DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Çemişgezek’te Taşlardan Eser: Nihat Sürücü’nün Açık Hava Müzesi Yolculuğu

Çemişgezek’te Taşlardan Eser: Nihat Sürücü’nün Açık Hava Müzesi Yolculuğu, tarih ve taş ustalığının büyüleyici buluşması.

07.08.2026
A+
A-

Çemişgezek ilçesinin Yünbüken köyünde yaşayan 74 yaşındaki Nihat Sürücü, derelerden ve yol kenarlarından topladığı binlerce çakılı taşla köyünün sokağını adeta bir açık hava müzesine dönüştürdü. Yaklaşık 300 yıl öncesine ait iki eski evi, dört aylık sabrın sonucunda yeniden canlandırdı; iç ve dış duvarlarındaki motifleri ise bu taşlarla şekillendirdi. Osmanlı desenleri, Türk bayrağı ve milli değerleri yansıtan figürler, ziyaretçileri hayran bırakıyor.

Sürücü, sadece dış cepheyi süslemekle kalmadı; evlerin iç mekanlarını da yıllardır biriktirdiği nostaljik ve antika eşyalarla donatarak adeta mini bir müze haline getirdi. Her köşesinde geçmişin izlerini taşıyan bu evler, görenlere zamana yolculuk hissi yaşatıyor. Köyü ziyaret edenler, önlerine konan hatıra fotoğrafı için de adeta duruyorlar.

Çabanın tamamen kendisi ve ağabeyi tarafından yürütüldüğünü dile getiren Sürücü, taşlara verdiği anlamı şu sözlerle özetliyor: Sabırla dört ay çalışıp bu hale geldik. Taşlara ve içeriğindeki objelere hayat veren Nihat Sürücü, “Abim ve ben derelerden topladığımız taşları evlerin duvarlarına motif olarak işledik. Osmanlı ve milli motiflerle süslenen bu yapılar, köyün kültürel hafızasını gelecek kuşaklara taşıyor” diyor.

Sürücü, köye gelen misafirlerin sık sık bu eserleri görmek için geldiğini, bazıları nasıl yapıldığına dair meraklarını sorduğunu belirtiyor. “Annemin ve babamın zamanında kullandığımız araçları bile taşıların arasına monte ettik. Kabak motifleriyle boncukları işleyerek taşlara hayat verdik,” diyen sanatçı, bu çalışmanın sabır, emek ve sevgiyle mümkün olduğunu vurguluyor. Her bir taşta aylar süren emeğin yattığını söyleyen Sürücü, bu uğraşın ona dinçlik, gençlik ve mutluluk kattığını ifade ediyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.