DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Çanakkale ve Adana alev alev

Çanakkale ve Adana’nın destansı hikâyesini keşfedin: tarih, kahramanlık ve derin kültürle alev alev bir yolculuk.

18.08.2025
A+
A-

Çanakkale’nin Gelibolu ilçesinde dün öğleden sonra başlayan ve rüzgârın etkisiyle Eceabat’a doğru yayılan orman yangını, ikinci gününde de kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Adana’nın İmamoğlu ilçesinde çıkan yangına havadan ve karadan müdahale sürüyor.

Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerinin Tayfur ve Cumalı köyleri arasındaki yangına müdahalesi sürüyor. Şiddetli rüzgârın etkisiyle kısa sürede geniş alanı etkisi altına alan yangın, Eceabat’taki ormanlık alanları da tehdit ediyor.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Next Sosyal hesabından yaptığı açıklamada, müdahaleye 12 uçak, 18 helikopter, 343 kara aracı ve 1300 personel ile devam edildiğini belirtti. Dün saatte 60 kilometre hıza ulaşan rüzgârın bugün daha düşük seyretmesi, nem oranının yükselmesiyle mücadelede avantaj sağladığını ifade etti. Şehitliklerimizin yangından etkilenmediğini ve tedbiren boşaltılan 6 köydeki vatandaşların güvenli bölgelere alındığını sözlerine ekledi.

Gelibolu Valisi Ömer Toraman ise yangına gece boyunca müdahalenin sürdüğünü ve sabah saatlerinde hava araçlarının yeniden devreye girdiğini kaydetti. Şu ana kadar tahliye edilen yerleşim yerlerine ulaşılmadığını belirterek, ekiplerin yoğun gayret gösterdiğini dile getirdi.

Yangın yüzünden Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, Batık Gemi, Mimoza, 57. Alay ve Conkbayırı bölgelerine girişleri ikinci bir duyuruya kadar durdurdu. Ayrıca Bigalı Kalesi, Bigalı Atatürk Evi ve Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi geçici süreyle ziyarete kapatıldı.

Tahliye edilen Gelibolu’nun Karainebeyli ve Ilgardere köyleri ile Eceabat’ın Yolağzı, Kumköy, Büyükanafartalar, Küçükanafartalar ve Beşyol köylerinde yaşayan vatandaşların evlerine dönmelerine izin verildi. İsteğe bağlı olarak Eceabat Konukevi’nde konaklama imkânı sürüyor.

Yangında geniş ormanlık alan zarar gördü ve yaban hayatı olumsuz etkilendi. Kumköy ile Ilgardere arasındaki ormanlık alanda alevlerden kaçan bir karaca AA ekibi tarafından görüntülendi.

Adana’nın İmamoğlu ilçesindeki Üçtepe Mahallesi’ndeki ormanlık alanda ise henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Bölgeye sevk edilen helikopter ve arazözler, yangının kontrol altına alınması için çalışmalarını sürdürüyor.

Öte yandan Sinop’un Gerze ilçesinde çıkan orman yangını ekiplerin müdahalesiyle söndürüldü ve 1400 metrekarelik alan zarar gördü. Kocaeli’nin Karamürsel ilçesindeki yangın ise iki gün süren çalışmanın ardından kontrol altına alındı, bu müdahalelere 963 personel, 93 intikal aracı, 41 itfaiye aracı, 76 su tankeri, 78 arazöz, 23 iş makinesi, 10 helikopter ve 6 uçak destek verdi.

Balıkesir’in Gaziosmanpaşa Mahallesi’nde yangın ise yaklaşık iki saatlik çalışmanın ardından kontrol altına alındı. Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, Marmara ve Kuzey Ege’de rüzgârın etkili olduğuna dikkat çekerek vatandaşlara uyarıda bulundu: orman yangınına sebebiyet verecek davranışlardan kaçınılması.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.