DOLAR 32,1994
EURO 34,9720
ALTIN 2.506,71
BIST 10.895,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Açık
İstanbul
24°C
Açık
Çar 22°C
Per 22°C
Cum 23°C
Cts 23°C

Çiller Ailesi’nin imarı değiştirilen arsası ipotekli çıktı

27.05.2020
A+
A-

Sözcü Gazetesi’nden Özlem Güvemli’nin haberine kadar Eski başbakanlardan Tansu Çiller’in oğlu Berk Uçuran Çiller’in yönetiminde olduğu Marsan Marmara Holding A.Ş.’ye ait Sarıyer Kilyos’taki 30 bin metrekarelik arazinin imarı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 21 Mayıs 2020’de değiştirilerek inşaat hakkı arttırıldı.

Konut alanı olarak belirlenmiş parsel, otel yapılacak şekilde düzenlendi ve 4 bin 586 metrekarelik inşaat alanı, 5 kat arttırılarak 24 bin metrekareye çıkarıldı. Tepki çeken imar değişikliği ile ilgili yeni bir ayrıntı ortaya çıktı.

1.8 MİLYON EURO’LUK VE 100 MİLYON LİRALIK İPOTEK

Tansu Çiller’in oğlu Mert’in eski yöneticisi, öteki oğlu Berk’in de hali hazırda yönetim kurulu üyesi olduğu şirketin, bakanlığa yaptığı dilekçe dosyasında yer alan tapu kaydına kadar 2005 yılında satın alınan arazi üzerinde ipotek bulunuyor.

Şirketin Türkiye Halk Bankası A.Ş.’ye kredi borcuna karşılık yaptırdığı ipoteklerin tarihi 1 Aralık 2016. Tapuda, şirketin 20 milyon euro’luk kredi borcuna karşılık 1.8 milyon euro’luk ipotek ile 100 milyon liralık borcunun tamamına karşılık da 100 milyon liralık ipotek bulunuyor.

”AHALI BANKASI’NIN BATIK KREDİSİ KURTARILACAK”

CHP İstanbul Milletvekili ve PM Üyesi Gökan Zeybek, ipotekli arazideki imar değişikliğinin millet bankasının batık kredisini kurtarmak için yapıldığını söyledi.

Şirketin arazisini, değerinin fazla üzerindeki krediye karşılık teminat olarak gösterip ipotek ettirdiğini vurgulayan Zeybek, ”İmar değişikliği ile arazinin değeri arttırılıp daha sonra satılarak bankanın, şirketten alacakları sebebiyle uğradığı hasar kapatılacak. Kim salgın nedeniyle turizm sektörünün bitme noktasına geldiği bir ortamda yeni otel inşaatı yapar ama? Bu imar değişikliğinin aşağı daha çok şey çıkacak” dedi.

Zeybek, imar planı değişikliğinin siyasi bir ayağı olduğunun da altını çizerek ”Tansu Çiller’in referandumda ve seçimlerde niçin AKP’nin  konvoylarında yükseklik gösterdiğinin fotoğrafıdır bu plan değişikliği” değerlendirmesinde bulundu.

3 KAT DEĞİL 6 KAT OLACAK

CHP’li Zeybek, plan değişikliği ile ilgili kayda değer ayrıntılara da dikkat çekti. Planda kat yüksekliğinin 3 kat olduğunu ancak arazinin eğimi nedeniyle deniz kadar gözükecek şekilde çatı ile birlikte 6 katlı otel dikileceğini söyledi.

VERGİSİ DE ÖDENMEYECEK

Zeybek, İBB’de Ekrem İmamoğlu başkan olduğundan beri son bir yıldır imar artışı taşıyan hiçbir plan değişikliği yapılmazken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın İstanbul’daki imar sürecini yönetir hale geldiğini söyledi.

Geçen aralık ayında TBMM’den kişiye özel parsel bazında imar değişikliğini alıkoymak için yasa çıkarıldığına da dikkat çeken Zeybek “Yasaya kadar parsel bazında değiştirme yapılırsa ortaya çıkan değerinde artışının tamamı vergilendirilecekti. Bu plan değişikliğine göre şirketin, ortaya meydana çıkan 20 bin metrekarelik artışın vergisini ödemesi gerekiyor.  Ama resen bakanlık plan değişikliği yaparsa değer artışı vergisi tahakkuk ettirilmiyor. Yani şirket değer artışı vergisi de ödemeyecek” dedi.

DEĞİŞİKLİK NEYİ KAPSIYOR?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kadar itirazlar için askıya çıkarılan plan değişikliği ile arazi ‘düşük yoğunluklu konut’ alanından çıkarılarak ”turizm tesis alanı” duyuru edildi. Konut imarına sahip iken 22 bin 931 metrekarelik alanda 4 bin 586 metrekarelik inşaat yapılabilecek parsel, 24 bin metrekare otel inşaatı yapılabilecek hale getirildi. Otelin yüksekliği 3 kat ile sınırlandırılıp, bodrum katlar başkaca tutuldu. Arazinin tamamı 3. derece doğal sit alanı sınırları içerisinde. Tapu kaydına tarafından de 309 numaralı parselin niteliği ”tarla”.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.