DOLAR 32,3744
EURO 34,9769
ALTIN 2.326,12
BIST 9.067,45
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 19°C

Çay İçmek Zararlı mı?

06.08.2020
A+
A-

Dünya Çay Komitesi’nin ‘Dünya Çay Raporu’na göre Türkiye kişi başına yılda 3,5 kilogramlık çay tüketimiyle birinci sırada yer alıyor. Bu durum karşısında çay içmenin vücuda zararlı olup olmadığı da merak konusu oldu. Uzmanlar çok fazla çay tüketiminin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarıyor. Peki fazla çay içmenin zararları nelerdir? İşte detaylar…

TANSİYONU YÜKSELTİYOR

Çay içerisinde bulunan tanenlerden dolayı vücutta demirin emilimini engellediği için anemi yani kansızlığa neden olmaktadır. Aynı zamanda içeriğinde bulunan kafein, fazla tüketildiği zaman tansiyonun yükselmesine, taşikardiye neden olmaktadır. Çay, su kaybına da yol açmaktadır.

YEŞİL ÇAY DAHA SAĞLIKLI!

Siyah çayın içerisinde tanen ve kafein bulunurken, yeşil çayda polifenol olarak bilinen antikanserojen maddeler yoğunluktadır. Yeşil çayın içeriğinde bulunan bu maddeler kanser hücreleri için etkili olsa da günde 5 bardaktan daha fazla içilmemesi önerilir.

YEŞİL ÇAY NE ZAMAN TÜKETİLMELİ?

Yeşil çay, günün belirli saatlerinde tüketildiği zaman daha fazla fayda sağlamaktadır. Sabahın ilk saatlerinde içilmesi önerilmeyen yeşil çay, en erken 10:00-11:00 arası tüketilmelidir. Yemeklerden birkaç saat sonra ve öğün aralarında tüketilmesi en ideal zamanlardır. İçeriğinde bulunan kafein oranından dolayı egzersizlerden öncede tercih ediliyor.

GÜNLÜK 5 BARDAĞI GEÇMEMELİ

Aşırı çay tüketimi tansiyonun yükselmesine neden olur. Hem yeşil çayın hem de siyah çayın içerisinde kafein bulunmaktadır. Ancak yeşil çayın içerisinde bulunan kafein miktarı daha düşüktür. Siyah çayında yeşil çay gibi antioksidan özellikleri bulunmaktadır, fakat siyah çay daha fazla işlem gördüğü için antioksidan miktarı daha düşüktür. Bu nedenle siyah çay tüketiminin günlük 5 bardağı geçmemesi önerilmektedir.

İLİşKİLİ HABERLER Yemekten Hemen Sonra Çay İçmeyin!

Yemekten Hemen Sonra Çay İçmeyin!

Antibiyotik Kullanırken Yeşil Çay İçin!

Antibiyotik Kullanırken Yeşil Çay İçin!

Bitki Çaylarının Hastalıklar Üzerindeki Etkisini Biliyor musunuz?

Bitki Çaylarının Hastalıklar Üzerindeki Etkisini Biliyor musunuz?

Limonlu Soğuk Yeşil Çay Tarifi

Limonlu Soğuk Yeşil Çay Tarifi

İLİşKİLİ GALERİLER Mide Bulantısına İyi Gelen 4 Bitki Çayı

Mide Bulantısına İyi Gelen 4 Bitki Çayı

Bitki Çaylarıyla Şifa Bulun

Bitki Çaylarıyla Şifa Bulun

Sağlığa Faydalı Çaylar

Sağlığa Faydalı Çaylar

Hangi Çay Hangi Ruh Halinde Etkilidir?

Hangi Çay Hangi Ruh Halinde Etkilidir?

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.