığını da bizlere kanıtlıyor.

Çin yüz tanıma teknolojisi ne kadar güvenli?

Çin elbette ilk kez bu tarz farklı adımlar atmıyor. Bir süre önce eklenen kurallara göre, operatörlerin internet siteleri üzerinden çevrim içi kayıt olan kullanıcılar, kimliklerini kanıtlamak için kısa bir video gönderiyordu. Bu yöntemleri iyi kullanan Çin, hedeflerine ulaşarak neredeyse tüm mobil cihaz kullanıcılarını tescilleyebildi.

Çin hükümetinin vatandaşlarının verilerini neredeyse her alanda topluyor olması birçok tartışmaya neden olsa da hükümet her şeyi vatandaşları için yaptığını söylüyor. Ancak bu sistemlere kayıt edilen veriler iyi korunmazsa dijital ortamdaki kayıtlı verilerin tamamı sızdırılabilir.

Mart ayında Tencent tarafından işletilen WeChat ve QQ gibi uygulamaların da karıştığı Çinli bir çok uygulamanın verileri çevrim içi sızdırılmıştı. Bu sızıntılar vatandaşların güvenlik ile ilgili endişelerinin artmasına neden olurken, Çin hükümeti dijital kayıt günlüğünden vazgeçecek gibi durmuyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.