DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 17°C
Çar 19°C

Çankırı’da tarihi kütüphane restore edilerek turizme kazandırıldı

Çankırı’da uzun yıllardır atıl vaziyetteki Ahmet Mecbur Efendi Kütüphanesi, restorasyon çalışmasının ardından turizme kazandırıldı.

23.12.2023
A+
A-

Osmanlı döneminde yapıldığı tahmin edilen ve bir medresenin kütüphanesi olan Ahmet Mecbur Efendi Kütüphanesi Çankırı Belediyesinin restorasyonuyla ayağa kaldırıldı. Alibey Mahallesi’ndeki Kütüphanenin açılışında bir konuşma yapan Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen, farklı ve köklü medeniyetlere ev sahipliği yapmış toprakların emanetçisi olduklarını söyledi.

Kentin birçok yerinde miras bırakılmış değerler bulunduğunu belirten Esen, “Alibey Mahallemiz de bu açıdan çok bereketli. Sultan Abdulhamid Han’ın tahta çıkışının 25. yılı münasebetiyle Anadolu’nun farklı illerine gönderilen saat kulelerinden biri de bizim şehrimizde. Halk arasında buraya ‘Çan saati’ de deniyor. Göreve geldiğimizde dört taraftaki saatlerin hiçbiri çalışmıyordu. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansının desteğiyle tarihi çan saatimizi restore ederek 28 yıl sonra tekrar çalışır hale getirdik.” dedi.

Çan saatinin restorasyonun ardından Ahmet Mecbur Efendi Kütüphanesi’ni gün yüzüne çıkarmak için çalıştıklarını anlatan Esen, “Çan saati ve kütüphane olmak üzere iki bölümden oluşan ve yaklaşık 2,5 milyon liraya mal ettiğimiz bu çalışmamızı 540 metrekare alanda gerçekleştirdik. Mecbur Efendi’den kalma taş binamızı da yapısına uygun olarak restore ettik. Alibey Mahallesi’ndeki iki tarihi eseri ayağa kaldırdığımız için mutluyuz, gururluyuz.” diye konuştu.

Konuşmanın ardından dua edildi, kurdele kesilerek kütüphanene gezildi.

Programa Vali Mustafa Fırat Taşolar, Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi, kurum müdürleri ile vatandaşlar katıldı.

NTV

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.