DOLAR 32,3812
EURO 35,0362
ALTIN 2.326,46
BIST 9.138,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 23°C
Pts 24°C
Sal 19°C

Call of Duty Serisinin Gelmiş Geçmiş Tüm Oyunları, Serileri ve Hikayeleri

21.02.2021
A+
A-

Call of Duty serisi, oyun sektörünün en büyük serilerinden birisi olarak biliniyor. Bugün askeri FPS türünün en büyük öncülerinden birisi olarak kabul edilen seri, özellikle hikaye modunu da neredeyse hiç es geçmeyerek oyunculara başarılı hikaye modları sunuyor. Bunun yanında başarılı Çok oyunculu modları ile de kendine has büyük bir hayran kitlesini elinde tutmayı başarıyor.

Bu yazıda son Call of Duty oyunu ile birlikte tüm Call of Duty oyunlarını derliyoruz. İşte askeri FPS türünde bir öncü, bazı oyunlarıyla satış rekoru kırmış efsane seri Call of Duty’nin gelmiş geçmiş tüm oyunları:

Sırasıyla tüm Call of Duty oyunları

Call of Duty (2003) Call of Duty 2 (2005) Call of Duty 3 (2006) Call of Duty: World At War (2008) Call of Duty: Modern Warfare serisi (2007 – 2011) Modern Warfare (2007) Modern Warfare 2 (2009) Modern Warfare 3 (2011) Call of Duty: Black Ops serisi (2010 – 2018) Black Ops (2010) Black Ops II (2012) Black Ops III (2015) Black Ops IV (2018) Call of Duty: Ghosts (2013) Call of Duty: Advanced Warfare (2014) Call of Duty: Infinite Warfare (2016) Call of Duty: WWII (2017) Call of Duty: Modern Warfare (2019) Call of Duty: Black Ops Cold War (2020)

Her şeyi başlatan yapım Call of Duty

Çıkış Tarihi: 29 Ekim 2003 Platformlar: PC, PlayStation 2, Xbox 360 Metacritic Puanı: 91

Serinin ilk oyunu olan Call of Duty, 2003 yılında çıktığında büyük bir ilgi toplamıştı. İlk çıkışında oldukça problemli bir süreçten geçen yapım Medal of Honor: Allied Assault’un yapımcısı tarafından yapılmış ve seriye rakip olmuştu. Oyun dünyasında serinin Medal of Honor karşısında pek tutması beklenmiyordu ancak işler öyle gitmedi. Oyun oldukça beğenildi ve eleştirmenlerden yüksek puanlar aldı.

Oyunda 2.Dünya Savaşı’nda yer alan tarafların bazılarının askerleriyle farklı tarihi operasyonlara katılıyoruz ve savaş atmosferini birinci bakış şahıs açısından deneyimleme fırsatına sahip oluyoruz. Call of Duty’ye o zamana göre tam bir savaş simülasyonu demek mümkün.

Yüzbaşı Price ile tanıştığımız oyun Call of Duty 2:

Çıkış Tarihi: 25 Ekim 2005 Platformlar: PC, Xbox 360 Metacritic Puanı: 86

İlk oyunun başarısını daha da katlayacak ikinci oyun Call of Duty 2 yapımı da İkinci Dünya Savaşı’nı tema olarak alıyor. Oyun, geliştirilmiş yapay zeka, geniş mekanlar ve yeni mekanikler ile ilk oyunun üstüne koyan bir yapım olarak karşımıza çıkıyor. Oyunda İngiliz ve Rus cephelerinde İkinci Dünya Savaşı’nın adeta içine giriyoruz.

Yansıttığı savaş atmosferi ve yeni özellikleri ile zamanının en başarılı oyunlardan olan Call of Duty 2, bugün hala serinin hayranları tarafından en çok beğenilen yapımlardan birisi. Bu oyunda sonradan efsaneleşecek Yüzbaşı Price ile tanışıyoruz. Her ne kadar adı ve rütbesi aynı olsa da Modern Warfare serisinde yer alan John Price, bu oyundaki Price’ın torunu olarak biliniyor. 

Konsollara özel ana oyun Call of Duty 3

Çıkış Tarihi: 7 Kasım 2006 Platformlar: PlayStation 2, PlayStation 3, Xbox 360 Metacritic Puanı: 82

Call of Duty 3, belki de serinin en az bilinen oyunu olarak karşımıza çıkıyor. Bunun en büyük nedeni de en çok PC platformunda tanınmış ünlü serinin bu oyunda PC’ye gelmemiş olması. Sadece konsollara çıkan bu yapım da önceki oyunlar gibi 2.Dünya Savaşı dönemini konu alıyor. Treyarch tarafından geliştirilen oyunda, 14 görevden oluşan bir hikaye modu yer alıyor. 

Hikaye süresince dört milletten dört farklı askerleri oynuyoruz. Oyunun hikayesi, Falasya Geçidi olarak tanınan Chambois köyünden direnişçilerin sürülmesinden esinlenerek tasarlanıyor. Oyunun aynı zamanda çok oyunculu modu da bulunuyor ve emulatör yardımıyla başka platformlarda oyun oynanabiliyor.

Çavuş Reznov’lu Call of Duty: World at War

Çıkış Tarihi: 10 Kasım 2008 Platformlar: PlayStation 2, PlayStation 3, Xbox 360, PC, Nintendo DS, Wii Metacritic Puanı: 83

Call of Duty serisinde bir başka 2.Dünya Savaşı temalı oyun olan Call of Duty: World at War’da hikaye, iki farklı büyük savaş çerçevesinde kurgulanıyor. Oyunun temelindeki iki farklı savaştan birisi oldukça bilinen Sovyet birliklerinin Berlin’e ilerleyişi ve diğer ise Amerikan deniz piyadelerinin Pasifikte Japonlar ile gerçekleşen mücadeledir. Oyunda daha sonradan Call of Duty Black Ops oyununda karşımıza çıkacak Reznov’un Çavuş halini görüyoruz. 

Berlin Muharebesi’nden sonra kendisi Yüzbaşı rütbesine terfi etmiş ve ‘’Berlin Kahramanı’’ olmuştur. Aynı zamanda oyunda Black Ops’ta karşımıza çıkacak bir diğer isim olan Petrenko’da bulunmaktadır. Petrenko, Reznov’un en iyi yardımcılarından birisidir. Bu oyun özellikle Black Ops serisinden önce Reznov karakterinin ve Sovyetlerin geçmişte yaşadıklarını konu aldığı için hikaye olarak önemli bir oyundur. 

Not: Oyun, Call of Duty Modern Warfare’in ilk oyunundan sonra çıkmıştır!

Serinin yükselişini getiren Call of Duty: Modern Warfare Serisi  

Modern Warfare (2007) Modern Warfare 2 (2009) Modern Warfare 3(2011)

Call of Duty serisinin yükselişini getiren ve tüm oyun sektöründe sinematik anlatımı popülerleştiren Call of Duty: Modern Warfare serisi büyük bir başarı yakalamıştı. Çıktığı döneme göre fizikleri, mekanikleri, grafikleri ve sinematik başarısı ile büyük ilgi toplamıştı. Oyun, temel olarak olası bir 3.Dünya Savaşı’nı anlatmakta. Nükleer gerginlikler oyunda karşımıza çıkıyor. Oyunun kötü karakterleri de oldukça ünlü. 

İlk oyundan Imran Zakhaev ve genel olarak serinin ana kötü karakteri Makarov, bugün oyun dünyasında en çok tanınan kötü karakterlerden. Özellikle Makarov’un son oyuna kadar hikayede yer alması ve korkunç planları sayesinde oyuncuların aklına kazınıyor. Seride Call of Duty 2’de bahsettiğimiz Price’ın torunu olarak bilinen Yüzbaşı Price bulunuyor. Serinin belki de en çok bilinen karakteri olan Price, seride büyük bir rol oynuyor. Serinin üç oyunu da birbiriyle bağlantılı olarak ilerliyor ve Modern Warfare 3’ün sonu ile hikaye tamamen tamamlanıyor. Seri, Call of Duty serisinin en başarılı serilerinden birisi olarak biliniyor ve hem çoğu karakteri ile duygusal bağ yaşatıyor hem de kötü karakterlerden oyuncuları nefret ettiriyor. Serinin ilk oyununda Çernobil Faciası’nın gerçekleştiği yer olan Pripyat’ta geçen bir sahne de bulunmaktadır. Çernobil bölümü oldukça beğenilmiştir. Hem karakterleriyle hem bölümleriyle seri büyük bir başarı yakalamıştır.

Bir başka efsane Call of Duty: Black Ops serisi

Black Ops (2010) Black Ops II (2012) Black Ops III (2015) Black Ops IV (2018)

Call of Duty’nin Modern Warfare ile birlikte büyük bir popülerlik daha yakalayan bir başka serisi ise şüphesiz Call of Duty: Black Ops olmuştu. Özellikle ilk iki oyun çok başarılı olsa da üçüncü ve dördüncü oyunlar oyuncular tarafından beğenilmemişti. Serinin ilk oyunu Soğuk Savaş döneminde geçmekte. Oyunda Fidel Castro’da yer almakta. Ayrıca oyunun ana karakterlerinden Alex Mason ve Frank Woods hala günümüzde serinin en çok bilinen karakterleri durumundalar. Black Ops serisi özellikle hikaye modu dışında zombi modu ile de oldukça ünlü. Black Ops Zombies adı ile bilinen zombi modu çoğu oyuncu tarafından başarılı bulunuyor. 

Serinin ikinci oyunu Black Ops 2, 2025 yılında teknolojik bir savaşı konu alıyor ancak ilk oyunun devamı olarak tanımlanabilir. İlk oyundaki karakterler bu oyunda da hikayenin içerisinde yer almakta. Kötü karakter olarak da Raul Menendez, akıllara kazınmış birisi olarak yerini alıyor. Üçüncü ve dördüncü oyun ise serinin gidişatını olumsuz etkileyen yapımlar olarak görünüyor. Üçüncü oyun gelecek yıllarda ilk 2 oyundan tamamen bağımsız bir hikaye çerçevesinde kurgulanıyor. Dördüncü oyunda ise hikaye modu bulunmamakta. Bu karar çoğu oyuncu tarafından tepki alsa da battle royale modu ile seriye yeni bir soluk getirdi.

Oyuncuları sevindiremeyen Call of Duty: Ghosts

Çıkış Tarihi: 4 Kasım 2013 Platformlar: PlayStation 3, PlayStation 4, PC, Xbox 360, Xbox One, Wii U  Metacritic Puanı: 68

Call of Duty serisinde en düşük puanlı oyunlar arasında yer alan Call of Duty: Ghosts, tek oyunculu hikaye modu ile oyuncuları tatmin edememişti. Metacritic puanı olarak 68 puan ile diğer oyunların oldukça altında olan yapımın oyuncu puanı ise 2.2 ile oldukça düşük. Oyunda Güney Amerika ülkelerinin bir araya gelerek ABD’ye savaş açması konu alınır. Bu tehdit üzerine Ghosts isimli bir tim kurulur ve bu timin başından geçenler oyunda anlatılıyor.

Oyunda dikkat çeken noktalardan birisi de Riley adındaki köpeğimiz. Sadık dostumuz bu macerada bize yardımcı oluyor. Oyunun sonu oldukça şüphelidir ve ana karakterin ölmediği düşünülmektedir. Devam oyunu beklense de uzun bir süreden beri Ghosts ile bağlantılı bir oyun çıkış yapmamıştır. 

Kevin Spacey’li Call of Duty: Advanced Warfare

Çıkış Tarihi: 3 Kasım 2014 Platformlar: PlayStation 3, PlayStation 4, PC, Xbox 360, Xbox One Metacritic Puanı: 78

Call of Duty: Advanced Warfare, zaman olarak kendisine geleceği temel alıyor. 2054 yılında başlayan hikaye 2060 yılına kadar uzanıyor. Kurguya göre Kuzey Kore tarafından Güney Kore’ye savaş açılıyor ve ABD Güney Kore’ye yardım gönderiyor. Bu savaştan sonra ortaya KVA adlı bir terörist grubu çıkar ve Hades kod adlı örgüt başı tehditler savurur. Oyunun karakterlerinden birisi olan ATLAS şirketinin sahibi ve Will’in babası olan Jonathan Irons’ı ünlü oyuncu Kevin Spacey canlandırmıştır.

Oyun metacritic puanı olarak 78 alsa da kullanıcı puanına bakıldığında 4.7 gözükmekte. Oyuncular Call of Duty serisinde gelecek temalarını pek sevemedi ve hikaye modlarında yeterince haz alamadılar. Her ne kadar kullanıcı skoru düşük olsa da Ghosts’un ardından bir yükseliş gerçekleşti.

Dislike yağmuruna tutulan Call of Duty: Infinite Warfare

Çıkış Tarihi: 3 Kasım 2016 Platformlar: PC, PlayStation 4, Xbox One Metacritic Puanı: 73

Yukarıda fragman videosunu görebileceğiniz Call of Duty: Infinite Warfare, fragman videosuyla en çok dislike alan oyun fragmanları arasına girmişti. Şu an 3.9 Milyon dislike sayısı ile üst düzey bir negatif geri dönüş alan Call of Duty yapımı olma özelliği taşımakta. Oyunun kötü karakteri Game of Thrones’un Jon Snow’u Kit Harrington olarak karşımıza çıkıyor. Oyunda temel olarak beğenilmeyen şey gelecek temasının suyunun sıkılmış olmasının düşünülmesi.

Oyuncular Black Ops III’ten itibaren başlayan gelecek temalarının artık suyunun sıkıldığını ve gereksiz bilim-kurgu senaryolarının kalitesiz olduğunu düşünmekte. Oyun genel olarak Güneş Sistemi’nde geçmekte. Birçok farklı gezegen mevcut ve teknoloji üst düzeyde. Yaklaşık 5 saatlik oldukça kısa bir hikaye moduna sahip. Her ne kadar bu kadar dislike almış olsa da oyunun campaign modunu beğenen kullanıcılar da yok değil ancak sonuç olarak metacritic üzerindeki kullanıcı skoru 3.7 olarak karşımıza çıkıyor. 

İkinci Dünya Savaşına dönüş Call of Duty: WWII

Çıkış Tarihi: 2 Kasım 2017 Platformlar:  PlayStation 4, PC, Xbox One Metacritic Puanı: 73

Sledgehammer Games tarafından geliştirilen Call of Duty: WWII ile gelecek temasından İkinci Dünya Savaşı’na geri dönüyoruz. Gelecek temasından bunalan oyuncuları oldukça sevindiren yapım her ne kadar özlenen temaya geri dönüş yapsa da ortalamanın üstüne çıkamıyor. Oyunda İkinci Dünya Savaşı’nın önemli tarihi olayları farklı bölümler ile oyuncuya sunuluyor.

Normandiya Çıkarması, Paris’in Kurtuluşu gibi önemli tarihi savaş olayları yer almakta. Oyunda dikkat çeken bir mekanik olarak da otomatik can yenilenmesinin olmadığını söyleyebiliriz. Oyunda sağlık paketleri yardımıyla can doldurabiliyoruz.Oyunun hikaye modu ortalama 7 saat sürmekte. Oyunda çok oyunculu mod ve zombi modu da yer alıyor.

Modern savaşa dönüş Call of Duty: Modern Warfare

Çıkış Tarihi: 25 Ekim 2019 Platformlar:  PlayStation 4, PC, Xbox One Metacritic Puanı: 81

2060’lı yıllardan tekrar İkinci Dünya Savaşı’na geri döndük ve ardından yine modern döneme geliyoruz. Call of Duty: Modern Warfare ismiyle çıkış yapan 2019 yapımı oyun, 2019 yılında geçiyor. Urzikstan adlı kurgusal bir bölge yer alan oyunda El-Katala adında bir terör örgütünün Avrupa’da yarattığıt tehdid çerçevesinde Rusya’yı da ilgilendiren bir hikaye modeli sunuluyor. Modern savaşa dönülmesiyle birçok oyuncu serinin köklerine döndüğünü düşünmekte.

Özlenen modern savaş teması geri dönüyor. Yüzbaşı Price’da oyunda yer almakta. Oyun aslında bağımsız olarak çıkış yapsa da hikayenin sonuna bakıldığında Modern Warfare serisine bağlantı görüyoruz. Bu bir gönderme gibi de gözükse ilk Modern Warfare serisine bağlanan bir hikaye söz konusu. Task Force 141‘in kuruluşu ve tanıdık isimleri duymak mümkün. Sonraki oyunlarda hikaye bağlanacak mı? Nasıl şekillenecek? Bu soruların cevaplarını hep birlikte öğreneceğiz.

Trabzon’un da yer aldığı bir soğuk savaş hikayesi Call of Duty: Black Ops Cold War

Çıkış Tarihi: 13 Kasım 2020 Platformlar:  PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox Series, Xbox One, PC Metacritic Puanı: 77

Call of Duty’nin en güncel oyunu olan Call of Duty: Black Ops Cold War, gerçek ve kurgusalın bir araya geldiği bir soğuk savaş döneminde geçiyor. Black Ops serisiyle bağlı olmasa da oyunda ilk seriden tanıdığımız isimler de yer alıyor. Perseus isimli ajanın planlarını suya düşürmek için zorlu bir mücadeleye giriyoruz. Oyunda ‘’Bell’’ kod adlı bir askeri oynuyoruz. Bu askerin geçmişini kendimiz seçebiliyoruz. Ayrıca oyunda dönemin Amerikan başkanı Ronald Reagan’da yer alıyor.

Oyunun tek oyunculu hikaye modu yaklaşık 3-4 saat sürmekte. Oyunda Trabzon Havalimanı’nda geçen bir bölüm de yer almakta. Oyunda ilgi çeken bir kısım ise bir bölümde Imran Zakhaev‘i görmemiz. Modern Warfare serisinin ilk oyunundaki karakterimizin daha genç halini görebiliyoruz. Bu da akıllara Modern Warfare evreniyle Black Ops evreninin birleşme ihtimalini ortaya çıkarıyor.

Call of Duty serisinin gelmiş geçmiş tüm oyunları yazımızın sonuna geldik. Siz Call of Duty serisinin bu oyunlarından kaçını oynadınız? Oyunlar hakkında neler düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.