DOLAR 32,3349
EURO 34,8434
ALTIN 2.392,52
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 24°C

Çin ilk defa özel sektör yapımı bir roketi uzaya gönderdi

06.09.2018
A+
A-

Roketi geliştirip üreten i-Space uzay şirketi, bir grup üst düzey Çinli roket bilimcisi tarafından kuruldu. 9,5 metrelik, katı yakıtlı SQX-1Z füze, saat 13.00’te, çöldeki rampasında gürleyerek açık bir göğe doğru yükseldi. 1,4 metre çapındaki füze saniyede 1,5 kilometrelik bir azami hızla kısa sürede göğün üst tabakalarına ulaştı.

i-Space’in bildirdiğine göre füze 460 saniye süreyle uçup yeryüzüne 108 kilometre mesafeye ulaştıktan sonra üç küçük uydusunu bıraktı. Uydulardan biri, Pekin’de özel bir uydu yapımcısı olan ZeroG Lab diğer ikisi ise Chengdu’da özel bir firma olan ve uydu tasarımında ve veri hizmetinde uzmanlaşmış ADA-Space yapımı. i-Space, uyduların belirsiz bir süre alt yörüngede teknolojik misyonlarını yerine getirerek dolaştıktan sonra tekrar yeryüzüne düşecek ve bulunacaklarını açıkladı.

5 Eylül tarihli atış, Çin özel girişiminin üçüncü kez bir uzay görevi için roketle taşıma görevi ve aynı zamanda i-Space füze ailesi açısından ikinci uçuş. Firma ilk atışını Hainan ada eyaletindeki bir roket araştırma-deneme yerinden Nisan ayında gerçekleştirmiş; firmanın ilk yerli yapım ürünü SQX-1Z tasarımını ve ekipmanını teste tabi tutmuştu.

ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.