DOLAR 32,3134
EURO 35,1082
ALTIN 2.292,61
BIST 9.049,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

CEHENNEM HEMŞİRESİ: RATCHED

26.09.2020
A+
A-

GİZEMLİ HEMŞİRE RATCHED

‘American Horror Story’ ile yıldızı parlayan Sarah Paulson, bu defa Netflix’in ‘Ratched’ dizisinde ‘Guguk Kuşu’nun ikonik hemşiresi Mildred Ratched’a hayat veriyor. İzleyiciyi 1947 yılının nostaljik günlerine ışınlayan dizi, gotik ve kaotik atmosferiyle gerilim unsurlarını zirveye taşıyor. Dizinin oyuncuları arasında; Judy Davis, Jon Jon Briones Sophie Okonedo, Cynthia Nixon, ‘House of Cards’ dizisinde Peter Russo karakterini canlandıran Corey Stoll, 1987 yapımı ‘Full Metal Jacket’ta Pvt. Pyle karakterini canlandıran Vincent D’Onofrio ve Sharon Stone gibi ünlüler yer alıyor. ‘Ratched’ dizisi ‘Mildred Ratched’ karakterinin geçmişinde yatan travmatik ve gizemli olayları gün yüzüne çıkartıyor. Yürütücü yapımcıları arasında Michael Douglas‘ın da bulunduğu dizi, korku-gerilim türü severlerin beğenerek izleyeceği bir yapım.

RATCHED KONUSU

1947 yılında Mildred Ratched, iş arayışındadır. Başvurduğu bir psikiyatri hastanesinde hemşire olarak çalışmaya başlar. Ancak Ratched’ın çalışkan ve şık görüntüsünün altında büyük ve karanlık bir gizem saklıdır.

Ratched dizisi, popüler korku yapımı American Horror Story‘nin yapımcıları Ryan Murphy ve Evan Romansky‘nin imzasını taşıyor.

RENKLERİN ÖNEMİ

Ratched dizisi süresince; kostümlerde ve renk paletinde ton değişiklikleri olduğunu görüyoruz. Dizinin yaratıcılarından Ryan Murphy, renkleri içerdiği anlamlara göre belli temaları temsil etmek için kullanıyor;

Sarı: Aldatıcı
Mavi: Nötr
Kırmızı: Kötü /Şeytan
Beyaz: Saflık
Yeşil: Dürüstlük

TIMARHANEDE BİR DELİ

Korku yapımlarında özellikle akıl hastanelerinde geçen gerilim yapımlarında Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu (DKB) yani Çoklu Kişilik Bozukluğu hastalığı olan karakterler işlenir. Ratched dizisinde de Charlotte Wells adlı karakter, bu hastalıktan muzdariptir. Charlotte karakteri, Lucia Eyalet Hastanesi’ne geldikten sonra geçmişte yaşadığı travmatik bir olaydan dolayı bu hastalığa yakalandığını ve tedavi amaçlı hastaneye geldiğini öğreniyoruz. Ancak barındırdığı karanlık kişilikler ortaya çıkınca ortalık bir anda kaos ve katliam ortamına dönüyor. Analitik psikolojinin kurucusu ve derinlik psikolojisinin üç büyük kurucu isminden birisi olan Carl Gustav Jung, Gölge Arketipi’nde her bireyin bir gölgeye sahip olduğunu ve bilinçli bir şekilde gölgenin ne kadar az farkındaysak, gölgenin o kadar kara ve yoğun olduğunu çünkü bastırdığımız ruhsal içeriği asla düzeltemeyeceğimizden bahseder. Dizideki karakter Charlotte Wells’te de Jung’un bahsettiği gölgenin ne kadar karanlık ve yoğun olduğunu görüyoruz.

GİZEM VE GERİLİM YÜKLÜ

Netflix’in Ratched dizisi, korku ve gerilim severlerin beğenerek izleyeceği bir yapım. Özellikle 1947 yılı tımarhanesinde hastalarda uygulanmaya başlanan rahatsız edici deneysel tedavilerin gösterildiği sahneler. Gerilim dozunu zirveye taşıyor. Ancak başlangıçta korku öğelerinin ağırlıkta olduğu dizi, son bölümlere doğru bundan sıyrılıp biyografik anlatıma fazlasıyla ağırlık veriyor. Bu olay gerilim etkisinin finale doğru düşmesine sebep olsa da American Horror Story ekolünden gelen Ratched dizisi, korku severlerin beğenerek izleyeceği bir yapım.

İyi Seyirler Dilerim

EFE TEKSOY

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.