DOLAR 32,3752
EURO 35,0539
ALTIN 2.326,91
BIST 9.118,21
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Çamaşırlarınızda Yıkarken Kullandığınız Bu Ürün Sağlığınız İçin Tehlikeli

14.07.2020
A+
A-

Yumuşatıcılar çoğu insan tarafından çamaşır yıkamanın olmazsa olmazıdır. Çamaşırlarınızın güzel kokmasını sağlarken çamaşır makinesinin oluşturduğu statik elektriklenmeyi engelleyerek yumuşak bir dokuya sahip olmasını sağlar. Ama yumuşatıcı kullanmanın zararlarını öğrendiğinizde bir daha kullanmayacaksınız.

KIYAFETLER İÇİN ZARARLI

Günümüzde yumuşatıcı deterjan kullanımı artık bir alışkanlık haline geldi. Çamaşır deterjanlarının kıyafetleri sertleştirdiği ve kötü kimyasal kokusunu engellemek için yumuşatıcı kullanılması gerektiği düşüncesi mevcut.

Yumuşatıcılar petrol bazlı kimyasallar içerir. Bu kimyasalların doğada çözünerek kaybolması uzun zaman aldığından deniz yaşamı için tehlike oluşturur. Yapılan bir araştırmaya göre yumuşatıcılarda bulunan kimyasallar insanlar üzerinde kanserojenik, toksik ve alerjik etki gösterebilmektedir.

Yumuşatıcılar çamaşırlarınızın üzerini ince, mumsu bir maddeyle kaplayarak su geçirmesini engelleyerek çamaşırların suyu absorbe etmesini önler. Yumuşatıcı kullandığınızda havluların kurutma özelliğini kaybettiğini sizde fark etmişsinizdir.

YUMUŞATICININ İÇİNDEKİ KİMYASALLAR NELERDİR?

BENZİL ASETAT

Pankreas kanseriyle bağlantılı olduğu bilinmektedir. Buharı göz ve nefes yolları için tahriş edici bir etki göstermektedir. Ayrıca cilt yüzeyinden absorbe edilebiliyor.

BENZİL ALKOL

Üst solunum yolunda tahrişe neden olduğu gibi merkezi sinir sistemi hastalıkları, baş ağrısı, mide bulantısı, kusma, sersemlik ve kan basıncında düşüşe neden olabilmektedir.

ETİL ASETAT

Göz ve solunum yolunda tahrişe, baş ağrısına, anemiye, karaciğer ve böbreklerde hasara sebep olmaktadır.

LİMONEN

Bilinen bir kanserojen olan limonen, göz ve ciltte tahrişe ve hassasiyet oluşumuna sabap olmaktadır.

KLOROFORM

Kloroform buharının solunması sonucu baş ağrısı, kusma, mide bulantısı, sersemlik, bilinç kaybına varan sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. Bu problemlerin beraberinde böbrek, kalp, karaciğer ve cilt hastalıklarına neden olduğu da bilinmektedir.

FTALAT

Ftalat yumuşatıcıların kokusunun daha uzun süre kalıcı olması için eklenir. Göğüs kanseri, üreme sistemi rahatsızlıkları ve alerji oluşumuna neden olabilmektedir.

DOĞAL YUMUŞATICINIZI YAPIN

Oldukça fazla kimyasal madde içeren hazır yumuşatıcılar yerine kendi yumuşatıcınızı kendiniz yapabilirsiniz. Hassas cildi olanların rahatlıkla kullanabileceği bu yumuşatıcıyı evinizde kolayca yapabileceksiniz.

Malzemeler

Beyaz sirke Esansiyel (uçucu) yağ.

Yapılışı

Evinizde bulunan bir kavanoza beyaz sirkeyi doldurun. Ardından içine tercih ettiğiniz, kokusundan hoşlandığınız ya da o an evinizde bulunan uçucu yağlardan 30 damla (1 litre sirke başına 15-20 damla şeklinde) damlatın. Sirkeyi duyunca kokusundan dolayı kullanmaktan çekinebilirsiniz fakat uçucu yağların sirkenin kokusunu yok edeceğinden emin olabilirsiniz.

İLİşKİLİ HABERLER Yumuşatıcı Yerine Çamaşırlarınızı Sirke ile Yıkayın

Yumuşatıcı Yerine Çamaşırlarınızı Sirke ile Yıkayın

Çamaşır Yumuşatıcısının İçindeki Tehlike Şok Ediyor!

Çamaşır Yumuşatıcısının İçindeki Tehlike Şok Ediyor!

Çamaşır Deterjanını Kullanabileceğiniz Alanlar

Çamaşır Deterjanını Kullanabileceğiniz Alanlar

Aspirin Çamaşırlar Üzerindeki Mucize Etkisi

Aspirin Çamaşırlar Üzerindeki Mucize Etkisi

İLİşKİLİ GALERİLER Çamaşır Makinesin De Beyaz Sirke!

Çamaşır Makinesin De Beyaz Sirke!

Çamaşır Makinesine Kahve Koyarsanız Ne Olur?

Çamaşır Makinesine Kahve Koyarsanız Ne Olur?

Asla Çamaşır Suyu İle Temizlemeyin!

Asla Çamaşır Suyu İle Temizlemeyin!

Çamaşır Yumuşatıcısını Kullanabileceğiniz Alanlar

Çamaşır Yumuşatıcısını Kullanabileceğiniz Alanlar

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.