DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un Deprem Değerlendirmeleri ve İstanbul’daki Hasar Durumu

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un deprem değerlendirmeleri ve İstanbul’daki hasar durumu hakkında detaylar. Güncel bilgiler ve analizler burada.

26.04.2025
A+
A-

Deprem Sonrası Hasar Tespitleri ve Güncel Durum

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul’da yaşanan 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından yapılan hasar tespit çalışmalarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Kurum, depremin ardından alınan ihbarlar ve yapılan incelemelerin detaylarını kamuoyu ile paylaştı.

Depremin gerçekleştiği ilk andan itibaren toplam 6 bin 539 hasar ihbarı alındığını belirten Kurum, bu ihbarların detaylarına değindi. Bunlardan bin 473‘ünün hasarsız olarak rapor edilirken, sadece 101 bina az hasarlı olarak tespit edilmiştir. Bu veriler, depremin genel anlamda büyük yıkıma yol açmadığını göstermektedir.

Bilim İnsanlarının Görüşleri ve Depremin Önemi

Murat Kurum, bilim insanlarının depremler konusunda farklı görüşlere sahip olduğunu vurguladı. “Bilim insanlarımız bu konuda ikiye ayrılıyor. Bir kısmı öncü deprem olabileceğini söylerken, diğerleri bunun bilimsel bir dayanağı olmadığını ifade ediyor.” dedi. Ayrıca, ABD’deki bilimsel çalışmaların verilerine atıfta bulunarak, büyük bir deprem öncesinde olasılıkların yüzde 5 civarında olduğunu belirtti. Bu bağlamda, 6.2 büyüklüğündeki depremin bir uyarı olarak değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

İstanbul’da Yaşanan Acil Durum ve Gelişmeler

Kurum, evlerine giremeyen yaklaşık 40 bin vatandaşa ilişkin de önemli bilgiler verdi. Bu kişiler, geceyi parklarda, millet bahçelerinde ve diğer toplanma alanlarında geçirmek zorunda kalmışlardır. Bu durum, deprem sonrası acil barınma ihtiyacını ortaya koymaktadır.

Depremin ilk gecesinde, 500 bini aşkın çorba, 1 milyon litre su ve çeşitli kumanya dağıtımlarının gerçekleştirildiğini belirten Bakan Kurum, zamanla bu sayının azalmaya başladığını ve ihtiyaçların karşılanması için çalışmaların devam ettiğini ifade etti.

Depremin İvmesi ve Yıkım Potansiyeli

Depremin süresinin 13 saniye olması ve ivmesinin düşük seviyede kalması, büyük çapta yıkımın önüne geçti. Kurum, “Elazığ Sivrice depremi de kısa sürdü ve yıkımı azaltan bir faktördü. Süre uzadıkça, şiddet arttıkça ve ivme yüksek olursa, hasar riski artar.” şeklinde açıklamada bulundu. Ayrıca, uzun süren ve yüksek şiddetli depremlerin felaket boyutlarını büyütebileceğine dikkat çekti.

En Çok İhbarın Geldiği İlçeler ve Güncel Durum

İstanbul’da deprem sonrası en çok hasar ihbarı alan ilçeler arasında Bahçelievler ilk sırada yer aldı. Bunu sırasıyla Esenler, Bağcılar, Zeytinburnu ve Avcılar takip etti. Bakan Kurum, bu ilçelerdeki hasar durumlarının detaylı şekilde incelendiğini ve gerekli önlemlerin alındığını sözlerine ekledi.

Son olarak, Kurum, depremden sonra alınan önlemler ve yapılacak çalışmalar hakkında bilgi vererek, İstanbul’un ve diğer bölgelerin güvenliği için çalışmaların sürdüğünü belirtti. Kamuoyuna, dayanışma ve tedbirlerin önemini hatırlatarak, vatandaşların güvenliği için çalışmaların kararlılıkla devam edeceğini vurguladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.