DOLAR 32,5417
EURO 34,9466
ALTIN 2.428,95
BIST 9.681,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C

Çikolatadan vazgeçmeyin sadece ölçüye dikkat

03.11.2019
A+
A-

Akşam Gazetesi’nden Nil Şahin Gürhan’ın yazısı…

Kakao, çikolata haline bürünüp damaklarımızdaki eşsiz tadıyla vazgeçilmez yerini koruyor. Tatlı lezzeti ve besin değerinin yüksek olmasıyla iyi üne sahipken, yüksek kalori değeri  ve kontrolsüz aşırı tüketim riski ise kötü şöhretini oluşturuyor. 100 gr kadar sütlü çikolata 535 kalori, 30 gr yağ, 8 gr protein ve 52 gr kadar şeker içeriyor. 100 gr kadar bitter çikolatada ise 546 kalori, 31 gr yağ, 4.9 gr protein ve 48 gr şeker bulunuyor.

YAŞLANMAYI GECİKTİRİR

Çikolatanın ana maddesi olan kakao yüksek miktarda antioksidan fenolik bileşikler içerir. Antioksidanlar vücudumuzda oluşan serbest radikallerle savaşıp, hücre hasarını engeller, yaşlanmayı geciktirir. Antioksidanların aynı zamanda kan basıncı, kalp hastalıkları üzerinde de olumlu etkileri vardır. Kakao oranı yükseldikçe antioksidan oranı artar. 

Kakao aynı zamanda potasyum içerir. Yüksek tansiyonun tedavisinde yeterli potasyum almak tuzun azaltılması kadar etkilidir. Magnezyum kemik oluşumu ve kemiklerin sağlığı için kalsiyumla işbirliği yapar. Kasların özellikle kalp kasının sağlığında görevlidir. Damar tıkanıklığına karşı koruyucu etkileri vardır. Âdet öncesi sendromun semptomlarını hafifletici etki de gösterir. Yapılan çalışmalar aynı zamanda çikolatanın kafein içeriğiyle ileriki yaşlarda beyin fonksiyonlarının düzgün çalışmasında ve hafıza kaybının önlenmesinde etkili olabileceğini gösteriyor. Kafeinin beyin fonksiyonlarını artırıcı ve Alzheimer gibi hastalıklara karşı koruyucu etkisi vardır. Seratoni yükseltiyor, huzur veriyor.  

YERKEN DİKKAT ETMELİYİZ?

Günlük 20 ila 40 gram arası bitter çikolata ideal. Günde 40 gramdan fazla çikolata tüketmemeye özen gösterin. Seçtiğiniz çikolatanın içerisinde karamel, krema, bisküvi, gofret ilavesi yerine fındık, fıstık, badem gibi ilaveler olanları tercih etmelisiniz. Kakao oranı artıp şeker oranı düştükçe çikolatanın faydası  da artar. Kakao oranı %55- 80 olan çikolatalar daha fazla kakao içeriğiyle daha uygun bir tercih olacaktır. Bunun yanında tükettiğimiz miktar da günlük kalori ihtiyacımıza uygun olsun.

Nil Şahin GÜRHAN / Akşam GAZETESİ

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.