DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 13°C
Yağmurlu
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 23°C

Çiçek gibi bir Türkiye mümkün

09.09.2018
A+
A-

Uzun bayram tatili sonrasında memleketimizin çöple imtihanı başarısızlıkla sonuçlandı ve etrafa saçılan çöp görmezden gelinemeyecek kadar büyüdü. Peki herkesin karşısında kendini çaresiz hissettiği bu sorunun üstesinden nasıl gelinecek?

Fitili Prof. Dr. Selçuk Şirin ateşledi. Daha önce başka ülkelerde uygulanan ve başarılı olan bir kampanyayı Türkiye’nin gündemine soktu. Adı ‘Gelin Türkiye’yi 1 Günde Temizleyelim’…

Şirin, Türkiye’deki çöp sorununu, tüketim alışkanlıklarındaki hızlı değişime karşın, modern yaşama uygun çevre bilincinin oluşmamasına bağlıyor.

“Türkiye gibi temizliğin imandan geldiğine inanan ve evlerinin içini pırıl pırıl tutan bir ülkenin sokaklarının, dağlarının, parklarının çok daha temiz olması gerekir” diyor: “İlk yapmamız gereken, karşımızda milli bir mesele olduğunu kabul etmek. Önümüzdeki yıllarda Türkiye kalkındıkça daha çok çöp üreteceğiz. Mesela Almanya kadar tükettiğimiz zaman etrafta gördüğünüz çöp yığınının üç katını göreceksiniz. Yani şu gördüğünüz çöp dağları birkaç yıla kadar iki hatta üç katına çıkarsa şaşırmayın. Ben iş o boyuta gelmeden alarm zillerini çalıyorum. Mesele hâlâ üstesinden gelinecek noktadayken bu olaya şimdi eğinilmesi gerekiyor. Bugün Türkiye’nin en ücra köşesinde bile çöp yığını var. Ama bir şey yapmazsak bugünleri de ararız. Ben ‘Gelin Türkiye’yi 1 Günde Temizleyelim’ kampanyasıyla bu sorunun üstesinden gelebileceğimize inanıyorum.”

Bayram öncesi güzellikleriyle, bayram sonrasıysa çöple gündeme gelen Akyaka örneği, Türkiye’yi bir günde temizlesek bile sonrası için işimizin hiç de kolay olmadığını ortaya koyuyor.

class=’cf’>

1.17 KİLO
Kişi başına ortalama günlük atık miktarı

Nüfus 20 katına çıkıyor
Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu
Aydın’a bağlı Kuşadası ve Didim gibi turistik beldelerde yoğun zamanlarda nüfus neredeyse 20 kat artıyor. Oysa her şey, tüm altyapı yaşayan nüfusa göre kurulu. Bu nedenle ilçe belediyeleri çok ciddi sorunlar yaşıyor. Yazın nüfusu yükselen yerler için yeni ek önlemler, çözümler üretilmesi gerek.

17 BİN 143 TON
İstanbul’daki düzenli depolama sahalarında bertaraf edilen günlük evsel katı atık miktarı

Çiçek gibi bir Türkiye mümkün


Çöpte servet yatıyor
ÇEVKO VAKFI GENEL SEKRETERİ METE İMER
Cam, metal, plastik, kâğıt-karton, kompozit ve ahşap malzemelerden üretilen tüm ambalaj atıklarının teknik ve ekonomik açıdan defalarca geri kazanımı mümkün. 26 milyon kişinin yaşadığı 30 ilde, 160’ın üzerinde belediyeyle işbirliği içindeyiz. Geri kazanım faaliyetleri sonucunda, fosil yakıt, su ve enerji kullanımında tasarruf sağlandı, daha az doğal kaynak ve enerji tüketildi. Geri kazanım çalışmaları, ülke ekonomisine geçtiğimiz yıl 2 milyar 600 milyon TL değerinde olumlu katkı yaptı.

Çiçek gibi bir Türkiye mümkün

Bir yılda geri dönüşümle kazandıklarımız

* Kâğıt, karton, ahşap ve kompozit ambalaj atıklarının geri dönüşümüyle yaklaşık 94 bin dönümlük orman alanına denk gelen 4 milyon 715 bin adet ağaç kesilmekten kurtuldu.

* Plastik ambalaj atıklarının geri dönüşümüyle yaklaşık 130 milyon litre benzin tasarrufu sağlandı. Bu yaklaşık 2.9 milyon aracın deposunu doldurmaya yetecek bir miktar.

* Geri kazanımı sağlanan kâğıt-karton/kompozit ambalaj atıklarıyla 41 bin 505 ailenin yıllık su tüketimine eşdeğer oranda, yaklaşık 7.3 milyar litre su tasarrufu sağlandı.

* Geri kazanımı sağlanan ambalaj atıklarıyla, 1 milyona yakın (977 bin) ailenin yıllık elektrik tüketimine denk, 2.7 milyar kilovat saat elektrik tasarruf edildi.

* Ambalaj atıklarının depolama sahalarına gömülmek yerine geri dönüştürülmesiyle yaklaşık 1.457 adet olimpik yüzme havuzu hacminde, 3 milyon 645 bin metreküp depolama alanından tasarruf edildi.

* Dünyanın çevresini 16.985 kez dönen bir uçağın ortaya çıkardığı sera gazı salınımına eşdeğer 339 bin 700 ton CO2 eşdeğerinde sera gazı salınımının önüne geçildi.

Çöpümüzün yüzde 34’ü açıkta

2016’da Avrupa Birliği tarafından desteklenen ‘Türkiye Çöpünü Dönüştürüyor’ projesi kapsamında Buğday Derneği 61 belediyeyi kapsayan bir anket yaptı. Türkiye’nin çöp haritasını çıkaran anket, Türkiye’de çöpe bakış ve belediyelerin atıklara yönelik çalışmalarının da ne durumda olduğunu gösterdi. Bu çalışmaya göre ‘vahşi depolama’ (çöplerin rastgele depolandığı) denilen yöntemin boyutları yüzde 34’e varıyor. Anket sonuçlarını aşağıda görebilirsiniz.

Çiçek gibi bir Türkiye mümkün

Çiçek gibi bir Türkiye mümkün

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.