DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Çene Eklem Rahatsızlıkları ve Tedavi Yöntemleri

Çene eklem rahatsızlıkları hakkında bilgi edinin ve etkili tedavi yöntemleriyle sağlığınıza kavuşun. Ağrılarınızı nasıl hafifletebileceğinizi keşfedin.

10.04.2025
A+
A-

Hastaneden yapılan açıklamada, Doç. Dr. Sasany, çene eklemi rahatsızlıklarının, temporomandibular eklem (TME) ve çevresindeki kaslarda işlev bozukluğu nedeniyle ortaya çıkan yaygın bir sağlık sorunu olduğunu belirtti. Bu tür rahatsızlıkların her 10 kişiden 3’ünde görüldüğüne dikkat çeken Sasany, “Erken teşhis ve doğru tedavi, yaşam kalitesini artırıyor.” ifadesini kullandı.

Çene eklemi rahatsızlıklarında ilk tercih edilen tedavi yönteminin “splint” kullanımı olduğunu vurgulayan Sasany, “Splintler, hastaya özel olarak tasarlanan, genellikle sert akrilikten üretilen apareylerdir. Gece kullanımı önerilen bu cihazlar, dişlerin birbirine temasını engelleyerek çene eklemine binen yükü azaltır ve diş sıkma (bruksizm) gibi alışkanlıkları kontrol altına alır.” şeklinde bilgi verdi.

Sasany, splint kullanımı sayesinde çene kaslarının gevşeyerek ağrı ve rahatsızlık hissinin azaldığını ifade ederek, “Splint tedavisinin başarısı, hastanın düzenli kontrollerle izlenmesi ve splintin uygun şekilde ayarlanmasına bağlıdır.” dedi. Ayrıca, fizyoterapi, ilaç tedavisi ve stres yönetimi gibi yaklaşımlarla bu tedavi yönteminin birleştirildiğinde daha etkili sonuçlar elde edilebileceğini de sözlerine ekledi.

  • Erken Teşhis: Çene eklemi rahatsızlıklarının zamanında teşhis edilmesi, tedavi sürecinin başarısını artırır.
  • Splint Kullanımı: Özellikle gece kullanımı önerilen splintler, dişlerin temasını engelleyerek ağrıyı azaltır.
  • Fizyoterapi ve İlaç Tedavisi: Splint tedavisine ek olarak fizyoterapi ve gerekli ilaç kullanımı, tedavi sürecini destekler.
  • Stres Yönetimi: Stresin azaltılması, çene eklemi rahatsızlıklarının kontrol altına alınmasında önemli bir faktördür.

Kaynak: AA / Oktay Özdemir – Ekonomi Baş Ağrısı

Kaynak: Haberler.com

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.