DOLAR 32,2081
EURO 34,8604
ALTIN 2.444,95
BIST 10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Paz 16°C
Pts 18°C
Sal 20°C
Çar 20°C

Çıban (Apse) Nedir?

21.06.2020
A+
A-

Ciltte aniden bire çıkan çıban (çıban), stafilokok adlı bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonla meydana gelen ağrılı bir çeşit cilt rahatsızlığıdır. Bu bakteriler deri üstündeki kıl köklerinden girerek etrafındaki yağ tabakasında üreyerek çoğalır. İçerisinde bakteri, kan ile ölü hücrelerin olduğu bir akıcı barındırır. Vücudun savunma sistemlerinden olan alyuvarlar bu noktaya toplanmaya başlar. İlk ilk kez sivilce gibi oluşur ve sonrasında giderek irileşir. Çıban özellikle cildin yağlı bölgelerinde olmakla beraber vücudunuzun her yerinden çıkabilir.

Apse, kendi kendine iyileşebilir oysa bağışıklık sisteminiz pekte zinde değilse kanınıza karışarak daha önemli rahatsızlıklara sebep olabilir.

ÇIBAN (ÇIBAN) NEDEN ÇIKAR?

Çıban (apse) yağlı deri türü, kaşıntılı hastalıklar, fazla terleme, alkol kullanımı güya faktörler, çıban çıkma ihtimalini artıran etklenlerdendir.

NASIL ÖNLENİR?

Kişisel hijyeninize dikkat ederek ve cildinizi pak tutarak etkin bir şekilde cildinizde bu gibi rahatsızlıkların oluşumunu önleyebilirsiniz.

Dar kıyafetler yerine vücudunuzun daha rahat ederek hava alabileceği giysiler giyerek, jilet bıçağı yerine tıraş makinesi kullanarak, duş esnasında ense, boyun kalça gibi sıklıkla apse meydana çıkan yerleri lifleyerek  ve vücudunuzun terleyen bölgelerini sık sık temizleyerek bu cilt rahatsızlığından korunabilirsiniz.

NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Çoğunlukla iyice irileştikten daha sonra kendiliğinden patlar. Böyle bir şart yaşadığınızda enfeksiyonu yaymamak namına ellerinizde dokunmadan iltihabı temizleyip cildinizi en ince ayrıntısına kadar temizlemenizi öğüt ederiz.

 

Fakat apse sayısı çok ve oluşumu aralıksız tekrarlıyorsa ve bağışıklık sisteminiz zayıflığını belirten diğer belirtiler de varsa belli bir doktara başvurmanızı öneririz.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.