DOLAR 32,5297
EURO 34,8438
ALTIN 2.473,91
BIST 9.530,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
19°C
Hafif Yağmurlu
Per 16°C
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C

Suç Oluşturan, Türkçe Rap’in derinliklerini değerlendirdi

25.03.2020
A+
A-

İstanbul’u 1-15 Ekim 2019 tarihleri arasında müzikle buluşturan Red Bull Music Şenlik İstanbul, güzel bir şenlik deneyimi sundu. Özenle hazırlanan ve şehrin ruhunu yansıtan festivale ev sahipliği yapan ‘Red Bull House of Music’ çatısı aşağı Türkçe Rap’in manâlı ismi Cinayet, takipçileriyle buluşmuştu. Cinayet, müziğe olan tutkusu, kariyerine başlangıç öyküsü, karşılaştığı zorlukları ve Türkçe Rap’in dünü, bugünü ve yarınını konuştu.

”Müziğim uğruna bütün koleksiyonumu elden çıkardım”
Babasının müziğe fazla ilgili olduğundan bahseden sanatçı Canice, müziğe olan tutkusunu bu sayede keşfettiğini anlattı. Türkçe Rap’in en kayda değer isimlerinden biri görülen Ceza, birincil albümünü yayınlayabilmek için kendisinin yıllardan beri biriktirdiği albüm koleksiyonunu satış durumunda kaldığını şu sözlerle açıklama etti: ”Nefret albümümü çıkarabilmek için 3-4 bin albümden oluşan müzik arşivimin tamamını elden çıkardım. Bir diğer deyişle müzik edebilmek uğruna müziği harcadım”.

Kendisinin öteki müzik türlerine de hayatı her tarafında aşina olduğunu, olağan müzikten heavy metale, rock müziğe ve daha birçoğuna büyük ilgi duyduğunu bildiren usta Ceza, 90’lı yıllarda kendi yaptığı müziğin, belli başlı akım ve rock mecrası kadar dışarıya bırakıldığını ifade etti.

Cinayet sözlerine şöyle devam etti: ”Yeni yeni adımızı duyurmaya, konserlere çıkmaya başladığımızda Türkiye’de rap müziğe fena gözle bakılıyordu. Rock müzik odağındaki bir festivalde yer aldığımız vakit ötekileştiriliyor, dışlanıyorduk. Bugün ise çoğu müzik türü benzer karnaval çatısı altında toplanabiliyor, her iştirakçi tarafından saygıyla dinlenebiliyor ve cümbür cemaat birbirinin müzik zevklerine saygı gösterebiliyor. Dünyanın birçok yerinden takip ettiğim sanatçıyla düet ve meslek birlikleri geliştirebilmek için uğraş gösteriyorum. Yılmadan girişimlerde bulunuyorum. Bu emeklerimin karşılığında ilk yurtdışı konserimi İsveç’te verdim”.

”Rapstar benim için dönüm noktası oldu”
Müzik kariyerinin dönüm noktalarından biri olarak ‘Rapstar’ albümünü çıkardığı 2004 yılına işaret eden artist Canice, ”Cartel’den sonraki en yüksek satışa ulaşan albüm. Bana ayrıca müzisyen olarak daha ağır olmam gerektiğini öğretti, beni olgunlaştırdı. Keza de müziğimle büyük kitlelere ulaşabileceğimi, bana kendi gücümü gösterdi. Türkçe Rap’in bundan böyle gitgide artarak yerini kanıtladığı dönemdi. Katıldığımız televizyon programlarının telefonları kilitlenir ışık halkası gelmişti, reytingler tavan olurdu. Her şeyi öncelikle bizimle yaşadıkları için bizimle öğrendiler. Yapımcılar peşimizden koşmaya başladı” biçiminde konuştu.

Bunlara ilave olarak bu başarısında rol oynayan şeyin yıllardan beri verdiği emekler olduğunu vurgulayan artist Canice, ”Kimse sanmasın fakat biz aniden parladık. Müzikal geçmişimizde yıllarca emek verdik, ter döktük. Hiç kimse aniden ünlü olmuyor. bir anda ünlü olan da malum daimi olamıyor. Bu yüzden müziğe ilgili olan herkese tavsiyem, müzik kulağını geliştirebilmek için devamlı araştırmaları ve dinlemeleri. Hiçbir meslek basit değildi. İnsan kendisine aleyhinde eleştirel olmalı ve bu eleştirileri de karşılayabilmek için azimli elde etmek gerekiyor” dedi.

Ressam Ceza’nın söyleşisine ait videoya markanın web sitesinden ulaşıldığı belirtildi. 2018 yılında gerçekleşen Inkar Bull Music Festival İstanbul’da ise, hip hop kültürünün sevilen isimlerini İstanbul Boğazı’nın tam ortasında East vs West konseptiyle bir araya getirdiği Hayki ile Tanerman, Xir ile Noisart, Allame ile Da Poet, Anıl Piyancı ile Ufuk Kevser boğazın üzerinde sergilediği performanslar müzikseverlere güzel bir tecrübe yaşatmıştı.

Yine etkinlik kapsamında doğaçlama müzik gecesi Round Robin ile kapılarını açmıştı. Murat Ertel’in kürasyonunu üstlendiği gecede 16 müzisyen sahnede doğaçlama performanslar sunmuştu. Her iki güne ait performansların videoları çok yakında markanın web sitesinden yer alacağı bildirildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.